ABD'nin B-2 bombardıman uçaklarıyla vurduğu İran'daki Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerinde yeniden inşa çalışmaları başladı. Uydu görüntülerine göre, çöken tünel girişlerinde iş makineleri çalışıyor. Pentagon, derin sığınak delici bombaların kullanıldığını açıklarken, İsrail bu faaliyetlerin sürmesi halinde yeni bir saldırı tehdidinde bulundu.
ABD'nin İran'da Fordo, Natanz ve Isfahan nükleer tesislerine hava saldırısı düzenlemesi tüm dünyayı tedirgin ederken ABD içinden de Trump'a itiraz geldi. ABD'li Senatör Bernie Sanders bu hamleyi Irak'ın işgaline benzeterek "Tarihin tekerrür etmesine izin veremeyiz" dedi. Trump'la aynı partiden olan Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Marjorie Taylor Greene de, "Artık yeter" diyerek isyan etti.
İsrail-İran savaşının 10. gününde İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine bomba yağdıran ABD'ye ait B-2 ağır bombardıman uçakları 36 saat havada seyretmelerinin ardından Missouri eyaletindeki Whiteman Hava Kuvvetleri Üssü'ne iniş yaptı. Uçağı kullanan pilotların uçuş sırasında dönüşümlü olarak uyudukları, kokpit içerisinde atıştırmalıklar, mikrodalga ve soğutucu bulunduğu öğrenildi.
İran'ın başkenti Tahran'da toplanan yüzbinlerce kişi ABD'nin İran'a yönelik saldırılarını protesto etti. Protestolarda, "Teslimiyet yok, ABD ile savaş" sloganları atılırken; İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da protestolara katıldı.
10. günde savaşa dahil olan ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerini vurdu. Dünyayı tedirgin eden saldırıların ardından İran ise İsrail'in Tel Aviv ve Hayfa kentlerine 30 füzeyle misilleme saldırısı düzenledi. İran'ın 2 şehri enkaza çeviren saldırıları canlı yayına da yansırken o anlarda İsrail genelinde sirenlerin çaldığı ve füzelerin gökyüzünde iz bıraktığı görülüyor.
ABD gece yarısı düzenlediği saldırıda Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerini 30 Tomahawk füzesiyle hedef aldı. Trump bu olayı büyük bir zafer olarak yorumlarken Fordo nükleer tesisinin saldırıdan 2 gün önce boşaltıldığı öğrenildi. Tesisteki zenginleştirilmiş uranyumun İran tarafından çıkarılarak başka bir konuma taşındığına ilişkin uydu görüntülerine ulaşıldı.
10. günde İsrail-İran savaşına dahil olan ABD, Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerini vurdu. ABD'nin saldırısının ardından İran da kısa sürede misilleme yaparak İsrail'in Tel Aviv ve Hayfa kentlerine 30 füzeyle saldırdı. İran'ın ilk kez Hayber balistik füzesini kullandığı saldırılarda ilk belirlemelere göre 23 kişi yaralandı. Öte yandan İran, İsrail'e füze fırlatma anlarını paylaştı.
ABD ordusu, Başkan Trump'ın talimatıyla İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer santrallerini 30 Tomahawk füzesiyle vurdu. Trump'ın İran'a saldırı kararı, "anayasaya aykırı" olduğu gerekçesiyle Kongre üyelerinin eleştirilerinin hedefi oldu. ABD'li senatör Bernie Sanders "Hepinizin bildiği üzere ülkeyi savaşa götürecek tek varlık ABD Kongresidir. Başkan'ın böyle bir hakkı yok" dedi.
ABD'nin İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerini 30 Tomahawk füzesiyle vurmasının ardından tesislerdeki son durum merak konusu oldu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Fordo dahil İran'daki nükleer tesislerde radyasyon seviyesinin artmadığını bildirdi.
ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki nükleer tesislerini B-2 hayalet bombardıman uçaklarıyla vurdu. ABD tarafından geliştirilen B-2 Spirit hayalet bombardıman uçağı, gökyüzünde adeta görünmez bir gölge gibi süzülürken, ardında milyar dolarlık bir mühendislik taşıyor. 61 metre derine nüfuz edebilen "Sığınak katili" B-2, İran'in nükleer sığınaklarını yok edebilecek güçte.
İsrail-İran savaşının 10. gününde korkulan oldu. Savaşa dahil olan ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki nükleer tesislerini 30 Tomahawk füzesiyle vurdu. Saldırı sonrası açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Fordo artık yok. ABD'nin İran'a yönelik saldırısı; ABD, İsrail ve dünya için tarihi bir an. İran şimdi bu savaşa son vermeyi kabul etmeli. Şimdi barış zamanı" dedi.
ABD Başkanı Trump, Amerikan uçaklarının İran'daki üç nükleer tesisi vurduğunu açıkladı.
Trump, İran'ın 3 nükleer tesisine hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.
