CEM ŞAN - Bursa'da, Osmanlı döneminden kalan ve kentin sembolü haline gelen 8 çınarın gelecek kuşaklara aktarılması için yürütülen proje kapsamında her ağaçtan 100'er fidan elde edildi. Titizlikle korunan ve bir yaşına gelen bu fidanlar 5'er yıllık olduğunda kentin dört bir yanına dikilecek.
Tescilli 887 anıt ağacın bulunduğu Bursa'da, yaşları 150-850 arasında değişen çınarlar, asırlardır "kentin yaşayan sembolleri" arasında yer alıyor.
Söz konusu ağaçların gelecek kuşaklara aktarılması için çalışma başlatan Bursa Büyükşehir Belediyesi, anıt çınarların çoğaltılması amacıyla Orman Bölge Müdürlüğü ile protokol imzaladı. Bu çerçevede geçen sene "İnkaya", "Geyiklibaba", "Ağlayan" ve "Nostalji" gibi 8 tarihi çınardan tohumlar temin edildi. Tohumlarla çınarların her birinden elde edilen 100'er fidan, Orman Bölge Müdürlüğünün fidanlığında yetiştiriliyor.
Fidanların yetiştirilmesinde, bir topraktan başka bir toprağa alma anlamına gelen "repikaj" yöntemi uygulanıyor. Bir yaşını dolduran ve boyu bir metreye ulaşanlar, alındıkları repikajda iki yıl kalacak. Fidanlar daha sonra yeniden repikaja alınacak ve üç yıl bu yastıkta bekletilip parklara dikilecek.
"Her gün yüzlerce kişi, tarihi İnkaya Çınarını görmeye geliyor"
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çınarların Osmanlı'yı sembolize etmesi dolayısıyla diğer ağaçlar arasında farklılık gösterdiğini söyledi.
Yürürlükteki protokolle yüzlerce yıldan günümüze gelen, 600-700 senelik örneklerin de bulunduğu anıtsal ağaçların sağlıklı şekilde gelecek kuşaklara aktarılacağını belirten Coşkun, şöyle devam etti:
"Büyükşehir Belediyesi, tarihi çınarlardan aldığı tohumları bize getirdi. Protokole göre 5 yıl bu tohumlardan elde edilen fidanların bakımını yapacağız. Bunlar hakikaten tarihi çınarlar. Bu tarihi çınarların neslinin devam etmesi için tohumlarından elde edilen fidanları büyütüyoruz. Her bir fidanın hangi ağacın tohumundan elde edildiği belli. Araziye dikilecek zamanı geldiğinde bu fidanları Büyükşehir Belediyesine teslim edeceğiz. Onlar bu fidanları, çınar kültürünün devam etmesi için şehrin uygun yerlerine dikecek."
Projede yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Coşkun, çınar ağacının, Osmanlı'nın simgelerinden olduğunu hatırlattı.
Tarihe ve geçmişe sahip çıkmanın, gurur verici olduğuna işaret eden Coşkun, "Bursa'da da çok güzel çınar ağaçları var. Örneğin her gün yüzlerce kişi, tarihi İnkaya Çınarını görmeye geliyor. Ağaçlar da insanlar gibi yaşlanıp yok oluyor. 'O çınar yok olursa onun oğlu, torunu bizde var' manasında onların tohumlarından elde edilen fidanları yetiştiriyoruz" diye konuştu.
Coşkun, yetiştirilen fidanların, çelikleme yöntemi uygulandığından gen itibarıyla asıllarından farklı olmadığını sözlerine ekledi. - Bursa
Son Dakika › Kültür Sanat › Yeşil Bursa' Asırlık Çınarların Yeni Nesilleriyle Süslenecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?