Prof. Dr. Murat Türkeş, soğuk havanın müsilajın yayılmasını önleyebileceğini belirtti.
Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin büyük bölümünde kuraklığın devam ettiğini açıkladı.
Türkiye'nin önümüzdeki 10 günde Batı Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları dışında Sibirya yüksek basıncının etkisinde kalacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar, kuvvetli yüksek basınç koşulları nedeniyle ilk birkaç gün Türkiye'nin yaklaşık batı yarısında beklenen yağışlar dışında, genel olarak yeniden kurak bir döneme girileceğini belirtti.
Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'nin iklim değişikliği nedeniyle kurak bir döneme gireceğini ve hava sıcaklıklarının normallerinin üstünde olacağını açıkladı. Ayrıca deniz yüzey sıcaklıklarının artmasının ekosistemde olumsuz etkilere neden olduğu vurgulandı.
Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiye'de serin havanın birkaç hafta daha etkili olacağını belirtti.
İklim değişikliği uzmanı Murat Türkeş ile Su Politikaları Derneği Yönetim Kurul Başkanı Dursun Yıldız, ülke genelinde yaşanan kuraklık sorununa karşı yapılması gerekenleri anlattı. Kuraklığın çölleşme riskini artırdığına dikkat çeken Türkeş, erken uyarı sisteminin oluşturulması gerektiğini söyledi. Basınçlı sulama sistemine geçilmesi, kuraklığa dayalı ürün çeşitlerinin artırılması gerektiğini belirten Yıldız ise “Kuraklığa karşı çiftçi bilinçlendirilmeli. Güçlü ve etkili nehir havsa yönetiminin altyapısı oluşturulmalı. Meclis’te bekleyen su yasası bir an önce çıkarılmalı” dedi.
Çanakkale genelinde son haftalarda etkili olan yağışlar sayesinde şehrin içme suyu kaynağı Atikhisar Barajı'nın da aralarında bulunduğu 9 barajın doluluk oranı arttı. Atikhisar Barajı'nın doluluk oranı yüzde 49,79 olarak ölçüldü. Diğer barajların doluluk oranları ise yüzde 24,47 ile yüzde 68,2 arasında değişiyor. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, bu yağışlarla birlikte Çanakkale'nin önemli bir su kaynağına kavuştuğunu belirtti ve iklim değişikliğiyle mücadelede önlemlere ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen ‘İklim Değişikliği, Çevre Krizi ve Göç’ konulu Antalya Uluslararası Bilim Forumu başladı. Forumda, 2023 yaz mevsiminin kayıtlara geçmiş verilere göre yaşanmış en sıcak yaz olduğu belirtilerek, bunların önemli iklim değişikliği sinyalleri olduğu ifade edildi. Üç gün sürecek olan forumda yurtiçinden ve yurtdışından uzmanlar 60'a yakın bildiride iklim değişikliğinin sonuçları olarak çevre krizleri ve göç hareketlerini değerlendirecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleyeceği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hazırlıkları sürüyor. “Doğamıza Dönüyoruz” başlıklı ikinci uzman toplantısı bugün İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’nde yapıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Başkan Soyer, “Geleceğin Türkiye'sinin şekillenmesinde çağı yakalayan, doğayla, birbirimizle uyumlu iktisat politikalarını belirlemeye devam edeceğiz. Ortak akılla bir gelecek inşa etmenin hem sorumluluğunu taşıyor hem de mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
İklim krizinin etkisiyle Türkiye son dönemde kurak ve sıcak bir kış mevsimi yaşıyor. Hava sıcaklığı mevsim ortalamalarının üzerine çıkınca meyve ağaçları da çiçek açmaya başladı. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi iklim bilimci Prof. Dr. Murat Türkeş’in bahçesindeki meyve ağaçları tomurcuklandı, yaprak açtı. Türkeş, “Bahçemdeki karadut ağacı yaklaşık 15 gün önce çiçeklendi. Kirazlar da neredeyse bahar ayının tomurcuklarına dönüşmek üzere. Özellikle tahıllarda bırakın çimlenmeyi çürümenin de başladığına ilişkin bilgi geliyor” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Ormancılar Derneği ile Bergama Kozak Yaylası'nda çam fıstığındaki verim düşüklüğüne çözüm üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Uzmanlar, iklim krizine bağlı kuraklığın etkilerinin yanı sıra çam kozalak emici böceğinin de verim düşüklüğüne neden olduğunu belirledi. Bölgeye özel tuzaklar yerleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, böceğin popülasyonunu azaltmayı hedefliyor.
