Kandilli Rasathanesi, Tercan'da 4.2 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Naci Görür de bilgi verdi.
Konya'nın Kulu ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den ilk yorum geldi. Görür yaptığı açıklamada ''Tüm bölgeyi etkileyebilir'' dedi.
Deprembilimci Naci Görür, Irak'ın Elbil kentinde gerçekleşen ve Hakkari'de de hissedilen 4,8 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Görür, ''6 Şubat Depremlerinde bu zon Doğu Anadolu ile Arap Levhası arasında çok sıkıştı. Daha da deprem beklediğimiz bir zon'' dedi.
Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür; Kayseri'de katıldığı konferansta, "Kayseri; Orta Anadolu'nu en büyük fay sistemlerinden biri olan Ecemiş Fayı'nın üzerinde, tam kucağında oturuyor.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kayseri'nin deprem riski taşıyan faylar üzerinde bulunduğunu ve zemin yapısının çürük olduğunu vurguladı. Kayseri'de fay hattının 7'nn üzerinde deprem üretebileceğini belirleten Görür, depremin bir beka meselesi olduğunu söyledi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür ve Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkanı Yavuz Sarı ile birlikte bir heyeti makamında ağırladı. Ziyarette yerel yönetimlerin deprem dayanıklılığı konusundaki çalışmaları üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.
Kocaeli'de bir lansmanda konuşan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür kritik uyarılarda bulundu. Görür, "Eğer bu depremleri halledemezsek, bizim geleceğimiz yoktur. Ne ekonomik bağımsızlığımız kalır ne siyasi bağımsızlığımız kalır. Bu ülkeyi bize yar etmezler" dedi.
Gece yarısı Bingöl'ün Yedisu ilçesinde meydana gelen 4,8 büyüklüğünde deprem büyük korku yaratırken yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken bir uyarı geldi. Görür "Bingöl büyük deprem beklediğimiz bir yer. Deprem KAF üzerinde. Hem KAF hem de NAF tarafında yüklenen bir bölge. Deprem dirençli kentler çalışmaları hızlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen 'Bursa'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi' adlı söyleşiye katılan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bursa'yı tehdit eden fay sistemi, 7 ve üzeri şiddette depremler üretebilir.
KAHRAMANMARAŞ merkezli 6 Şubat depremlerini işaret eden Prof. Dr. Naci Görür, "Zannediyor musunuz ki Güneydoğu'da ilk kez bir deprem oldu ve 50-60 bin insan toprağa verildi.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem riski taşıyan Bursa ile ilgili korkutan bir uyarıda bulundu. Görür, ''Bursa'nın düzgün ovasal kesiminin zemini çürük, yeraltı suyu fazla ve yüzeye yakın, depremde en fazla hasar verebilecek nitelikte.'' dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde meydana gelen depremlerle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Çanakkale'deki konferansta açıklamalarda bulunan Görür, depremlerin iklimsel ve levha hareketlerine bağlı olduğunu vurguladı.
Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çanakkale'nin çürük zeminde oturduğunu, Kuzey Anadolu Fayı'nın her iki kolu tarafından çevrelendiğini belirterek, "Bu fayların her biri de 7 ve üzerinde deprem üretebilir" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, Çanakkale'nin depreme dirençli olmadığını ve zemin koşullarını uyararak anlattı.
Prof. Dr. Naci Görür, Çanakkale ile ilgili deprem uyarısında bulundu. Görür, ''Çanakkale'nin zemini çürük. Hiç kendinizi aldatmayın. Fayların her biri de 7 ve üzerinde deprem üretebilir.'' ifadelerini kullandı.
Şehitkamil Belediyesi'nin düzenlediği "Gaziantep Depremselliği ve Deprem Dirençli Gaziantep" konulu konferansta konuşan Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bir kentin sadece binasını yapmakla o kenti depreme hazırlayamazsınız" dedi. Görür, kentteki olası bir deprem riskine ilişkin de uyarılarda bulundu.
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı etkinlikte Doğu Anadolu Fayı'nın bir levha sınırı olduğu belirterek; "Bunun için kahin olmaya gerek yok, gidip levha ev yapıyorsan ve gerektiği gibi de önlemi almıyorsan bu zarardan kurtulamazsın" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıl dönümünde yaptığı açıklamada, yıkılan bölgelerin eski haline getirilmesinin deprem hazırlığı olmadığını vurguladı ve özel tekniklerle yapılaşmanın gerekliliğine dikkat çekti.
