Yeşil Yol'da "Bin 800 Rakım Hassasiyeti" - Son Dakika
Kültür Sanat

Yeşil Yol'da "Bin 800 Rakım Hassasiyeti"

Yeşil Yol Projesi'nin hazırlandığı dönemde Rize İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı olan Emin Kanbur, "Doğu Karadeniz Bölgesinde bin 800 rakımın üzerinde orman dokusu yok. Mera ve otlak alanlar var. 1800 rakımın altından biz bu yolun geçilmesine ağaç katliamı ve doğa katliamı olmaması için müsaade etmedik" dedi.

21.07.2015 12:36  Güncelleme: 13:56

Yeşil Yol Projesi'nin hazırlandığı dönemde Rize İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu Başkanı olan Emin Kanbur, "Doğu Karadeniz Bölgesinde bin 800 rakımın üzerinde orman dokusu yok. Mera ve otlak alanlar var. 1800 rakımın altından biz bu yolun geçilmesine ağaç katliamı ve doğa katliamı olmaması için müsaade etmedik" dedi. Kanbur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009-2014 yıllarında Yeşil Yol ile ilgili bölgede yapılan çalışmaların içinde yer aldığını söyledi. Yeşil Yol'un son zamanlarda medya yer almasının bir bakımdan sevindirici olduğunu anlatan Kanbur, "Bölgedeki insanların çevreye ve doğaya olan duyarlılık bilinci oluştuğu için katkı sağladığına inanıyorum. Bilgi kirliliği ve proje hakkında bilgisi olmayan kişiler açıklama yapıyor" diye konuştu.Kanbur, bölgede maden olduğu yönünde çıkarılan söylemlerin tamamen hayal ürünü olduğunu vurgulayarak, "Bu coğrafyada maden nerede var? Söylesinler biz de bilelim. Yeşil yolun böyle bir olguyla bağlantı kurulması çok bilinçsizce söylenen bir söylem. Rize'de yeşil yolun geçtiği 267 kilometre yol paralelinde bin 400 rakımın altında 5 tane turizm merkezi var. Turizm merkezi derken 8-10 katlı oteller değil. Yöredeki insanların hayvansal ve tarımsal ürünlerinin ve hediyelik eşyalarının satılabileceği apart satış yerleri yapılacak. Sosyal tesislerin yanında kamp alanları yapılacak. Maden ile yolun hiçbir ilgisi yok. Yol ile turizm ve yöre halkının kalkınması isteniyor" ifadelerini kullandı.

"Bin 800 rakımın altında beton kullanılmayacak"

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bin 800 rakımın üzerinde orman dokusu olmadığına vurgu yapan Kanbur, "Mera ve otlak alanlar var. Bin 800 rakımın altından biz bu yolun geçilmesine ağaç katliamı ve doğa katliamı olmaması için müsaade etmedik. Bin 800 rakımın üzerinde sadece 5-6 noktada açılan yeni yolla mevcut yollar birleştirilecek. Yeni bir yol kesinlikle yapılmıyor."Rize'nin 6 bin 600 kilometre yol ağına sahip olduğunu, bunun 2 bin 200 kilometresinin yayla yollarından oluştuğunu anlatan Kanbur, şöyle devam etti: "Yaylalarda müthiş bir yol ağı var. Kullanılmayan yol ağı var. Yeşil yol da ise bin 800 rakımın altında beton ve asfalt kullanılmayacak. Yöreye ait taş döşeme kullanılacak. Yol karmaşasından dolayı bölgeyi tanıyan insanlar dahi kayboluyor. Yeşil yol 12 ay açık olamayacak ve tabelalarla işaretlendirilmiş bir yol oluştuğunda çevre kirliliği oluşturan birçok yol da devre dışı kalacak."

"30-35 kişilik bir grubun eylemi"

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu da Yeşil Yol Projesi'nin bölge açısından önemini vurguladı. Projenin başlıca amacının mevcut yaylaları turizme kazandırmak olduğunu ifade eden Karamehmetoğlu, yaylara giden yolların daha da kolaylaştırmasının hedeflendiğini söyledi. Karamehmetoğlu, yaylaların gerçek sahibi olan, orada yaşayan insanlara iyi bir ulaşım imkanı sağlamak için mücadele edildiğini belirterek, "Yeşil Yol Projesi, 2 bin 600 kilometre uzunluğunda olan bir proje. Projenin içinde sadece 65 kilometrelik yeni yol var. Diğer kalan bölüm ise mevcut olan yolun rehabilitasyonu. Projenin içerisinde Samsun'dan Sarp'a kadar olan 33 turizm merkezi var, 5 de koruma ve geliştirme bölgesi var. Bu proje bittiği zaman bölge açısından önemli bir proje olacaktır" diye konuştu.Karamehmetoğlu, projeye, bölge insanlarının karşı çıkmadığını, eylemlere katılan insanların, diğer illerden geldiğini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu: "Burada bir bardak suda fırtına koparır gibi bir anlayış var. Proje tam detaylı anlatılmamış olabilir ama çok önemli bir proje. Bu yol sanki köyüne ve kendi yaylasına gelmiş kişilerin turizm hareketliliğinden 'sadece biz istifade edelim ve diğer yaylalara bu yol bağlanmasın' anlayışında olan 30-35 kişilik bir grubun karşı çıktığı bir eylem. Bu kişiler oluşacak olan turizm rantını diğerleri ile paylaşmak istemeyen kişiler."Karamehmetoğlu, Gezi Parkı'nda başarılı olamayanların burada yöre halkı üzerinden yeniden bir şeyler yapmaya çalıştığını gördüklerini savunarak, "Olayların altından çıkan bu durumu görüyoruz. Medyada verilen destekten de onu anlıyoruz. Gezi Parkı'nda başaramadıklarını bizim yaylalarımızda başaracaklarını zannediyorlar çok aldanıyorlar. Rizeli bu tür şeylere fırsat vermez. Bir yerleri karıştırmak isteyen kişiler gitsinler başka yerlerde bu işi denesinler. Rize'de ve bizim bu bölgede bu iş uymaz" ifadelerini kullandı. Yörede yaşayan insanların projeye destek amacıyla imza kampanyası başlattığına vurgu yapan Karamehmetoğlu, "Yerel halk bu yolu ciddi şekilde istiyor. Bu doğal güzellikleri insanlarımıza sunmamız lazım. Bu yoldan birinci derece istifade edecek olanlar da o bölgede yaşayan insanlardır. Onların fikirleri her zaman en geçerli fikirdir" dedi.

Yeşil Yol\'da "Bin 800 Rakım Hassasiyeti"
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Yeşil Yol'da 'Bin 800 Rakım Hassasiyeti' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement