Yeni araştırmalar, modern insanların birçok kez yok olduğuna ve Neandertallerle çiftleşmenin önemine ışık tuttu.
Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumda telif hakları ve yapay zeka konuları ele alındı.
Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu, kök hücre biyolojisindeki katkılarından dolayı ödül kazandı.
Toplum sağlığına katkılarından dolayı Dr. Aydan Bulut Karslıoğlu, Sabri Ülker Bilim Ödülü'nü kazandı.
Kök hücre biyolojisi alanında çığır açan Dr. Karslıoğlu, Sabri Ülker Bilim Ödülü'nü kazandı.
Urartu Krallığı dönemine ait metal buluntular, uluslararası akademisyenler tarafından incelendi.
Prof. Dr. Celal Şengör, İtalya'nın başkenti Roma'da dünyanın en eski bilim akademisi Academia dei Lincei'nin üyelik kabul törenine katıldı. Şengör, 10 Kasım dolayısıyla bilim insanlarını Mustafa Kemal Atatürk için saygı duruşuna davet etti.
ABD'li fizikçi Pierre Agostini, Macar fizikçi Ferenc Krausz ve Fransız fizikçi Anne L'Huillier, maddedeki elektron dinamikleriyle ilgili çalışmalarından dolayı 2023 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Agostini, Krausz ve L'Huillier'in, elektronların hareket ettiği veya enerji değiştirdiği süreçleri ölçmek için kullanılabilecek kısa ışık darbeleri yaratmanın bir yolunu keşfettikleri açıklandı.
SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TEKNOFEST'te TÜBİTAK Burs ve Destek Programlarına ilişkin, "Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'nda proje yöneticisine yönelik aylık burs miktarını 46 bin 310 TL'den 66 bin 500 TL'ye çıkardık.
Cambridge Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı tarafından yürütülen çalışma bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Alman piyanist ve besteci Ludwig van Beethoven'ın saç tellerinden elde edilen DNA analizleri, ünlü bestecinin karaciğer hastalığına yatkınlığı olduğu ve ölümünden aylar önce Hepatit B'ye yakalandığı açıklandı.
BEİJİNG, 19 Mart (Xinhua) -- Çin, yeni bir X-ışını astronomi uydusu olan Einstein Probe uydusunu yıl sonunda fırlatmayı planlıyor.
Uluslararası bir araştırma ekibi, İspanya'nın güneyinde en eski insan genomunu ortaya çıkardı.
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Türkiye'de bir dönem kamu kurumlarında uygulanan başörtüsü yasağının temel gerekçesinin laiklik ilkesi olduğunu, hak ihlali olarak görülen bu yasağın kaldırılmasının da yine laiklik temelinde yapıldığını söyledi.
Sonneberg Gözlemevi'ndeki bilim insanları, su ile kaplı 2 adet gezegen keşfettiklerini ve uzayda yaşam formu araştırdıklarını açıkladı.
Yaşam süresini öğrenmek insanlık için merak konusu olan meselelerin başında geliyor.
Uluslararası yayın kuruluşlarının ortak araştırması, AB dış sınırlarında sığınmacıların tutulduğu ve Türkiye dahil geldikleri ülkelere zorla geri gönderildikleri gizli hapishaneler bulunduğunu ortaya koydu.
Nobel Ödülleri bugünden itibaren açıklanmaya başladı.
İsveçli Biyolog Svante Paabo, soyu tükenmiş homininlerin genomları ve insan evrimine ilişkin keşifleri sebebiyle 2022 Nobel Tıp Ödülü'nü kazandı.
Dünyaca tanınan 2 araştırma merkezi, küresel ısınmanın sıcaklıklara etkisi üzerine bir çalışma yürüttü. Yayınlanan sonuç raporunda ise Türkiye'nin de dahil olduğu Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'nun, yakın zamanda benzeri görülmemiş aşırı hava olaylarıyla sarsılacağı belirtildi. Ayrıca adı geçen ülkelerin gelecek yıllarda sıcak hava dalgaları, kuraklık, toz fırtınaları, aşırı yağış gibi krizler yaşayacağının da altı çizildi.
İngiliz ve Alman bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibi, Kara Ölüm olarak adlandırılan veba hastalığının kökenini keşfettiğini duyurdu.
700 yıllık Kırgızistan mezarlarını kazan bilim insanları, yaptıkları araştırma sonucu 75 ila 200 milyon insanın ölümüne neden olan kara vebanın kaynağını tespit etti.
