YEM Yayın'ın yeni kitabı Türk Evi, Cengiz Bektaş'ın, içinde doğup büyüdüğü coğrafyanın birikiminden, yaşama kültüründen doğan "ev"i tanıyabilmek için Balkanlar'da, Adalar'da, tüm Anadolu'da sayısız araştırma inceleme gezisi yaparak, fotoğraflayarak, yazıp çizerek, çoğunu ölçüp biçerek yaptığı ayrıntılı saptamaların okuyucuya bir sunumu…
Türk Evi'nde Cengiz Bektaş, ana ilkelerden kullanılan gereçlere, plan tiplerinden esnekliğe, biçemden dönemlere uzanan geniş bir bakış açısıyla "Türk evi" kavramına bakıyor. Kitap Bektaş'ın Anadolu'daki ilk yerleşmeleri temel alıp, ardından tüm Osmanlı coğrafyasına, birbirini etkileyip geliştirerek yayılmış bu ortak kültür üretimi üzerine yaptığı ayrıntılı bir çalışma.
Kitabın zengin içeriği;
- Anadolu'da günümüzden 10- 12 bin yıl önce yapılmış Çayönü, Aşıklı Höyük gibi yeryüzünün ilk yerleşmelerinden 20. yüzyılın Bauhaus'tan etkilenerek tasarlanmış apartmanlarına;
- Kimsenin birbirinin önünü kapatmadan, güneşini, havasını kesmeden, Poçitel'de de, Mardin'de de, Altınoluk'ta da, Trabzon'da da doğa ve insana karşı aynı saygıyla inşa edilmesine;
- Ahşaptan taşa, bulunduğu coğrafyaya, iklime uygun malzeme seçimine ve yapım tekniklerine;
- Yaşam kültüründen doğarak gelişen yalın ama işlevsel köy evlerinden gösterişli Boğaziçi yalılarına;
- Sofasız çözümlerden dış ve iç sofalı, L ve U plan tipli evlere kadar geniş bir çalışma alanını kapsıyor.
Cengiz Bektaş, kitabında "Türk evi"ni şöyle tanımlıyor:
"Yöresel bütün renkleri içeren Osmanlı yaşama kültürünün ürünü olan evleri Saraybosna'dan Erzurum'a, benzer temel ilkelere göre gerçekleştirilmiş olarak buluyoruz. Hangi gereçle, nerede, kimin için yapılmış olurlarsa olsunlar, bugün de yaşayan örneklerini incelediğimizde, bu evlerde kimi ortak yönleri, aynı temel ilkeleri saptayabiliyoruz. Yaşadığı topraklar üzerinde, gelmiş geçmiş bütün kültürlerin doğal kalıtçısı önce orada büyüyenlerdir. Bu nedenle, elbette Makedonya'daki Osmanlı evine bugünün Makedonyalısı Makedonya evi, Filibe'deki Osmanlı evine Bulgaristanlı Bulgaristan evi, Yunanistan'daki Osmanlı evine de bugünün Yunanistanlısı Yunanistan evi diyecektir. Gerçekten de bu evler, yaratıldıkları coğrafyanın evleridir tam tamına... Ben bugün 'Türkiye evi' dersem de, ya da Türkiye vatandaşı olarak yaşayanlara, üst kimlik olarak Türk dendiğine göre, 'Türk evi' dersem de doğru bir şey söylüyorum elbette. Ama bunu, Osmanlı yaşama kültürünün, bütün bu topraklar üzerinde ortak yaşamdan yarattığını bilerek söylüyorum 'Türk evi' sözünü."
Kitaba tüm seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevi'nin Beşiktaş ve Fulya'daki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com internet adresinden ulaşılabilir.
Son Dakika › Kültür Sanat › YEM Yayın'dan Yeni Bir Kitap - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?