Ülkemiz 2 yıl önce bugün 11 ili sarsan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. 53 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler 14 milyon kişiyi doğrudan etkiledi. Büyük depremin yıl dönümünde uyarılarını sürdüren Prof. Dr. Naci Görür, en yakın deprem tehlikesi olan 3 ili işaret etti.
Ege Denizi'ndeki Santorini adası ve çevresinde peş peşe meydana gelen depremler Türkiye'yi de tedirgin etti. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Santorini'de olan depremler daha büyük bir depreme neden olur ve Türkiye kıyılarına yakınlaşırsa hem tsunami hem de güney alanlarımızda özellikle Aydın ile Muğla arasında belli ölçüde yıkıma neden olabilir." dedi.
YUNANİSTAN'ın Ege Denizi'ndeki Santorini adası çevresinde ard arda meydana gelen depremlerle ilgili uyarılarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Eğer Türkiye sınırlarına doğru normal atımlı bir fay gelişimi, yırtılması olursa Aydın ile Muğla arasındaki kıyılarımız tehdit altına girebilir.
Son günlerde Ege Denizi'nde meydana gelen depremler, Türkiye'nin aktif fay haritasını da yeniden gündeme getirdi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'de 7 ve üzeri deprem üretme potansiyeli olan en az 15 fay bulunduğunu belirterek tehlikeli yerleri işaret etti. Görür, "İzmir'deki bu 10-15 fayın ne zaman deprem üreteceğini bilmiyoruz, korku orada" uyarısında bulundu.
Ege Denizi'nde deprem fırtınası devam ederken 15 dakikada bir deprem oluyor. Sarsıntılardan Türkiye'nin nasıl etkileneceği merak edilirken Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ''Dikkatli olun'' uyarısında bulundu. Görür, Muğla ve Aydın'a fay hattının yakın olduğunu ifade edip ''Tsunami olabilir. Çünkü tsunami yaratabilecek bir fay var'' dedi.
Ege Denizi'nde 1 haftadır devam eden depremlerin Türkiye'yi nasıl etkileyeceği merak konusu... Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür endişe yaratan depremlerle ilgili ''Buralardaki adalarda dikkatli olmak lazım. Deprem fırtınası sona erene kadar yerel yönetimlerin dikkatli olması gerekir'' uyarısında bulundu.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Ege Denizi'nde son günlerde artan sismik hareketliliğe karşı yaptığı uyarıda, "Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum" dedi. Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise Santorini ile yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması, deniz ulaşımı ile balıkçılığın kısıtlanması gerektiğini belirtti.
Görür, 6 Şubat depremlerinin etkisini ve Diyarbakır'daki fay tehlikesini anlattı.
Asrın felaketi Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Naci Görür, "6 Şubat depremi Doğu Anadolu fayı üzerinde olan depremdi. Asıl Diyarbakır'ı vuracak olan deprem, Bitlis-Zagros fayı hattındaki depremdir. O harekete geçeceği zaman, asıl büyük felaket o zaman olacak" dedi.
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ürettiği enerji ve Diyarbakır'da olası depremler hakkında bilgi verdi. Depremlerin kaçınılmaz olduğunu ve belirli bir zaman sonra aynı yerde tekrar olabileceğini vurguladı.
BİLİM Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Diyarbakır'da düzenlenen panelde depremlerin enerjisi ve tekrar etme olasılıkları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 6 Şubat'taki depremlerin 5 milyon ton dinamitle eşdeğer enerjiyi açığa çıkardığını belirtti.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, kendisinin ve Prof. Dr. Celal Şengör'ün isimlerini izinsiz kullanarak reklam yapan Kayseri'deki bir beton firmasına tepki gösterdi. Firma, Görür ve Şengör'ün Kayseri'de deprem beklenmediğine dair sözlerini reklam panosuna taşıdı. Ancak Görür, bu sözlerin kendisine ait olmadığını belirterek yasal yollara başvuracağını duyurdu.
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında meydana gelen 5.2'lik deprem sonrası açıklama yapan Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bu körfezde 1944 yılında 6,8 büyüklüğünde korkutucu bir deprem olmuştu. Marmara bölgesi ve kuzey Ege genelde stres biriktiriyor" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, Erzincan ve Karlıova arasına dikkat çekerek, "6 Şubat depremleri de o bölgeye enerji transfer etti. Bu ülkede yakın bir zamanda deprem olacaksa burada olma ihtimali fazla. İhtimali fazla olan yeri insanıma ben anlatmak zorundayım" dedi.
CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, deprem bilimci Naci Görür'ün kendilerine yaptığı sunumda Bingöl'de meydana gelebilecek 7.4 büyüklüğündeki depremin Tunceli merkezin bazı mahallelerinde 10 büyüklüğünde hissedilebileceğini söylediğini ifade etti. Erol, böyle bir depremde taş üstünde taş kalmama riski olduğunu da sözlerine ekledi.
Kanal İstanbul Süreci Bilgilendirme toplantısında konuşan Profesör Dr. Naci Görür, korkulan olası İstanbul depremine ilişkin uyarılarını tekrarladı. Görür, "Kanal İstanbul fay hattının üzerinde, canlı fayla cirit atıyor. İstanbul bizi çökertir beyler şaka etmiyorum. Yani İstanbul Marmara Bölgesi çökerse bütün Türkiye diz üstü çöker." dedi.
Ege Denizi 16 günde 4 kez sallandı. Son olarak Muğla Datça'da meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan açıklama geldi. Görür, "Bu zonda Afrika Levhası Anadolu Levhasının altına dalıp tüketiliyor. Deprem potansiyeli büyük bir zon." ifadelerini kullandı.
Yer bilimci Naci Görür, beklenen büyük Marmara depreminin yaklaştığına dair uyarılarını yineledi. Görür, İstanbul'da her an 7.5 büyüklüğünde deprem olma olasılığının yüzde 47 olduğunu belirtti.
Saros Körfezi'nde meydana gelen ve Çanakkale ile yakın illerde hissedilen 4.4 büyüklüğündeki deprem akıllara "Marmara'yı tetikler mi?" sorusunu getirdi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, meydana gelen depremin, fayın Marmara'da kırılması beklenen kesimini etkileyebileceğini söyledi.
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğünde deprem sonrası Prof. Dr. Naci Görür'den peş peşe açıklamalar geldi. Görür, ''Madem ki er veya geç, az veya çok afetle yüzleşeceğiz gelin kentlerimizi afet dirençli hale getirelim, onu talep edelim.'' ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "İstanbul'da her an deprem olabilir" şeklinde açıklamalar yapan deprem uzmanlarını eleştirdi. Ercan, bu tür ifadeleri sürekli kullanan deprem bilimcilerine yönelik "Gül geç" tavsiyesinde bulundu.
Deprembilimci Prof.Dr. Naci Görür, katıldığı canlı yayında Karlıova-Erzincan arasındaki Yedisu Fayı'na dikkat çekerek 7 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu.
Malatya'da Doğanşehir ilçesi merkezli yaşanan son depremin ardından uyarılarda bulunan deprem uzmanı Naci Görür, Doğanşehir fayında son depremin yaklaşık 2 bin 500 yıl önce gerçekleştiğinin altını çizerek ''Endişe verici, ciddi olarak çalışılmalı'' ifadesini kullandı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Eğitim İş Sendikası’nın iş birliğiyle düzenlenen 16. Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü töreninde ödül, Bilim Akademisi Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’e verildi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Eğitim İş Sendikası tarafından düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamasında Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 'Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü'ne layık görüldü. Programda Atatürk'ün yaşamı ve eğitime verdiği önem üzerine konuşmalar yapıldı.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den bir il için daha korkutan uyarı geldi. Antalya'da olabilecek depremlere karşı da uyarıda bulunan Görür, "Antalya arazisinin üzerinde oturduğu dört tane çok önemli fay sistemi var ve bu sistemlerin hepsi 7 ve üzeri deprem üretebilir. Antalya depreme dirençli kent olmalı" ifadesini kullandı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Eğitim İş Sendikası iş birliğiyle düzenlenen 16'ncı Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü, Prof. Dr. Naci Görür'e verilecek. Tören, 23 Kasım'da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Türkiye'de deprem riski haritasında 4. derece bölgesinde yer alan ve fay olmayan Rize'de 4,7 büyüklüğünde deprem oldu. Rize'deki depremin nasıl olduğu sorusu sorulurken Prof. Dr. Naci Görür'den konuyla ilgili açıklama geldi. Görür, "Depremin güneyde Artvin-Bayburt arasından geçen doğrulu atımlı fayın etkisi ile oluşmuş KD-GB uzanımlı eğim atımlı faylar nedeni ile oluştuğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Elazığ'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den ilk değerlendirme geldi. Görür, ''Afet beklemiyorum'' dedi.
Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür'den korkutan bir açıklama geldi. Görür, ''Doğu Anadolu Fayı 6 Şubat depremlerinde stres yüklendi, depremler olabilir demiştik. Deprem dirençli Adana'yı kurun.'' dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, 5.9'luk depremin enerji transferi sonucu olduğunu belirtti, endişe yok.
Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'nın Kale ilçesinde meydana gelen 5.9'luk depreme ilişkin "Muhtemelen bu gün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" dedi.
Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi'ndeki olası depremin ekonomik etkilerini ve risklerini vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ ve İstanbul Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği, ‘Büyüt Hayallerini Gelişim Programı’na katılan deprem uzmanı ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt üniversite öğrencileri ile bir araya geldi. Panel öncesi Prof. Görür ve Kurt ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Prof. Görür “Dünyada hiçbir ülke yoktur ki, yerel yönetimiyle hükümeti kol kola, el ele verip belli bir niyeti belli bir planı, programı olmadan o ülkeyi deprem dirençli yapamazlar. Mümkün değil yani. Hükümet çıksın ben tek başıma yapacağım belediye olmasın, yapamaz. Belediye de ben tek başıma yapacağım, o da yapamaz. Bizim bir araya gelmemiz şart. Bu ülkenin insanlarının can güvenliği üzerinde bir araya gelemiyorsak yazıklar olsun bize” dedi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, 'Kütahya'nın Depremselliği ve Deprem Dirençli Kütahya' konferansında deprem hazırlığına dikkati çekti. Kütahya Belediye Başkanı Kahveci, afet yönetiminin önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'nın yapılaşmasında deprem riskinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin vurduğu şehirler arasında yer alan Adana'daki tehlikeye dikkat çekti. Görür, ''Adana'da biraz dikkatli olmak gerekiyor. Orayı bekliyoruz çünkü orada Doğu Anadolu fayının kolları var. Oraya enerji transfer edilmiş olabilir, onlardan biri tetiklenmiş olabilir ve deprem üretebilir. Adana'da dikkatli olmak lazım.'' dedi.
Deprem uzmanı ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kanal Fırat'ın 'Gündem' programında yaptığı açıklamada, Tunceli'de deprem beklediğini söyledi. Görür, Erzincan'ın doğusunda bulunan Karlıova bölgesinin Kuzey Anadolu Fayı'nın en doğu ucunda olduğunu belirterek, burada 7'nin üzerinde ve yıkıcı bir deprem olabileceğini ifade etti. Ayrıca Bingöl-Karlıova-Erzincan arasında da en az 7.4 şiddetinde bir deprem beklediğini söyledi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul depremine yeterince hazırlık yapılmadığını belirterek, şehirdeki her üç konuttan ikisinin yıkılabileceğini ve nüfusun yüzde 20'sinin risk altında olduğunu ifade etti.
Erzurum Kalkınma Vakfı, 1991 yılından beri düzenlediği Sultan Seksi Toplantıları ile şehrin ve bölgenin önemli konularını gündeme taşıyor. Bu yılki toplantının konusu 'Deprem Gerçeği ve Erzurum' olarak belirlendi. Toplantıda Prof. Dr. Naci Görür konuşmacı olarak yer alacak.
Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenen 'Deprem Farkındalık ve Anma' programında konuşan Kaymakam Mehmet Ali Özyiğit, deprem bilincinin önemine değindi. Programda ayrıca yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün depreme karşı dayanıklı yapılar konusundaki açıklamaları ve 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'ne ilişkin sergi gezildi.
Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çekmeköy'ün zemin yapısının sert ve dayanımlı olduğunu vurgulayarak, deprem öncesi ve sonrasında yapılacak çalışmalara dikkat çekti. Çekmeköy'ün sarsılma hızının en yavaşları arasında olduğunu belirten Görür, deprem güvenliği için alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi.
Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Suriye'deki depremle ilgili açıklama yaparak endişe edilmemesi gerektiğini belirtti.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, "Türkiye'nin en önemli sorunu nedir?" sorusunun yöneltildiği ankette "deprem" seçeneğinin bulunmamasına tepki gösterdi. Görür "Benim güzel kalpli insanlarım depremde kaybettiğimiz canlarımızı bu kadar çabuk unutamazsınız. Her şey normal gibi yola devam edemezsiniz. Siz bu değilsiniz" dedi.
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür endişelendiren bir açıklama yaptı. Görür, ''Deprem küçük ama yeri can sıkıcı. Hem KAF'a, hem DAF'a yakın. Her iki fayda da bu yörede deprem bekliyoruz. Buralara yakın yerlerde olan depremler faylardaki stres alanını değiştirebilir diye hep endişe ederiz.'' ifadelerini kullandı.
