Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı turizm merkezi Uzungöl'de, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen '7. Geleneksel Alabalık Avlama Yarışması' gerçekleştirildi. Yağışlı havaya rağmen yüksek katılımın olduğu yarışmada dereceye giren kişilere ödüller verildi.
Trabzon'da kamu ve özel kuruluşların katılımıyla düzenlenen toplantıda balık yetiştiriciliği, pazarlama ve ihracat konusundaki mevcut sorunlar ile çözüm önerileri masaya yatırıldı.
Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Taşkıran Solaklı Deresi'ne 10 bin yavru alabalık bırakıldı.
Trabzon'da balık restoranı işletmecisi Erşan Yılmaz'ın, sosyal medya hesabından, bir balıkçının ağına takılan nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan mersin balığını denize bıraktığı anlara ait görüntüleri ilgi gördü.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Trabzon Şube Müdürlüğü sorumluluk alanlarından Altındere Vadisi Doğal Alabalık Üretim Merkezinde üretilen kırmızı benekli alabalık yavruları, Çaykara İlçesi Taşkıran Ortaokulu öğrencilerinin katılımı dereye salındı.
Türkiye’nin ve Trabzon’un en önemli turizm merkezlerinden biri olan Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl’de balık tutma yarışması düzenlendi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi iş birliğinde hayata geçirilen "Alabalıkları Markalama ve İzleme Projesi" çerçevesinde, doğaya salınmış alabalık yavrularının popülasyon özellikleri ve beslenme ekolojileri araştırılıyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Başçınar'ın konuşması "Çevreye duyarlı olalım" KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başçınar: "Yer yüzünden 30 binden fazla balık türü var. Bunun sadece 200 civarında türünü üretebiliyoruz.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Derelere yavru balık bırakma Daha önce atılan büyük balıklardan görüntü Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Temel Şimşek'in konuşması Derelere 109 bin alabalık yavrusu bırakıldı Ardahan'da doğal yaşamın desteklenmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla 109 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu derelere bırakıldı Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Şimşek: -"Dereler bu sayede renkleniyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Trabzon Şube Müdürlüğü ve KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından markalanan bin adet kırmızı benekli alabalıkların salımı gerçekleştirildi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Balık markalaması işleminden detaylar-Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Başçınar, -Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut "Tatlı suların kralları" yuvalarına dönüyor- Orman içi sularda azalan alabalık popülasyonunun artırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Trabzon'da başlatılan proje kapsamında, sonbaharda yetiştirilen kırmızı benekli alabalıkların markalanarak doğaya salımına başlandı- KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başçınar: "Bu yıl içerisinde 15 bin kırmızı benekli alabalığı, ebeveynlerini aldığımız sulara bırakacağız" HAKAN BURAK ALTUNÖZ - Orman içi sularda azalan alabalık popülasyonunun artırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Trabzon'da başlatılan proje kapsamında, sonbaharda yetiştirilen kırmızı benekli alabalıkların markalanarak doğaya salımına başlandı.
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Başçınar: "Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi ve su kaynaklarının su seviyesindeki azalma gibi etkenler bol, berrak, soğuk suya ihtiyaç duyan alabalıklar için tehlike arz etmektedir" "Kuraklık belirtilerinin olduğu.
KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Başçınar: "Avrupa’da kişi başına düşen kültür balığı tüketimi, 10 12 kilogram civarındayken Türkiye’de 3 kilogramdır"