UAEA, İsrail'in İran'a yönelik 13 Haziran'daki saldırılarında, Natanz Nükleer Tesisi'nin yer altında kalan kısmında uranyum zenginleştirme işleminin yapıldığı bölümlerin hasar aldığını açıkladı. Açıklamada İsfahan ve Fordo'daki nükleer tessilerin durumuna ilişkin bir değişikliğin bildirilmediği ifade edildi.
İsrail'in ''Yükselen Aslan'' operasyonu kapsamında İran'a yönelik hava saldırıları sürüyor. Saldırılarda 14 nükleer bilim insanı hayatını kaybetti, Natanz Tesisi kısmen yok edildi. Ancak yerin derinliklerine inşa edilen Fordo Yakıt Zenginleştirme Tesisi hala ayakta... Uzmanlar bu tesisi vurmanın sadece ABD'nin elindeki özel bombalarla mümkün olduğunu ifade ediyor.
İsrail'in İran'da nükleer tesisleri hedef almasının ardından, nükleer sızıntı riski gündeme gelirken Nükleer Düzenleme Kurumu, Türkiye'deki radyasyon seviyelerinde herhangi bir artışın söz konusu olmadığını bildirdi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran'ın İsfahan kentindeki nükleer sahada bulunan 4 kritik binanın İsrail'in dün gerçekleştirdiği saldırıda hasar gördüğünü ancak Natanz Nükleer Tesisi'nde olduğu gibi saha dışı radyasyonda artış beklenmediğini bildirdi.
Natanz Nükleer Tesisi başta olmak üzere İran'daki çeşitli kritik noktalara 300'den fazla hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, Tebriz'e yeni bir saldırı başlattı. İran'ın batısında patlama sesleri duyulurken bölgeden dumanlar yükseldi. Öte yandan Tebriz, bölgenin en büyük Türk şehri olarak biliniyor ve nüfusunun çoğunluğu Azerbaycan Türkleri'nden oluşuyor.
IAEA, İran'daki Natanz Nükleer Tesisi'nde radyoaktif sızıntı olduğunu açıkladı.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Rafael Grossi, İsrail'in İran'a yönelik saldırıları nedeniyle İran'da nükleer sızıntı olduğu açıkladı. Rafael Grossi açıklamasında "İran'ın Natanz nükleer tesisinin içinde radyoaktif ve kimyasal kirlilik bulunuyor ama tesisin dışında radyasyon seviyesinde artış yok" ifadelerini kullandı.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğgeneral Effie Defrin, İsrail Hava Kuvvetleri'nin İran'a yönelik askeri operasyonlarını sürdürdüğünü ve operasyonun henüz başlangıç aşamasında olduğunu açıkladı. Defrin, operasyonun çok katmanlı bir stratejiyle yürütüldüğünü belirtti. İran'ın Natanz kentindeki nükleer tesisinde büyük çaplı hasar olduğu görüldü. İsrail'in bu operasyonla İran'ın nükleer kapasitesine ve füze altyapısına ciddi darbe vurmayı amaçladığı belirtiliyor.
İsrail'in İran'ın nükleer programının kalbine düzenlediği 300 hava saldırısında ilk belirlemelere göre 78 kişi öldü, 329 kişi yaralandı. Kanlı saldırıların ardından ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan "İran'ın tepkisi İsrail'i pişman edecek. Siyonist rejim bugünkü eyleminden pişmanlık duyacak" dedi.
Natanz nükleer tesisi başta olmak üzere İran'daki çeşitli kritik noktalara 300'den fazla hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, yeni bir saldırı gerçekleştirdi. Bölgenin en büyük Türk şehri olarak bilinen Tebriz kentindeki havalimanının yakını vuruldu, bölgeden yoğun dumanlar yükseliyor. Öte yandan İsrail ordusu, Şiraz kentindeki İran Devrim Muhafızları Ordusu'na ait üssü de vurdu.
İsrail, sabah saatlerinde Natanz nükleer tesisi başta olmak üzere İran'daki çeşitli kritik noktalara hava saldırısı düzenledi.
İsrail, İran'ın nükleer zenginleştirme programının "kalbini" hedef alarak Natanz Nükleer Tesisi'ni vuruldu. Saldırı sonrası tesiste herhangi bir nükleer sızıntıya rastlanmazken saldırılarda İran'ın 6 nükleer bilim insanı öldürüldü. Netanyahu, "Natanz'daki uranyum zenginleştirme merkezini vurduk. Ayrıca nükleer bomba üreten bilim insanlarını da hedef aldık" dedi.
İsrail, İran'ı gece yarısından itibaren 300'den fazla saldırıyla yangın yerine çevirirken beklenen misilleme geldi. İran son birkaç saat içerisinde İsrail'e 100'den fazla kamikaze İHA fırlattı.
İsrail ordusu gece yarısı İran'a yönelik "Yükselen Aslan" operasyonu başlattı. İsrail'in düzenlediği 300 saldırıda İran Genelkurmay Başkanı Bagheri ve Devrim Muhafızları Komutanı Selami dahil çok sayıda kritik isim öldü, onlarca kişi yaralandı. Saldırıların hedefi olan İran'daki Natanz Nükleer Tesisi tamamen imha edilirken İran'ın misilleme olasılığı doğrultusunda İsrail genelinde OHAL ilan edildi
İran, İsrail'in Natanz Nükleer Tesisi'ni bombaladığını ve sert yanıt vereceklerini açıkladı.
