Sudan'da devam eden çatışmalar, sağlık sistemini çökme noktasına getirdi; 20 milyondan fazla kişi yardıma muhtaç.
Erzurum'da görev yapan iki çocuk annesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Zeynep Abuşoğlu, Afrika'nın çeşitli bölgelerinde çocukları sağlıklarına kavuşturmak için gönüllü olarak çalışıyor. Abuşoğlu, Afrika'da görev yapmanın kendisi için bir tutku olduğunu ve çocukların masumiyeti ve saf sevgisinin onu etkilediğini belirtiyor. Son olarak Çad'da mültecilerin yoğun olduğu bir bölgede hizmet veren Abuşoğlu, Afrika'ya tekrar gitmeyi umut ediyor.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'ın Güney Darfur eyaletinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çıkan çatışmalarda 11-17 Ağustos tarihleri arasında 60 kişinin hayatını kaybettiğini ve 50 bin kişinin göç ettiğini açıkladı. Çatışmaların devam ettiği Sudan'da, Türk Hastanesi personeli yaralı sayısındaki artışla mücadele etmekte zorlanıyor. Ayrıca, insani yardım paketlerinin dağıtımı yapılamadığı ve bölge halkının temel ihtiyaçlarını karşılamada endişe duyulduğu belirtildi.
Ülkenin önde gelen bir yardım grubu Salı günü yaptığı açıklamada, Doğu Afrika ülkesi Sudan'da Nisan ayında çatışmaların patlak vermesinden bu yana yaklaşık 500 çocuğun açlıktan öldüğünü bildirdi. Save the Children, Sudan'da 57 beslenme merkezini kapatmak zorunda kaldığından bu yana en az 31,000 çocuğun yetersiz beslenme ve ilgili hastalıklar için tedaviye erişemediğini belirtti. Sudan, askeri ve rakip bir paramiliter güç arasındaki aylar süren gerilimlerin Nisan ayında açık çatışmaya dönüşmesiyle kaosa sürüklendi. BM insan hakları ofisi sözcüsü Liz Throssell'e göre Sudan'daki şiddet en az 4,000 kişinin ölümüne neden oldu. Birleşmiş Milletler Göç Ajansı'na göre, 4.4 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı, ya Sudan'da daha güvenli bölgelere ya da komşu ülkelere geçti. Sudan'da çocukların açlıktan ölmesi tamamen önlenebilir bir durum olarak nitelendiriliyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 300 yataklı yeni devlet hastanesinin temel atma törenine katıldı. Törende konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'nin artık bütün dünyada itibarlı ve sözü dinlenen bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye'nin geniş diplomatik ağı sayesinde dünyanın her yerinde barış için çalıştığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin sağlıkta da ambulanslarla dünyanın her yerinden vatandaşlarını getirdiğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesinde 300 yataklı yeni devlet hastanesinin temel atma törenine katıldı. Törende Türkiye'nin artık bütün dünyada itibarlı ve sözü dinlenen bir ülke olduğunu belirterek, Türkiye'nin geniş diplomatik ağına dikkat çekti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da sağlık yatırımları ve Sudan'daki tahliye süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ayrıca Afrika'da birçok yerde Türkiye'nin hastaneleri olduğunu belirtti ve pandemi zamanında 165 ülkeden 100 bin vatandaşın tahliyesinin yapıldığını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı, Sudan'da bulunan Türk vatandaşlarının yurda dönüşlerinin tamamlandığını açıkladı. Bin 700'den fazla vatandaşın yanı sıra 22 ülkeden 300 civarındaki vatandaş da güvenli bir şekilde tahliye edildi.
Sudan Kızıl Haçı, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların devam ettiğini ve ölü sayısının hızla yükseldiğini açıkladı. Elektrik ve su kesintileri nedeniyle tıbbi malzemelerin azaldığına dikkat çekildi. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi ise Darfur'un bazı bölgelerinde güvenliğin bozulduğuna dair uyarı yaptı.