Rusya, Almanya'nın uzay teleskobunu ele geçirebileceğini söyledi. Rusya, Ukrayna savaşıyla durdurulan teleskobu yeniden başlatacak.
Bilim insanları, uykunun insanlık tarihinde önemli bir konu olduğunu, diğer primatlara kıyasla daha az uyumamızın evrimsel sürecimizde büyük bir rol oynadığını söylüyor.
Kuzey Kutbu yakınlarındaki soğuk, derin sularda yaşamını sürdüren dev deniz süngerlerinin nesli tükenmiş hayvanların kalıntıları ile beslendikleri ortaya çıkarıldı.
Bu yıl Nobel Fizik Ödülü, iklim konusunda çalışmalar yapan Alman Klaus Hasselmann ile Amerikalı Syukuro Manabe ve İtalyan Giorgio Parisi'ye verildi.
- 2021 Nobel Kimya Ödülü sahiplerini buldu 2021 Nobel Kimya Ödülü, Benjamin List ve David W.C. MacMillan'a verildi.
- 2021 Nobel Fizik Ödülü sahiplerini buldu 2021 Nobel Fizik Ödülü Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi'ye verildi.
2021 Nobel Fizik Ödülü, bilim insanları Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann ve Giorgio Parisi'ye verildi.
Nobel Fizik Ödülü, "Dünya ikliminin fiziksel modellemesini, değişkenliğini ölçmek ve küresel ısınmayı güvenilir bir şekilde tahmin edilmesini' sağladıkları için ABD'deki Princeton Üniversitesi'nden Syukuro Manabe ve Almanya'daki Max Planck Meteoroloji Enstitüsü'nden Klaus Hasselmann'a,...
Bir yaşına gelen bir bebek düşündüğünüzden çok fazlasını anlıyor, öğreniyor, hesaplıyor ve ifade ediyor.
NASA'nın 31 Ekim'de fırlatılacağı kızılötesi uzay teleskopu The James Webb Uzay Teleskobu'nda görev almak için seçilen 40 biliminsanı arasında Almanya'yı Türk astrofizikçi Akın Yıldırım temsil edecek.
Gökbilimciler Dünya'dan 12 milyar ışıkyılı uzaklıkta "Samanyolu benzeri" bebek galaksi buldular Bilim adamları geçtiğimiz günlerde yayınladıkları araştırmada, Dünya'
Bazı çöpçatanlık kuruluşları, DNA testleri yoluyla insanların partnerleri konusunda daha iyi karar verebileceklerini iddia ediyor.
Bilim dünyası koronavirüs salgınında felaket senaryosunu tartışıyor: Aşıların ve bağışıklık sisteminin etkili olamayacağı bir varyant ortaya çıkarsa ne yapılacak'Almanya'da koronavirüse karşı aşı kampanyasının ağır ağır da olsa ilerlemesi ile, bir yanda salgını yenmeye dair umutlar...
Araştırmalar Covid-19 salgını nedeniyle insanların büyük ölçüde evlerine kapandığı bir yılın sonunda, doğum oranlarının artmak bir yana özellikle ABD ve Avrupa ülkelerinde düştüğüne işaret ediyor.
Koronavirüs mutasyonları nedeniyle pandemiyle mücadelenin yoğunlaştığı şu günlerde daha iyi korunabilmek için çifte maske takanların sayısı artıyor.
Almanya'daki Max Planck Moleküler Hücre Biyolojisi ve Genetik Enstitüsü ve Japonya'daki Deneysel Hayvanlar Merkezi Enstitüsü'nden araştırmacılar, ARHGAP11B isimli geni kullanarak marmoset maymunlarının beyinlerini büyütmeyi başardı.
AB Sınır Güvenliği Ajansı Frontex'in Yunanistan'ın mültecileri açık denize geri itmesine destek verdiği, uluslararası hukuka aykırı davrandığı, kurtarması gereken mülteci botlarını Türkiye sınırına püskürttüğü iddia edildi.
Almanya'da Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden gökbilimciler, Dünya'dan yaklaşık 63 ışık yılı uzaklıktaki başka bir yıldız sisteminde 'b Pictoris c' adı verilen bir dış gezegenin fotoğrafını paylaştı.
Emmanuelle Charpentier ve Jennifer Doudna, gen biçimlendirme teknolojisindeki çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülünü paylaşan ilk kadınlar oldu.