İsrail, İran'da kritik Natanz nükleer tesisini de vururken, saldırıdan ilk görüntüler gelmeye başladı. Görüntülerde tesislerden duman yükseldiği, ayrıca şehrin farklı bölgelerinde alev çıktığı görüldü.
İran'ın İsfahan eyaletindeki Natanz Nükleer Tesisi yakınlarında patlama oldu. Patlamanın Avusturya'nın başkenti Viyana'daki görüşmelerin yeniden başlamasından sonra gelmesi dikkati çekti.
İran Dışişleri Bakanı Zarif, Natanz Nükleer Tesisi'ne yönelik yapılan saldırının arkasında İsrail'in olduğunu iddia ederek, "Siyonist rejim yaptırımları kaldırma yolundaki ilerlememiz nedeniyle intikam almak istiyorlar.
İran Atom Enerjisi Kurumu, pazar günü Natanz nükleer tesisinde meydana gelen enerji kesintisinin bir 'terör saldırısı' olduğunu açıkladı.
Son dakika gündem haberi: İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, bu sabah Natanz Nükleer Tesisi'nde yaşanan kazayı "terör saldırısı" olarak nitelendirerek, "Uluslararası toplumdan ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan bu nükleer teröre tepki göstermelerini bekliyoruz" dedi.
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 10 kat daha fazla uranyum üretebilen 146 adet IR6 santrifüjlerinin Natanz nükleer tesislerinde üretimine başlanması için talimat verdiğini açıkladı.
İran, temmuz ayında Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisine düzenlenen sabotajın da İsrail tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. İran'ın nükleer programının mimarlarından Muhsin Fahrizade'ye yönelik suikastın failinin İsrail olduğunu iddia etmişti.
Uydu fotoğrafları İran'ın Natanz nükleer tesislerinde bir inşaat faaliyetine işaret ederken, BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, bölgedeki inşaat çalışmalarından haberdar olduğunu açıkladı.
İran, Natanz tesisinde meydana gelen yangının "ağır hasara" yol açtığını açıkladı.
İran'ın tek uranyum zenginleştirme merkezi Natanz'daki nükleer tesiste bir "olay" meydana geldiği açıklandı.
Son dönemde attığı adımlarla 2015'teki nükleer anlaşmadan uzaklaştığı eleştirileri yapılan İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nda (UAEA) görevli bir müfettişi alıkoyduğu iddia edildi.
İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Kemalvendi, "Natanz nükleer tesislerinde zenginleştirilmiş 3,67 uranyum üretim kapasitesini (300 kg) 4 katına çıkardık.
İran'ın nükleer programı hakkındaki şüpheler 2002'de artmaya başladı.
İran, düşürülen insansız hava aracının (İHA) kuzeydeki bir komşu ülkeden havalandığını iddia etti.
İran ordusu, dün düşürdüklerini iddia ettikleri İsrail İHA'sıyla ilgili açıklama yaptı. Füzeyle vurulan İHA'nın sağlam parçaları inceleniyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) yönetim kurulu, İran'ın nükleer programına ilişkin son gelişmeleri ele almak üzere bugün olağanüstü toplandı.
İran Atom Enerjisi Ajansı: “Yüzde 20 uranyum zenginleştirme faaliyetleri askıya alındı, okside dönüştürme ile seyreltme işlemleri başladı”
İran, dünya güçleriyle vardığı nükleer anlaşmayı uygulamaya koyarak yüzde 20 uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurdu.
Birleşmiş Milletler'e bağlı heyet, İran'ın Natanz nükleer tesisinde bulunan uranyum zenginleştirme donanımını sökmeye başladı.
Anlaşma henüz esaslı sorunlara çözüm getiremese de güven artırıcı bir süreç olarak öne çıkıyor Denetimle ilgili maddeler uygulamaya geçirilebilirse uranyum zenginleştirme oranıyla ilgili e...
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın uranyum zenginleştirme tesislerini geliştirdiğini, plütonyum üretmek için de reaktör inşa ettiğini açıkladı.
Beyaz Saray, İran'ın uranyum zenginleştirme programının hızını artırmayı planlamasını, "Uluslararası yükümlülüklerin devam eden ihlali" olarak nitelendirdi.
İran'ın nükleer alanda çalışmalar yapan bilim adamlarından biri daha, başkent Tahran'da aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.
Uranyum zenginleştirme tesisinde çalışan İranlı bilimadamı Mustafa Ahmediruşen, bombalı saldırıda hayatını kaybetti.
İran'da bir bilim adamının başkent Tahran'da uğradığı bombalı saldırı sonucu öldüğü açıklandı.
Tahran'daki bombalı saldırıda, Natanz'da nükleer tesiste ticari işler müdür yardımcısı olarak çalışan Ahmedi Ruşan öldü.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.