İngiltere'de binlerce kanser hastası, kişiye özel aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlaması bekleniyor. Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kapsamında otuz hastane Kanser Aşısı Projesine kaydoldu. Bu sistem, kanser hastalarını mRNA teknolojisini kullanan denemelerle eşleştiriyor. Aşılar, kanser tedavisi sonrası kalan kanser hücrelerini tanıyıp yok etmek ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için bağışıklık sistemini harekete geçirecek şekilde tasarlandı.
İngiltere'de binlerce kanser hastası, kişiye özgü aşılarla yeni bir tedavi türünün denemelerine başlaması bekleniyor. Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kapsamında otuz hastane Kanser Aşısı Projesine kaydoldu. Bu sistem, kanser hastalarını mRNA teknolojisini kullanan denemelerle eşleştiriyor. Aşılar, kanser tedavisi sonrası kalan kanser hücrelerini tanıyıp yok etmek ve hastalığın tekrarlama riskini azaltmak için bağışıklık sistemini harekete geçirecek şekilde tasarlandı.
Cilt kanserinin en ölümcül türü olan melanoma karşı dünyanın ilk kişiselleştirilmiş mRNA aşısının denemesi İngiltere'de yapılıyor. Aşı, bağışıklık sisteminin kalan kanserli hücreleri tanımasına ve yok etmesine yardımcı olmak üzere tasarlandı. Denemelerde aşı, pembrolizumab adlı ilaçla birlikte veriliyor. Aşının melanomlu hastaları tedavi etme potansiyeline sahip olduğu ve diğer kanser türlerinde de test edildiği belirtiliyor. Aşının yan etkileri nispeten tolere edilebilir düzeyde olduğu için tedavinin umut verici olduğu ifade ediliyor.
Yakın zamana kadar çoğu insan mRNA aşılarının adını bile duymamıştı.
ABD'de Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) araştırmacılarının geliştirdiği geniş kapsamlı grip aşısına ilişkin klinik deneylere başlandı. Kuzey Carolinanın Durham kentindeki Duke Üniversitesindeki gönüllülere uygulanacak olan deneylerde H1ssF-3928 mRNA-LNP adlı deneysel aşının güvenilirliği ve bağışıklık tepkisi üretme kabiliyeti test edilecek.
BioNTech ile İngiltere hükümeti kanser için mRNA bazlı aşı ortaklığını duyurmasının ardından bugün Almanya Başbakanı Olaf Scholz, BioNTech'i ziyaret etti.
İngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bugün BioNTech ile mRNA bazlı kanser aşısı için ortaklık yapacağını duyurdu.
CHP Covid-19 Danışma Kurulu, “Covid-19, geçtiğimiz iki yıla göre daha az görülmekle birlikte toplum sağlığı ve bireylerin sağlığı açısından önemini halen korumaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün haftalık yayımladığı son durum raporunda da bildirildiği gibi, azalan test sayılarına ve eksik bildirimlere rağmen Covid-19 olguları küresel olarak artış göstermektedir… Sağlık Bakanlığı, ivedi olarak iki değerlikli mRNA aşılarını ve 12 yaşın altındaki çocuklar için kullanılabilecek aşıları ücretsiz olarak uygulanmak üzere sağlamalıdır” açıklamasını yaptı.
BioNTech’i 2008’de kuran ve Covid-19 aşılarından birini üreten profesörler Özlem Türeci ve Uğur Şahin, şimdi kanser tedavisi için -tıpkı Covid-19 aşısında olduğu gibi- mRNA’yı içeren yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor.
TRAKYA Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, hiçbir şikayeti olmadan bulaştırmayı sağlayabilecek türde koronavirüs taşıyanların dışarıda dolaştığını belirterek, "Vaka sayılarının artışı, mutasyonları da körükleyen bir durum.
