Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde 2013 yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu'nu düzenlediği bir basın toplantısıyla açıkladı. Çarpıcı verilerin yer aldığı raporda, gazetecilere yönelik baskılara dikkat çekildi. Tutuklu gazetecilere özellikle vurgu yapılan raporda, ayrıca gazetecilere yönelik soruşturma, dava ve cezalara yer verildi.
Türkiye çapında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC), düzenlediği bir basın toplantısıyla 2013 yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. Diyarbakır'daki merkez binasında düzenlenen basın toplantısına Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hayrettin Çelik ve cemiyet yöneticileri katıldı.
Basın toplantısında rapora ilişkin basın metnini okuyan Cemiyet Başkanı Çelik, Çalışan Gazeteciler Günü'nün tarihçesi ve önemine vurgu yaparak, 53'üncü yılına giren Çalışan Gazeteciler Günü'nde Türkiye'de halen gazetecilere yönelik baskı yıldırma, tutuklama, yargılama ve cezaların son bulmadığını söyledi.
Türkiye'de gazetecilere yönelik hak ihlallerinin had safhada olduğunu vurgulayan Çelik, "Halen 86 gazeteci, yazar ve dağıtımcının cezaevinde olduğu bir ülke burası. Halen gazetecilerin işkence ve kötü muamele gördüğü, tehdit edildiği, saldırıya uğradığı, haber takibi engellendiği, işten atıldığı, yayın yasaklarının olduğu, sansüre uğradığı bir ülke. Her ne kadar yönetenler, iktidar sahipleri bunun tam aksini iddia etseler de, raporlar ve istatistikler, bu devletin gerçek yüzünü ortaya koymaya yetiyor" dedi.
'GAZETECİLER KELLE KOLTUKTA ÇALIŞIYOR'
Başta bölge olmak üzere, Türkiye genelinde ve dünya çapında halen gazetecilerin kelle koltukta çalışmak zorunda bırakıldığını kaydeden Çelik, "Bu da bu mesleğin ne kadar kutsal ve değerli olduğunun açık bir göstergesidir. Yanı başımızda duran Suriye'de haber takip ederken, silahlı güçler tarafından alıkonulan çok sayıda meslektaşımız bulunmaktadır. Yine yakın zamanda Güney Kürdistan'da karanlık güçler tarafından katledilen Kawa Germiyanî'nin öldürülmesi meslektaşlarımızın ne tür zor şartlarda çalışma yürüttüğünün göstergesidir" diye konuştu.
'DOĞRU BİLDİĞİMİZ YOLDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
"Türkiye'de özellikle muhalif basın yayın organlarına yönelik baskı ve yıldırmalar, içinde bulunduğumuz yüzyılda utanılacak bir durum olarak karşımızda durmaktadır" diyen Çelik açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Devlet, 90'lı yıllarda faili meçhul cinayetlerle katlettiği gazetecileri, bugün zindanlara atarak, susturmaya çalışıyor. Haber takip ederken, direk hedef gözeterek saldırıya maruz bırakıyor. Tehdit ederek, gazetecilik yapmaktan vazgeçirmeye çalışıyor. İstanbul'daki Gezi olayları sırasında polisin hedef gözeterek, gazetecilere saldırması sonucu yüzlerce gazeteci yaralanmıştır. Burada hedeflenen gazetecileri susturarak, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlamaktır. Ama tüm bunlara rağmen biz gazeteciler, bu mesleğin onuruna sahip çıkarak, yapılan tüm baskı ve yıldırmalara karşı duracağımızı bir kez daha yenilemek istiyoruz. Nasıl ki, 90'lı yıllarda arkadaşlarımız katledilirken, bir avuç da olsa yürekli gazeteciyle muhalif gazetecilik ısrarla yürütüldüyse, bugün de tüm bu engellemelere rağmen gerçeklerden asla taviz vermeyerek, doğru bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz."
'CEZAEVLERİNDEKİ MESLEKTAŞLARIMIZI SERBEST BIRAKIN'
Raporda cezaevinde bulunan gazetecilere önemle vurgu yapmaya çalıştıklarını ifade eden Çelik, şunları söyledi:
"Tüm çabalara rağmen, cezaevindeki gazetecilere yönelik halen olumlu bir gelişme yaşanmamıştır. Tamamen hukuksuz delillerle cezaevinde tutulan gazeteci arkadaşlarımıza reva görülen bu uygulama kabul edilebilir değildir. Uluslararası kuruluşların raporlarına göre, tutuklu gazeteci sayısı ile Çin, İran ve Eritre'yi de geride bırakarak dünyada en çok gazeteci hapseden ülke unvanını alan Türkiye'nin bu karnesi, ülkedeki demokrasinin de ne durumda olduğunun göstergesidir. Buradan tekrar çağrı yapmak istiyoruz; Cezaevinde bulunan gazeteciler, bu ülkenin vicdanıdır. Onların tek amacı gerçekleri kamuoyuna duyurmak olmuştur. Bu nedenle bu arkadaşlarımızın suçsuz olduğunu artık bilmeniz gerekiyor. Bunun için arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bizler hakikat arayışçıları olarak, halkı doğru bilgilendirme adına, çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladığımız bugün, öncelikle gazetecilere yönelik hak ihlallerinin son bulduğu bir dünya diliyoruz ve tüm gazetecilerin Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz."
Çelik açıklamanın ardından hazırladıkları raporun istatistik verilerini basın mensuplarıyla paylaştı. Rapordaki verilere göre, 2013 yılında gazetecilere yönelik ihlal başlıkları ve rakamları şöyle;
*Cezaevindeki Gazeteci Yazar ve Dağıtımcılar: 86
*Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 36
*Gazetecilere Yönelik İşkence-Kötü Muamele-Darp: 150
*Gazetecilere Yönelik Tehdit ve Fişleme İddiaları: 20
*Gözaltına Alınanlar: 87
*Tutuklananlar: 16
*Haklarında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 13
*Haklarında Dava Açılan Gazeteciler: 44
*Haklarında Ceza Verilen Gazeteciler: 64
*Haber Takibi Engellenen Gazeteciler: 38
*İşten Çıkarılan Gazeteciler: 73
*Baskına veya Saldırıya Uğrayan Basın-Yayın Organları: 3
*Toplatılan ve Yasaklanan Yayınlar: 57
*Engellenen İnternet Siteleri: 29
*Yayın Sansürü – Otosansür: 32
Son Dakika › Medya › ÖGC, Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporunu Açıkladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?