Şanlıurfa'da mevsim şartlarına ve hastalıklara karşı dayanıklı 9 çeşit ekmeklik, 6 çeşit makarnalık buğday ile 5 çeşit arpa tohumu ıslah edilerek tescillendi. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 21 yılda geliştirilen ve tescillenen 20 buğday çeşidiyle dekar başına yaklaşık bir ton verim elde ediliyor. Türkiye'de tahıl üretiminin en fazla yapıldığı kentlerin başında gelen ve Buğdayın anavatanı olarak kabul edilen Şanlıurfa'da, yerli tohumlardan geliştirilen ekmeklik ve makarnalık 15 buğday çeşidi, yüzde 50'ye varan verimiyle ambarları dolduracak.
Şanlıurfa'da GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 21 yılda geliştirilen ve tescillenen 20 yerli buğday çeşidiyle dekar başına yaklaşık bir ton verim elde ediliyor. Islah edilerek tescil edilen yerli 20 farklı tohum arasında 9 çeşit ekmeklik, 6 çeşit makarnalık buğday ile 5 çeşit arpa tohumu yer alıyor. Yerli tohumları melezleyerek Güneydoğu'nun tüm zorlu iklim şartlarında dayanıklı en fazla verim sağlayan 15 buğday çeşidi geliştirildi. Şanlıurfa'nın bereketli topraklarında ekilen buğday çeşitlerinin un ve makarna sanayisine büyük katkı sunması bekleniyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde etkisini sürdüren meteorolojik kuraklık tarımsal üretim yapanları endişelendiriyor.
Siirtli üreticilere tarımda tasarruflu su kullanımı anlatıldı Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce 'İklim Değişikliğine Uyum ve Tarımda Tasarruflu Su Kullanım' paneli düzenlendi.
Tarsus Belediyesi, tarımda farkındalığı ve verimliliği arttırmak, kaynakların daha ekonomik kullanımı ve çevreye verilen zararın en aza indirilmesi amacıyla üreticilere yönelik 'Tarımsal Üretimde Akıllı Gübreleme ve Sulama' semineri düzenledi.
Kanallara su bırakılması (drone) Ekimi yapılmış tarlalar (drone) Sulama kanallarından akan su Sulanan tarlalar Tarlalarda biriken su Fıstık bahçesi Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Gelen son dakika haberlerine göre Şanlıurfa ve Mersin'in yöresel yemekleri, Halfeti'de sergilendi.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da çiftçiler, bugünlerde yeni sezon için hububat tohumlarını toprakla buluşturuyor.
Tarım sektöründe kaynakların doğru kullanılması amacıyla hayata geçirilen "Dijital Tarım Projesi" ile GAP bölgesinde sulamada ve gübre kullanımında tasarruf sağlanıyor.
Harran Üniversitesinde (HRÜ), dijital tarım teknikleriyle yetiştirilen ürünlerin sergilendiği "Dijital Tarım Üssü Araştırma Alanı" hizmete açıldı.
Harran Üniversitesi ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakanlığı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Genç STEM Derneği iş birliğiyle 1. Ulusal Eğitimde Yapay Zeka Kongresi başladı.
Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden Şanlıurfa'da GAP sayesinde sulama imkanları artınca çiftçiler, soğan, sarımsak ve patates gibi alternatif ürünler yetiştirmeye başladı.
Şanlıurfa'da "Dijital Tarım Tekniklerinin GAP Bölgesi'nde Füzyon Merkezi Aracılığı ile Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında ürünlerin dijital ortamda takibinin yapılabilmesi için çiftçilere eğitimler veriliyor.
Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, mart ve nisan aylarında yağışın yeteri kadar düşmemesi nedeniyle hububat üreticileri verim kaybı endişesi yaşıyor.
Türkiye'nin önemli tahıl üretim alanlarından ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, yağmur yağmadığı için ekim yapamayan çiftçiler, sezonun ilk yağmurlarıyla birlikte ekim çalışmalarını hızlandırdı.
Türkiye'nin pamuk üretiminin önemli kısmının yapıldığı Şanlıurfa'da çiftçiler, yüksek rekolte beklentisiyle tarlalarda hasada başladı.
Harran Üniversitesi ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ana projesi kapsamında "Dijital Sensör ve Füzyon Merkezi Destekli Tarımsal Üretimle Kaynak Verimliliğinin Arttırılması" protokolü imzalandı.
Son dakika haberine göre Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da, toprağın uzun yıllar verimli kalabilmesi için uygulanan "nöbetleşe ekim" kapsamında çoğu pamuk üreticisi buğday ve mısır gibi ürünlere yöneldi.
Türkiye'nin önemli tahıl üretim alanlarından GAP'ın merkezi Şanlıurfa'da, tahıl hasadı verimli başladı.
İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, iklim değişikliğinin insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunların başında geldiğini söyledi.
Türkiye'nin önemli tahıl üretim alanlarından Şanlıurfa'da, hububat üreticileri sezonun verimli geçmesini umut ediyor.
Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da kasım sonu ve aralıkta yağan yağmurlar, hububat ekimi yapan çiftçilere rahat nefes aldırdı.
Şanlıurfa'nın bozkır ekosistemleri Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyelerinin de katıldığı bir proje ile korunacak.
Türkiye'nin önemli tarım arazilerinin bulunduğu ve GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da anız yangınları tehlike oluşturuyor.
Türkiye'nin önemli tahıl üretim alanlarından GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da arpa hasadına başlayan üreticiler, sezon boyunca etkili olan aşırı yağışlar sayesinde bereketli bir sezon bekliyor.
Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da etkili olan yağışlar, çiftçinin rekolte beklentisini yükseltti.
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, fidan dikim etkinliğine katılarak, öğrenciler ile birlikte fidanları toprakla buluşturdu.
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.