EDİRNE Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, Dünyanın saygın tıp dergilerinde yapılan çalışmalarda, hatırlatma dozunda inaktif virüs aşısı yaptıranlar ile hatırlatma dozu olarak mRNA grubu virüs aşısı olanlar kıyaslandığında;
EDİRNE Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, "Dünyanın saygın tıp dergilerinde yapılan çalışmalarda, hatırlatma dozunda inaktif virüs aşısı yaptıranlar ile hatırlatma dozu olarak mRNA grubu virüs aşısı olanlar kıyaslandığında;
Sağlık Bakanlığı verilerine göre 4-10 Temmuz haftasında vaka sayıları 117 bin 95’e ulaşırken; Türk TORAKS Derneği, vaka sayılarının hızla yükselmesine neden olan Omicron’un BA. 4 ve BA. 5 alt varyantlarına karşı ikinci hatırlatma dozlarının yapılması gerektiğine dikkat çekti. Dernek Genel Başkanı Prof. Dr. Oya İtil “İlk iki doz için Sinovac uygulanan bireylerde, hatırlatma dozlarının mRNA aşısı ile sürdürülmesi önerilmektedir” derken; Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner de “İki doz mRNA aşısından sonra hatırlatma dozu (üçüncü doz) uygulaması gereklidir” ifadesini kullandı.
BEİJİNG, 11 Haziran (Xinhua) -- Emerging Microbes & Infections dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, Çinli üretici CanSino Biologics tarafından yapılan iki mRNA tabanlı Kovid-19 aşı adayının klinik öncesi denemelerde etkili olduğu kanıtlandı ve insan testleri için potansiyel...
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'daki Kovid-19 aşılama eksikliğini kapatmak için bazı kıta ülkelerinde mRNA teknolojisiyle aşı üreten merkez kurulacağını duyurdu.
Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ilk aşıyı Pfizer ile geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Afrika'da mRNA tabanlı aşıların üretimi için nakliye konteynerlerinden yapılmış aşı fabrikası geliştirdi.
Amerikan şirketi Moderna daha önce, mRNA aşısı için patent haklarından feragat edeceğini açıklamıştı.
TÜRKİYE'de Covid-19'a karşı 'adenovirüs' yöntemiyle geliştirilen ilk aşının tüm varyantlara karşı uzun süre koruyuculuk sağlaması hedefleniyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "2 doz BioNTech aşısı üzerine 1 doz TURKOVAC aşısı çalışmasını başlatacağız. mRNA üzeri inaktif aşı çalışması dünyada ilk olacak." diye konuştu.
Son dakika haberleri... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İki doz BioNTech aşısı üzerine bir doz TURKOVAC aşı çalışmasını pazartesi başlatacağız. Çalışmayla hastadaki antikor değişimi gözlemlenecek.
Edinilen son dakika gelişmesine göre Türkiye'nin yaygın aşılamaya geçtiği 14 Ocak 2021'den bugüne kadar inaktif Sinovac, mRNA kaynaklı BioNTech ile Türk bilim insanlarınca geliştirilen TURKOVAC aşıları sayesinde hastaneye yatış, yoğun bakım ve ölüm oranlarının hızı giderek azaldı.
Son dakika gündem haberi: Sağlık Bakanlığı, aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayarak vatandaşların gönül rahatlığıyla aşılarını olabileceklerini duyurdu.
Koronavirüse karşı mRNA bazlı aşı üreticileri Biontech ve Moderna, yeni ortaya çıkan Omicron varyantına karşı ayrı bir aşının gerekli olup olmadığını ortaya çıkaracak çalışmalara başladı.
Salgın Kontrolünde Yeni Tedaviler de Devreye AlınacakKoronavirüs Bilim Kurulumuz, tedavi rehberindeki güncellemeler, cezaevlerinin durumları, aşı programı ve salgının seyri gündemi ile bir araya geldi.
SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasının ardından Ankara Şehir Hastanesi'nde 2 doz mRNA aşısı olan ve üzerinden 6 ay geçen 18 yaş ve üstü kişilere hatırlatma dozu yapılmaya başlandı.
Iğdır'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede mRNA aşısı olan risk gruplarına hatırlatma dozu uygulanmaya başlandı.
KARS Harakani Devlet Hastanesi'nde 2 doz mRNA aşısı olanlarda 3'üncü doz aşı uygulaması başladı.
Düzce'de, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede mRNA aşısı olan ve riskli grupta yer alanlara, hatırlatma dozu uygulanmaya başladı.