Türkiye'de iki gündür etkili olan şiddetli fırtınadan görüntüler, iklim değişikliğinin etkilerini yeniden gündeme taşıdı.
- Ayvalık'ta iklim değişikliklerinin zeytine olan etkisi masaya yatırıldı Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, iklim değişikliklerinin zeytin ağacına olan etkisi masaya yatırıldı.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde bu yıl 16'ncısı yapılan Uluslararası Zeytin Hasadı Festivali kapsamında "İklim Değişikliğinin Zeytine Etkisi" sempozyumu yapıldı.
Festival programı belli oldu, yine dopdolu etkinlikler ile konuklar dört gün boyunca festivalin tadını çıkaracak. Üç günlük Cumhuriyet Bayramı tatilinin de araya girmesiyle birlikte bu yıl etkinlik daha farklı bir anlam taşıyacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İklim Değişikliği ve Arıcılık" konulu çalıştayda, "Yerküremiz son zamanlarda 1 derecenin üzerinde ısındı ve artık hasta bir gezegenin üzerinde yaşıyoruz.
ABD'nin New York kentinde düzenlenen 76'ncı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris İklim Anlaşması'nın Meclis onayına sunulacağını açıkladı.
Ayvalık Belediyesi tarafından düzenlenen 'Küresel İklim Değişikliği ve Geleceğimiz' konulu söyleşi, Ayvalık Ayazması'nda gerçekleştirildi.
YANLIŞ'İklim krizine neden olan sadece fosil yakıtlar, petrol-kömür biterse dert de biter.'DOĞRUFosil yakıtlar kadar tarım ve hayvancılık endüstrisi, tüketim bağımlılığı gibi birçok konu var."Soruna bir parça üzerinden değil, bütün olarak bakmalı.
Umut Festivali-Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi'nin 6'ncısı gerçekleştirildi Küresel Umut Festivali-Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi'nin 6'ncısı olan 'Karbon Nötr Gelecek' webinarı'nda konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Yardımcısı Sukhrob Khojimatov, Covid-19 pandemisinin...
5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde bilim insanları, iklim krizi ve çevreye etkileri konusunda güçlü uyarılarda bulunuyor.
Manisa'nın asırlık güvercini "Hünkari" tescillendi Manisa Sultan Güvercini "Hünkari" tescillendi Serkan Gündüz: "Tescillenen güvercin sayısı 5 oldu" Hünkari yetiştiricisi Erol Osmanlı "Kendisini sevdiren bir ırk" Manisa'daki Şehzade Sarayı'nda birden fazla kuş türünün çiftleştirilmesi...
MANİSA'da 17. yüzyılda Şehzade Sarayı'nda, şehzadelerin özel kuşçuları tarafından yetiştirilen bir güvercin ırkı olan Manisa Hünkarisi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillendi.
Son yıllarda yaşadığımız sıcaklık rekorları, daha önce görülmemiş fırtınalar ve yağışlar, üst üste gelen kuraklıklar ve ne yapacağını şaşırmış halde hayatta kalmaya çalışan, insanın da içinde olduğu canlı türleri...
İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji, İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerinin katılımıyla, hizmet içi öğretmen eğitim programını 6-17 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştiriyor.
Çanakkale'de tali yoldan ana yola çıkan motosiklet otomobille çarpıştı.
Çanakkale'de, otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralıÇANAKKALE- Lapseki karayolunda, otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 1'i ağır 2 kişi yaralandı.
Çanakkale'de otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.
Lapseki karayolunda, otomobil ile motosikletin çarpışması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 1'i ağır 2 kişi yaralandı.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, "İklim değişikliğinin etkileriyle Türkiye, subtropikal iklimden tropikal iklime doğru geçiyor.
Çevrecilerden Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni açıklamasıÇanakkale'de, merkeze bağlı Kirazlı köyü Balaban mevkisinde, 26 Temmuz tarihinde Doğu Biga Madencilik tarafından yürütülen Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi'ne karşı çıkmak için 'Su ve Vicdan' nöbeti başlatan çevreciler, nöbetin...
