Ian McEwan'dan Edebi Bir Casusluk Romanı: Bir Parmak Bal
Yaşayan en önemli ve en çok okunan İngiliz romancılardan biri olan Ian McEwan, İngiltere'de uzun süre çoksatanlar listelerinde bir numarada kalan ve Türkiye'de Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Bir Parmak Bal'da, Soğuk Savaş siyaseti ve casusluktan aşka ve edebiyat dünyasına dek birçok noktaya temas eden ve soluk soluğa okunan, sürprizlerle dolu bir hikâye anlatıyor.
1970'ler, İngiltere. Cambridge mezunu, genç ve güzel Serena Frome, MI5'ta memur olarak işe alınır. Fakat bir süre sonra, Serena'nın edebiyat merakına güvenen patronları, onu Soğuk Savaş'ın kültürel cephesinde savaşması için görevlendirirler: Serena'nın görev alacağı "Bir Parmak Bal" adındaki operasyonun amacı, Sovyetler Birliği ve diğer sosyalist ülkelere karşı tavır alan, geleceği parlak genç bir İngiliz yazar adayı keşfetmek, sonra da ona burs sağlayıp yükselmesini sağlamaktır. Yazar böylece farkında olmadan İngiliz istihbaratına ve anti-komünist propagandaya hizmet etmiş olacaktır.
Serena Frome'un bulduğu yazar, McEwan'ın edebiyat dünyasına adım attığı yıllardaki halinden pek çok iz taşıyan Tom Haley'dir. Haley'nin zengin ve sıra dışı hayal gücünün ürünü olan öyküleri (ki McEwan'ın gençlik dönemi öykülerine benzerler ve okumakta olduğumuz romanın içinde özetlenirler) Serena'yı çok etkiler. Fakat Serena ile Haley'nin daha ilk karşılaşmalarında başlayan yakınlıkları aşka dönüşünce işler arapsaçına dönecektir.
"Kolayca baştan çıkarıyor…" – New York Times
"Baştan aşağıya zekice… Romanlar hakkında, roman yazmak ile roman okumak ve bu iki eylem sırasında yapılan 'casusluklar' hakkında harika bir roman… Çok etkileyici… Zengin ve keyifli…" – Financial Times
Bir Parmak Bal
Ian McEwan
Çeviren: Duygu Akın
368 Sayfa, 22 TL
Yapı Kredi Yayınları
Pompei'de ne oldu?
24 Ağustos 79, Pompei. Vezüv Yanardağı harekete geçti. Volkanın kustuğu kızgın taş yağmuruyla şehir yerle bir oldu. Küller insanların gözlerini, ağızlarını kapladı ve ciğerlerine kadar sindi. Bazı insanlar evlerinde saklanacak yer aradı, bazılarıysa en yakın denize ulaşmaya çalıştı. Ancak pek azı bunu başarabildi. Forumdan İsis tapınağına, Fauna villasından Gladyatörler kışlasına kadar binlerce insan küllerin altında can verdi ve heykelleşti. Pompei haritadan silinmişti. İsmi de hafızalardan uçup gitmişti. Ancak XVIII. yüzyılda düzenlenen ilk kazılar başladığında yeniden ortaya çıkacaktı Pompei. Arkeologlar ve araştırmacılar bu kile gömülmüş kenti yeniden ortaya çıkardılar ve Pompei'de yaşayan insanların gündelik ve sosyal hayatlarına ilişkin önemli bilgiler buldular. Robert Etienne, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Pompei Toprağa Gömülen Kent'te kentin tarihini ve yaşadığı o felaket günün hikayesini anlatıyor.
Pompei Toprağa Gömülen Kent
Robert Etienne
215 Sayfa, 18 TL
Yapı Kredi Yayınları
Bir Gölge Gibi
Hayali Ölümler ve Marilyn'i Kurtarmak gibi kurgu-ötesi yapıtlarıyla tanınan müzikolog ve psikinalist Michel Schneider, Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan son romanı Bir Gölge Gibi'de, Cezayir savaşına katılmış abisi Bernard hakkında bir roman yazmak isteyen Michel Forger'in, abisinin savaşta yaşadıklarını, savaş sonrası kayıtsızlığını ve ölümünü araştırırken ona karşı beslediği kıskançlık ile acıma arasında gidip gelen duygularıyla da yüzleşmek zorunda kalmasını sıradışı bir kurguyla anlatıyor..
Bir Gölge Gibi savaş, vahşet, kadınlar ve ölüm üzerine karanlık bir roman.
Bir Gölge Gibi
Michel Schneider
Çeviren: Esra Özdoğan
224 Sayfa, 17 TL
Yapı Kredi Yayınları
Son Dakika › Kültür Sanat › YKY'den Son Çıkanlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?