Çanakkale'nin Ezine ilçesinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı Çanakkale'nin yanı sıra İzmir, Manisa, Balıkesir, Bursa ve İstanbul'da da hissedildi. Deprem sonrası yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaptığı açıklamada "Bu kol ve Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolu yavaş enerji biriktiren dallar. Bu nedenle daha geç depremler bekliyoruz. Şimdilik en yakın deprem Marmara içinde olacak." ifadelerini kullandı.
Mardin'de düzenlenen 'Deprem Paneli'ne katılan Prof. Dr. Naci Görür, Mardin'in depremselliği ve bölgedeki fay sistemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Görür, yönetimin hazır olması, halkın eğitilmesi, altyapının gözden geçirilmesi ve bilimin binaların yerini belirlemesi gerektiğini vurguladı.
Mardin'de düzenlenen 'Deprem' konulu panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin dünyanın nabzı olduğunu ve depreme karşı dirençli binalar yapılması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Görür ayrıca, tarihi yapıların gözden geçirilmesi ve Mardin gibi önemli bir yerleşim yerinin ranta kurban edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un yapı stoğunun en yoğun olduğu ilçeler Güngören, Bahçelievler ve Bağcılar için belediye yetkililerine seslenip "Hiç acımadan kepçeyi vurarak yıkacaksın, başka yolu yok" dedi.
Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un betona boğulan görüntülerini yorumlayarak, binaların deprem dirençli olup olmadığının araştırılması ve gerektiğinde yıkılması gerektiğini belirtti. Kentsel dönüşümün sadece binaları yenilemek değil, kente zarar veren bileşenleri deprem dirençli hale getirmek olduğunu vurguladı.
Yer Bilimci ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'un betona boğulan görüntülerini yorumlayarak kentsel dönüşüm çağrısı yaptı. Deprem dirençli olmayan binaların yıkılması veya güçlendirilmesi gerektiğini belirten Görür, kentsel dönüşümün sadece binaları yenilemek değil, aynı zamanda planlamak olduğunu vurguladı.
İstanbul'da Deprem ve Kentsel Dönüşüm konulu panelde konuşan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, olası Marmara depreminde yaşanacak sıkıntılara dikkat çekti. Görür, ''Eğer deprem olur, Marmara bölgesinde depremin çarkları durursa, Marmara bölgesi çöker, onunla kalmaz bütün Türkiye diz üstü çöker. Ve artık ne ekonomik özgürlüğümüz kalır ne de siyasi özgürlüğümüz kalır'' ifadelerini kullandı.
İstanbul Müteahhit ve İş İnsanları Derneği (İMİDER) tarafından 'İstanbul'da Deprem ve Kentsel Dönüşüm' konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Eğer deprem olur, Marmara bölgesinde depremin çarkları durursa, Marmara Bölgesi çöker, onunla kalmaz bütün Türkiye diz üstü çöker ve artık ne ekonomik özgürlüğümüz kalır, ne de siyasi özgürlüğümüz kalır" dedi.
Solhan ilçesi Yenidal köyünde yer altından gelen seslerin büyük bir depremin habercisi olup olmadığı araştırılıyor. Prof. Dr. Naci Görür, sesin kayaların kırılması veya sürtünmesine işaret etmediğini, geniş bir yüzeyden gaz çıkışını andırdığını belirtti.
Prof. Dr. Naci Görür, Manisa'nın aktif fay hatları üzerinde kurulduğunu belirterek fayların 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem üretebileceği uyarısında bulundu. Görür, ayrıca "Siyasetle asla uğraşmayın. Ama kim gelirse gelsin, Manisa'mızı dirençli bir kent haline getirin." ifadelerini kullandı.
Hatay'ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 'İskenderun'un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun' söyleyişine katıldı.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da birden fazla deprem kaynağının bulunduğunu belirterek, depreme dirençli kentler oluşturulması gerektiğini söyledi. Görür, kentin depreme dirençli ve hazır hale getirilmesi için mikro bölgelemeyle, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı.
Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kendisine yöneltilen ''Halkı tedirgin ediyorsun'' eleştirilerine ''Halkı korkutmak diye bir tabir kullanmaya utanmıyor musunuz, ne kafası bunlar?'' şeklinde tepki gösterdi.
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili konuştu. Görür, ''Evlerin güçlendirilmesi ve yeniden yapılması noktasında 'ekonomik olarak destek yapacağım' derse ben de oyumu kim olursa olsun veririm.'' dedi.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde evlerin güçlendirilmesi ve yeniden yapılması için ekonomik destek yapacak olan adayı destekleyeceğini belirtti.