ÇANAKKALE'de, merkeze bağlı Kirazlı köyü Balaban mevkisinde, 26 Temmuz tarihinde Doğu Biga Madencilik tarafından yürütülen Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi'ne karşı çıkmak için 'Su ve Vicdan' nöbeti başlatan çevreciler, nöbetin 82'nci gününde basın açıklaması düzenledi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü ile Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü işbirliğiyle ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Uluslararası Coğrafya Eğitimi Kongresi (UCEK-2019)"ne yurt içi ve yurt dışından gerçekleşen büyük...
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, "Küresel iklim değişikliği kışları ortadan kaldırmıyor ancak kışların etkisini azaltıyor.
Mardin'de iklim değişikliğine dikkat çekildiMARDİN - Mardin'de Avrupa Birliği Türkiye Mali İşbirliği çerçevesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi (İklimIN) kapsamında kamu kurumları, üniversiteler ve sivil...
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr.
Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, iklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye'de son 20 yıldan beri çok açık şekilde görüldüğünü belirterek "Artan sıcaklığa ilişkin aşırı hava olayları yaşanıyor.
Lise öğrencisi Ege Beytekin, Güney Kore'de düzenlenen 13. Yer Bilimleri Olimpiyatı'ndan (IESO 2019) 2 ödül ile döndü.
İSTEK Bilge Kağan Okulları, Türk Coğrafya Kurumu ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle ile İstanbul Avrupa yakasında bulunan coğrafya öğretmenlerine yönelik bir Coğrafya Sempozyumu ve arazi çalışması gerçekleştirdi.
TEMA Vakfı, Çanakkale ve çevresinden gelen 100'ü aşkın katılımcı ile Çanakkale'de İklim Değişikliği ve Tarım Paneli düzenledi.
TÜRKİYE Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Vakfı tarafından, Çanakkale'de 'İklim Değişikliği ve Tarım Paneli' düzenledi.
Ezgi ÇAPA İSTANBUL DHAUluslararası çevre örgütü Greenpeace, son günlerde sıklıkla gündeme gelen aşırı hava ve iklim olaylarını masaya yatırmak üzere 'İklim Krizi ve Türkiye' konulu bir panel düzenledi.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde, ’Klimatoloji Çalışmalarında Yeni Eğilimler Çalıştayı’ gerçekleştirildi.
ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi'nde Kazdağları'nın Dalaksuyu Mevkii'ne özel bir şirket tarafından kurulmak istenen rüzgar enerji santralinin doğa katliamına neden olacağını ileri süren çevreciler, eylem yaparak tepkilerini dile getirdi.
Uzmanlar artan sıcaklıkları göz önünde bulundurarak, 2016 yılının en sıcak yıl olacağı tahmininde bulundu. Türkiye için kuraklık tehlikesine de dikkat çekildi.
Şanlıurfa'da düzenlenen İklim Değişikliği Konferansı'nda araştırmalarını aktaran Prof. Dr. Murat Türkeş, bölgede kuraklığın baş gösterebileceğini söyledi.
Harran Üniversitesi Rektörü Taşaltın: ABD sanayisi dünyanın yüzde 25'ini kirletiyor ŞANLIURFA Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, nükleer enerji üretimi sonrası dünyada kirliliğin arttığını, ABD'nin sanayisiyle dünyanın yüzde 25'ini kirlettiğini söyledi.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın, nükleer enerji üretimi sonrası dünyada kirliliğin arttığını, ABD'nin sanayisiyle dünyanın yüzde 25'ini kirlettiğini söyledi.
Harran Üniversitesi Coğrafya Bölümü tarafından Osmanbey Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi Anfi Salonunda, Dünya’da ve Türkiye’de Gözlenen ve Beklenen İklim değişiklikleri konusunda konferans düzenlendi.
TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türkeş: "1 Ekim'de başlayacak yeni su yılıyla yeterli, düzenli ve uzun süreli yağış düşmezse, Türkiye'nin büyük bölümünde içme ve kullanım suyu sıkıntısı yaşanması beklenmelidir" "Gelecekte Türkiye ve bölgesinde, normallerinden ya da uzun süreli ortalamalarından.
Çanakkale Kent Konseyi Mahalle Meclisleri için düzenlenen "Temel Çevre ve Ekoloji Söyleşileri" İsmetpaşa Mahalle Meclisi Çalışma Ofisinde devam etti.
Kent Konseyi Çevre Meclisi, halka açık söyleşi gerçekleştirdi.