Nobel Kimya Ödülü bu yıl, genom kurgulamasına olanak sağlayan yöntemin geliştirilmesine katkılarından dolayı Fransız mikrobiyolog Emmanuelle Charpentier ile ABD'li biyokimyacı Jennifer A. Doudna'ya verildi.
Nobel Fizik Ödülü uzaydaki kara delikleri araştıran bilim insanları Sir Roger Penrose, Reinhard Genzel ve Andrea Ghez'e verildi.
Almanya'da yapılan bir araştırmada, Neandertaller'den miras alınan genlerin bazı ağır koronavirüs (Covid-19) vakalarında rol oynamış olabileceği belirtildi.
Suudi Arabistan'da 120 bin yıl öncesine ait yüzlerce fosilleşmiş ayak izi keşfedildi.
Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Aççana Höyük/Antik Alalah Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, 5 metrelik bir çukurda bulunan 3500 yıllık iskeletin Orta Asya kökenli bir kadına ait olduğu belirlendi.
Max Planck Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre bir tür Neandertal geni taşıyan kadınlar daha doğurgan oluyor.
Çin'de başlayarak tüm dünyaya hızla yayılan korona virüs salgını tüm ülkelerin ana gündem maddesi haline gelirken, bilim dünyası ise salgınının iklim krizinin etkilerini sınırlamak ve azaltmak için alınan önlemler için bir 'stres testi' olabileceğini tahmin ediyor.
ALANYA'da uydu vericisi takılarak 2016'dan beri göç yolculuğu takip edilen 'Mare' adlı kara leylek, 10 gün önce Hatay'dan Türkiye'ye giriş yaptı.
TÜBİTAK 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile Boğaziçi Üniversitesinde araştırmalarını sürdürme kararı alan bilim insanı Dr. Mehmet Turan, mide ile ince ve kalın bağırsak gibi ulaşılması zor organlarda akıllı kapsül robotlar kullanılarak biyopsi yapabilecek proje yürütüyor.
Yargıtay 13. Ceza Dairesi ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Vuslat Dirim, "289 fiili darbeye teşebbüs davasından 267'si ilk derece mahkemesinde karar bağlanmış olup istinaf ve temyiz aşamasına geçilmiştir.
İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi, bu yıl 22'ncisini düzenlediği 'Uluslararası İnsan Hakları Akademisi Yaz Çalıştayı' kapsamında Avrupa üniversitelerinin seçkin hukukçularını Çeşme'de bir araya getirecek.
Bu yıl 22.'si düzenlenen "Uluslararası İnsan Hakları Akademisi Yaz Çalıştayı" kapsamında Avrupa üniversitelerinin seçkin hukukçuları Çeşme'de bir araya geliyor.
- Bakan Varank, Alman Bakan Altmaier ile görüştüBERLİN - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile bir araya geldi.
Bilim insanları, 10 yıl içinde insanların ölüp ölmeyeceğini tahmin eden bir kan tahlili geliştirdiklerini duyurdu.
DİVAN şairi 'Mihri Hatun', Osmanlı'nın başarılı denizcisi 'Piri Reis', mizah ustası 'Nasreddin Hoca', ressam 'Sabri Berkel', Anadolu'nun antik dönem ana tanrıçası 'Kibele', mitolojik, doğal güzellikleriyle ünlü 'Kaz Dağları'nın isimleri, çeşitli gök cisimlerinde yaşıyor.
Bakan Varank: 127 bilim insanı, Türkiye'nin yeni başarı hikayesinin parçası olacakSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'na, yurt dışından başvuru yapan 243 bilim insanı ve araştırmacıdan 127'sinin katılma hakkı elde ettiğini söyledi.
SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı'na, yurt dışından başvuru yapan 243 bilim insanı ve araştırmacıdan 127'sinin katılma hakkı elde ettiğini söyledi.
Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarından en büyük olanı Güneş'ten geçmişte çok da fazla faydalanabildiğimiz söylenemez ancak yeni teknolojilerle birlikte yıldızımızdan daha verimli bir şekilde faydalanabiliriz.
Bilim insanlarından oluşan bir ekip, belirli kuantum parçacıklarının öldükten sonra tekrardan hayata döndüklerini keşfetti.
Deepfake uygulamalarında herhangi bir kişinin konuşmasını değiştirmek, uzatmak ya da kısaltmak için artık bir metin dosyasını düzenlemek yeterli oluyor.