Sudan'ın Darfur bölgesinde Birleşmiş Milletlerin (BM) açtığı Utaş göçmen kampında yaşayan ve Türkiye Maarif Vakfı Nyala Erkek Lisesi mezunu Mahtum Abdullah, BM Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) gençlik savunucusu oldu.
Son dakika haberi: Sudan'da binlerce kişi, Direniş Komitelerinin çağrısıyla sokaklara inerek askeri yönetimi protesto etti.
Edinilen son dakika gelişmesine göre - Sudan'da binlerce kişi askeri yönetime karşı sokaklara döküldü Sudan'ın başkenti Hartum'da binlerce kişi, darbenin ardından idareyi alan askeri yönetime karşı Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yürüdü.
Sağlık Bakanlığına bağlı Nyala Sudan Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sudan'ın yanı sıra bölgedeki diğer ülkelerin halklarına da hizmet veriyor.
Son dakika haberleri: Yemenli Selma Zeyd eş-Şerefi'nin Hartum'daki bir okulda düzenlenen resim sergisi Sergilenen resimlerden görüntüler Sergiye gelen ziyaretçilerin resimleri incelemesi Açılışa katılan Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu Yemenli Selma Zeyd eş-Şerefi'nin sergisinin açılışında konuşma...
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), sık sık elektrik kesintilerinin yaşandığı Nyala Sudan Türk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna güneş enerji sistemi destekli bilgisayar sınıfı hazırladı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sağlık hizmetinde olduğu gibi sağlık teknolojileri ve ar-ge çalışmalarıyla Türkiye'nin kendi sağlık ihtiyaçlarını üretebilen bir ülke olma yolunda ilerlemesinin geleceğe dair umutları güçlendirdiğini söyledi.
Merkezi Konya'da bulunan RİDA Uluslararası Yetim Derneğinin faaliyet gösterdiği 23 ülkedeki 20 bine yakın yetim, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelesinde Türkiye'ye dualarıyla destek veriyor.
Bakan Koca 11. Büyükelçiler Konferansı'na katıldı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "USHAŞ, yurt dışına sunulan her türlü sağlık hizmetinin ardında güvence veren bir kamu gücü olarak hizmet görecek" "Şehir hastanelerimizde kanser cerrahisi, obezite, plastik cerrahi, kalp-damar cerrahisi başta...
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye'de 2018 yılında tedavi olan toplam uluslararası hasta sayısı 500 bini aşmıştır.
Sakarya İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği tarafından Sudan'da 2 bin 250 kişiye insani yardım ulaştırıldı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan'ın Güney eyaletlerinden Sinnar, Cezire ve Darfur Valilikleri ile Afrika Teknoloji Kenti iş birliğiyle, bölge çiftçilerine tohum, meyve fidanı ve zirai aletler dağıttı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Sudan'ın güney eyaletlerinden Sinnar, Cezire ve Darfur Valilikleri ile birlikte yürütülen Afrika Teknoloji Kenti kapsamında çiftçilere tohum, meyve fidanı ve zirai aletler dağıtıldı.
- Sudan'da 11 ayrı şehirde halk sokağa indiHARTUM - Sudan'da gerçekleştirilen protestolar 5. haftaya girerken, bugün 11 şehirde halk aynı zamanda sokaklara döküldü.
Eskişehir'de eğitim gören Sudanlı öğrenciler İl Göç İdaresi Müdürlüğünün organize ettiği programda bir araya geldi.
Sudan'ın başkenti Hartum'da Yunus Emre Enstitüsü tarafından (YEE), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ile Türkçe eğitim verilen ve mesleki eğitimlerini Türkiye'de tamamlayacak olan 10 Sudanlı ebe adayına sertifikaları verildi.
Sudan'da geçen yıl Fetullahçı Terör Örgütü'nden (FETÖ) alınarak Türkiye Maarif Vakfı'na devredilen okulların toplu açılışı gerçekleştirildi.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Sudan Eyalet Valilikleri ve Afrika Teknoloji Kenti işbirliğinde Sinnar ve Cezire eyaletlerinde geliştirilmiş tohum, fidan ve zirai alet desteğinde bulundu.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.