Kars ve Erzincan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede mRNA aşısı olan risk gruplarına hatırlatma dozu uygulanmaya başlandı.
İki doz BioNTech aşısının üzerinden 6 ay geçen riskli gruplara bugünden itibaren 3. doz BioNTech aşısı yapılmaya başlandı.
Son dakika haber... ANKARA Şehir Hastanesi'nde 2 doz mRNA aşısı olanlarda 3'üncü doz aşı uygulaması başladı.
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da Kovid-19 ile mücadelede mRNA aşısı olan risk gruplarına hatırlatma dozu uygulanmaya başladı.
Son dakika: Sağlık Koca, 6 Ekim'de yaptığı "2 doz mRNA aşısı yaptıranlar için 3. doza gerek yok" açıklamasıyla ilgili fikir değişikliği yaptı. Yarın yapılacak Bilim Kurulu öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan Koca, 3. doz BioNTech aşısının ne zaman yapılacağı sorusuna "Bilim Kurulunda yarın görüşülecek" dedi.
Sağlık Bakanlığı, gebelerde Covid-19 aşısı uygulanma rehberini güncelledi.
Son dakika sağlık haberine göre SAĞLIK Bakanlığı COVİD-19 Rehberi'ni güncelledi.
Son dakika: Bilim Kurulu toplantısının ardından toplantı gündemiyle ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemin tartışılan konusu olan "3. doz korona aşısına ihtiyaç var mı?" sorusuna yanıt verdi. Bakan Koca, yaptığı yazılı açıklamada, "2 doz mRNA aşısı yaptıran vatandaşlarımızın 3. doz aşı olmasına gerek yok" dedi. Öte yandan Bakan Koca, Sinovac olanların ise vakit kaybetmeden 3. doz aşıyı olmalarını önerdi.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik: "Bu sene okulların son raddeye kadar açık kalmasını istiyoruz" "mRNA aşılarda antikor üretimi daha yüksek" Kayseri Sağlık Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr.
Prof. Dr. Moraloğlu Tekin uyardı: "Anne adaylarının son üç aya kalmadan aşılarını tamamlamış olmaları gerekiyor" "Anne adaylarının kendi antikor düzeylerinin yükselmesi bebeklerine de yansıyacak" "Yoğun bakımda şuan da 13 tane anne adayımız var ve onların da hiç biri aşılı değil" "Anne...
Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, uluslararası çalışmalar ışığında Kovid-19 dönemine ilişkin gebelik takip rehberinde aşılarla ilgili güncelleme yapıldığını ve yeni rehberin Koronavirüs Bilim Kurulu'na sunulduğunu bildirdi.
ABD'de bulunan California Riverside Üniversitesi'nde üzerinde çalışılan yeni bir proje ile koronavirüs aşıları yenilebilir şekilde üretilebilecek. Dönüm noktası olarak nitelendirilen proje kapsamında, UCR'de görevli uzmanlar marul ve benzeri bitkilerden COVID-19 ile mücadelede önemli etkileri olabilecek yenilebilir aşılar üretmeye başlayacak.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'nün desteğini alan bir şirket, vücut içinde kendi kendine gelişerek olası virüslere karşı adapte olan mRNA bazlı bir koronavirüs aşısı geliştirdiklerini açıkladı. Bu aşının çok daha az miktarda dozunun insanlara enjekte edilebileceğini söyleyen bilim insanları, "Daha az doz verileceği için potansiyel olarak yan etki riski de düşecek" ifadesini kullanıyor.
YENİDEN Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Bu aşıda mRNA aşı teknolojisi kullanılıyor.
Daha önce, koronavirüs aşısı olanlarla ilgili, "O insanların yarı insan yarı maymun çocuklar doğurmasına sebep olabilirsiniz. 3 kulaklı, 5 gözlü yaratıklar doğmasına yol açabilir" yorumu yapan Yeniden Refah Partisi lideri Fatih Erbakan'dan yine ilginç bir açıklama geldi. Fatih Erbakan, koronavirüs varyantlarının ortaya çıkma nedeninin aşılar olduğunu söyledi.