Modern fizik ile ilgilenen bilim insanları, çok büyük sorunlar ve belirsizliklerle karşılaştılar. Bu belirsizlikler, birçok kişinin kafasını karıştırsa da dönemin en büyük dehalarından biri olan Werner Heisenberg için durum oldukça farklıydı. Gelin son yüzyılın en büyük fizikçilerinden Heisenberg'ün yaşamına birlikte göz atalım.
Uzayda hayat var mı konusu tartışmaya açık olsa da bizim gezegenimize benzer boyda başka çok gezegen var.
Rosetta isimli uzay aracının 2014 ve 2016 yılları arasında gözlemlediği kuyruklu yıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko'nun fotoğrafları OSIRIS Image Viewer'da (OSIRIS Resim Görüntüleyicisi) yayımlandı.
Galaksimizin merkezinde bulunan devasa kara delik, toz ve gazları yükseltir; enerji patlamaları yapar. Bu sırada da yıldızlar ölür ve doğar. Şimdiyse gök bilimciler, madde ve enerjiyi bu kara delikten dışarı doğru iten "bacaları" keşfettiler.
Uyku insanlar için oldukça önemli, peki ya hayvanlar için? Hiç uyumayan hayvanlar var mı? Hayvanlar da uykusuzluğa bizim kadar dayanıksız mı?
"Koç Üniversitesi Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Başkanı Naci Ağbal'ın katıldığı törenle açıldı.
Karanlık madde, ışıkla etkileşime girmediği için gözlemlemesi oldukça zor olan ve yer çekimi dalgaları üzerinden gözlemlenen bir olgu. Son çalışmalara göre evrenin en başında da şimdi olduğu kadar çok kara madde olduğu ortaya çıktı.
ALMANYA'da bulunan Max Planck Enstitüsü'nün ilk Türk direktörü Prof. Dr. Metin Sitti, hayatını kaybeden beyin cerrahı kardeşi İlkay'ın ismini vermeyi planladığı robotu anlattı.
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Yıldırım'dan insan hakları konusunda kamuya ortak çağrıNevra UÇKAÇ - Tekin GÜRBULAK / İZMİR, (DHA) - İZMİR'in Çeşme ilçesinde düzenlenen Uluslararası İnsan Hakları Akademisi 21'inci Yaz Sempozyumu'nda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr.
İZMİR'in Çeşme ilçesinde düzenlenen Uluslararası İnsan Hakları Akademisi 21'inci Yaz Sempozyumu'nda konuşan Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr. Engin Yıldırım, Anayasa Mahkemesi'nin olağanüstü hal (OHAL) döneminde verdiği kararlar nedeniyle sıklıkla eleştirildiğini belirtildi.
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr. Engin Yıldırım, "Tüm kamu otoriteleri tüm işlemlerinde, değerlendirmelerinde anayasamızın öngördüğü gibi hukuk devleti ve insan haklarına saygıya dayanan uygulamaları teşvik ederlerse, yaygınlık kazandırırlarsa Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü...
Aldığımız tüm eğitim içinde sadece belli bazı beceriler rasyonel karar verme özelliğine katkıda bulunuyor.
Alman bilim insanlarının araştırmalarına göre, beyindeki stratum isimli bölge, cinsel içerikli film izleyenlerde yeteri kadar gelişmiyor.
"İlaç gibi yutulan kapsül robotlar ile biyopsi yapılabilecek"Buse ÖZEL- Özgür KUMANOVALI / İSTANBUL, (DHA)-MAX Planck Enstitüsü Akıllı Sistemler Bölüm Direktörü Prof.
Bilim insanları Güneş'ten 800 milyon kat daha fazla kütleye sahip olan bir kara delik keşfetti.
Bilinen fobiler üzerine araştırma yapan bir grup bilim insanı, 6 aylık bebeklerin dahi, yılan veya örümcek gibi hayvanlarla karşı karşıya geldiğinde stres yaşadığını ortaya koydu.
Gökbilimciler, güneş sistemimizde yepyeni bir nesne keşfettiler: aktif bir ikili asteroit. Body 288P adlı nesne, iki ender tür asteroitin bilinen ilk melezidir.
İSTANBUL Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi, "Uluslararası İnsan Hakları Akademisi Yaz Çalıştayı"nın 20.'sini bu yıl da İzmir'de gerçekleştiriyor.
İSTANBUL Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi, "Uluslararası İnsan Hakları Akademisi Yaz Çalıştayı"nın 20'ncisini bu yıl da Çeşme'de gerçekleştiriyor.