- Doktor, aşı karşıtı kişiyi aşı olmaya böyle ikna etti Samsun'da doktor, mRNA aşısının hücre olduğunu iddia eden vatandaşa yarım saat boyunca aşının faydalarını ve çalışma prensibini anlattı Samsun'da doktor, aşı karşıtı olan ve 'Biontech aşısının hücre olduğunu' iddia eden bir vatandaşı,...
Samsun'da doktor, aşı karşıtı olan ve Biontech aşısının hücre olduğunu söyleyen bir vatandaşı; insan vücudu, virüsler ve aşıların etkisini anlatan resim çizdi. Doktorun çabası sonrası vatandaş, alandan Biontech aşısı olarak ayrılırken doktor ise "Kağıda bir şekil çizerek mRNA aşılarının aslında bir hücreden ibaret olmadığını anlattım, kendisinden de teyit ettim. Hem inaktif hem de mRNA aşısını kendisine anlattım. Son kararı yine de kendisinin vermesinin uygun olacağını karar verdik." dedi.
Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Kovid-19 nedeniyle hastaneye başvuran genç hastaların oranının yaşlılara göre daha fazla olduğunu söyledi.
Koronaya karşı başlatılan aşılama çalışmaları hızla devam ederken, dün sabah 2 doz Sinovac olan vatandaşlara AB vizesinde gerek duyulan 2 doz BioNTech aşısı için 4. doz randevu sistemi açıldı. Prof. Dr. Vedat Bulut, "Aşıların işlevi, içeriği ve çalışma prensiplerini bildiğimizden, 4. dozu olanlarda sağlık sorunu olmaz. Aşıların on binde bir yan etki riskine karşı dördüncü doz olan her vatandaş 35 dakika boyunca, aşı oldukları sağlık kurumundan ayrılmasın." dedi.
ESKİŞEHİR İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, aşı olmamış kişilerin hem hastalığa açık hale getirdiğini hem de hastalığın yayılımına neden olabileceğini ifade ederek, "Çoğalan mutasyonlar, varyantlar haline gelebilir.
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Delta varyantının koronavirüs ve Alfa varyantına göre yüzde 60 daha bulaşıcı ve etkin olduğunu söyledi.
Sanofi, dünyanın ilk mRNA Aşıları Mükemmeliyet Merkezi'ni (mRNA Center of Excellence) kurdu.
SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Covid-19 geçirenlerde, tek doz mRNA aşısıyla tüm varyantlara da etkili olacak derecede yeterli bağışık yanıt geliştiğini, ikinci dozun katkısı olmadığını söyledi.
İstanbul'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında sağlık çalışanları ile 50 yaş ve üzerindeki vatandaşlara, 3. doz aşı uygulanmaya başladı.
Türkiye'de koronavirüse karşı aşılama çalışmaları hızla devam ederken, ülkemizde uygulanan BioNTech aşısıyla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Aşı üzerinde çalışma gerçekleştiren bilim insanları, BioNTech aşısının sanılandan daha fazla koruduğunu söyledi. Araştırmacılar, BioNTech'in virüse karşı uzun yıllar koruma sağlayabileceğini aktardı.
SAĞLIK Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 18 yaşından gün almış tüm kişilerin aşılamalarına başlanacağını açıkladı.
Uzman doktordan 'aşı olun' çağrısı Gaziantep Özel MMT Amerikan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Seda Ünsal, mRNA teknolojisinin yeni bir yöntem olmadığını, 1990'lı yıllardan bu yana üzerinde çalışıldığını kaydederek, vatandaşları aşı olmaya çağırdı.
Gaziantep Özel MMT Amerikan Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Seda Ünsal, mRNA teknolojisinin yeni bir yöntem olmadığını, 1990'lı yıllardan bu yana üzerinde çalışıldığını belirterek, vatandaşları aşı olmaya çağırdı.
Milyarder girişimci Elon Musk'ın sık sık gündeme getirdiği CureVac aşısının ara sonuçları açıklandı. Pfizer-BioNTech gibi mRNA tabanlı aşı olan CureVac'ın etkinliğinin yüzde 47 olduğu belirtildi. Sonucun açıklanmasından sonra şirketin hisseleri yüzde 50 değer kaybına uğradı.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.