"Uluslararası Caz Günü" İstanbul'da - Son Dakika
Kültür Sanat

"Uluslararası Caz Günü" İstanbul'da

"Uluslararası Caz Günü" İstanbul\'da

UNESCO, Türkiye Cumhuriyeti ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü özgürlüğün evrensel dili olan caz müziğini kutlamak için bir araya geliyor.

19.02.2013 14:09

Unesco Ve Thelonıous Monk Caz Enstitüsü Tarafından Düzenlenen

"Uluslararası Caz Günü"nün Bu Yılki Merkezi İstanbul Olacak

Unesco Genel Direktörü Irına Bokova Ve Unesco Kültürlerarası Diyalog İyi Niyet Elçisi Herbıe Hancock, Her Yıl 30 Nisan'da Kutlanan Uluslararası Caz Günü'nün İkincisini Bu Yıl Türkiye Cumhuriyeti İle Birlikte, Dünyaca Ünlü Yıldızların Konserleri Eşliğinde İstanbul'da Düzenleyeceklerini Açıkladı

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, UNESCO Kültürlerarası Diyalog İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve TC Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 30 Nisan'da, bu yıl ikincisi kutlanacak Uluslararası Caz Günü'nün ana etkinliğine İstanbul'un ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Her yıl 30 Nisan'da gerçekleştirilen Uluslararası Caz Günü, dünyanın dört bir yanından insanları caz müziğini kutlamak, bu müziğin kökenleri hakkında bilgilendirmek ve farklılıkları aşan bir iletişim biçimi olarak sahip olduğu önemli rolü vurgulamak amacıyla bir araya getiriyor.

Bu yıl Uluslararası Caz Günü'nün merkezi İstanbul olacak. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova konuyla ilgili olarak "30 Nisan'da gerçekleştirilecek 2013 Uluslararası Caz Günü kutlamasının 'Ev Sahibi Kent'inin İstanbul olacağını açıklamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Küresel kültürlerin buluşma noktası olarak İstanbul, cazın geniş etkisini vurgulamak için ideal bir yer. Geçen seneki ilk Uluslararası Caz Günü'nün büyük başarısının bir uzantısı olarak İstanbul ve dünyanın çeşitli yerlerinde resmi kutlamalar, konserler ve eğitim programları düzenlenecek" dedi.

Thelonious Monk Caz Enstitüsü (Thelonious Monk Institute of Jazz) işbirliğiyle gelişen Uluslararası Caz Günü, UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock'un girişimiyle, cazın dünya çapında kültürlerarası diyalog ve anlayışı artırmakta oynadığı eşsiz rolü vurgulamak ve teşvik etmek amacıyla UNESCO üyesi ülkeler tarafından benimsendi. UNESCO ve Birleşmiş Milletler'in resmi takvimlerinde yer alan Uluslararası Caz Günü'nün programı ve etkinlikleri her yıl UNESCO'ya üye 195 ülke tarafından düzenleniyor.

"Uluslararası Caz Günü, müziğin birleştirici özelliğini vurgulamak, desteklemek ve artırmak için bir vesiledir." sözleriyle Uluslararası Caz Günü'nün önemini belirten Herbie Hancock, "Uluslararası Caz Günü'nde dünyanın dört bir yanında 24 saat boyunca caz müziği kutlanıyor, araştırılıyor ve icra ediliyor. Caz müziğinin güzelliğini, ruhunu ve prensiplerini benimsemiş cazın simge isimleri, akademisyenler, besteciler, müzisyenler, dansçılar, yazarlar ve düşünürler deneyimlerini ve performanslarını yedi kıtaya yayılmış büyük ve küçük kentlerde serbestçe paylaşırken aralarındaki işbirlikleri de çoğalıyor." yorumunda bulundu.

TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve TC Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Uluslararası Caz Günü için ortak bir açıklama yaptı: "Türkiye, 29-30 Nisan'da gerçekleştirilecek UNESCO Uluslararası Caz Günü'ne İstanbul'da ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor. Bu vesile ile caz müziğini sadece insan ruhunun değil, ayrıca daha kucaklayıcı toplumların, birbirlerini karşılıklı olarak geliştiren medeniyetlerin ve UNESCO ideallerinin de küresel dili olarak kutlamalıyız."

Thelonious Monk Caz Enstitüsü Başkanı Tom Carter ise "Enstitü, UNESCO ve Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ikinci Uluslararası Caz Günü'nü sunmaktan mutluluk duyuyor. Geçen seneki kutlama, eğitim programları, performanslar ve medya haberleri ile bir milyardan fazla insana ulaştı. Bu muhteşem rakamı 2013 yılında daha da artıracağımıza inanıyoruz." dedi.

İstanbul'da gerçekleştirilecek kutlamalar 30 Nisan Salı sabahı Galatasaray Lisesi'nde, Herbie Hancock ve Wayne Shorter önderliğinde, lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek özel bir performansla başlayacak. Aynı akşam, Aya İrini Müzesi'nde düzenlenecek konserde ise, aralarında piyanistler John Beasley, George Duke, Robert Glasper, Herbie Hancock, Abdullah Ibrahim, Keiko Matsui ve Eddie Palmieri; vokalistler Al Jarreau, Milton Nascimento ve Dianne Reeves; trompet sanatçıları Hugh Masekela, İmer Demirer ve Christian Scott; bas sanatçıları James Genus, Marcus Miller ve Ben Williams; davulcular Terri Lyne Carrington ve Vinnie Colaiuta; gitaristler Bilal Karaman, John McLaughlin, Lee Ritenour ve Joe Louis Walker; saksafon sanatçıları Dale Barlow, Igor Butman, Jimmy Heath, Wayne Shorter ve Liu Yuan; klarnet sanatçıları Anat Cohen ve Hüsnü Şenlendirici; kemancı Jean-Luc Ponty; perküsyon sanatçısı Pedro Martinez ve önümüzdeki haftalarda açıklanacak diğer özel konukların bulunduğu, dünyanın dört bir yanından gelen yıldız müzisyenler aynı sahnede buluşacak. Etkinliğin müzik direktörlüğünü John Beasley üstleniyor.

UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı olan Topkapı Sarayı'nın dış avlusunda bulunan ve tarihi 4. yüzyıla kadar uzanan Aya İrini Müzesi, müthiş atmosferi ve büyüleyici akustiği sayesinde müzikseverler tarafından uluslararası bir hazine olarak görülüyor. Konser, UNESCO, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü internet sitelerinden tüm dünyaya canlı yayımlanacak ve dünyanın dört bir yanındaki devlet televizyonlarında yayımlanmak üzere kaydedilecek.

Thelonious Monk Caz Enstitüsü, UNESCO ve 195 üye ülkesi, 30 Nisan Salı günü İstanbul'da düzenlenecek etkinliklere ek olarak, ulusal komisyonlar, UNESCO ağları, UNESCO'yla bağlantılı okullar, üniversiteler, enstitüler, devlet radyoları, devlet televizyonları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak, Uluslararası Caz Günü etkinliklerini dünyanın dört bir yanına yaymak için çalışacak. Kütüphaneler, okullar, performans merkezleri, tüm disiplinlerden sanatçılar ve sanat kuruluşları; sunumlar, konserler ve diğer caz odaklı faaliyetlerle caz gününü kutlamaları için teşvik edilecek.

İstanbul'un merkezinde olacağı Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında 30 Nisan günü aralarında Arjantin, Avustralya, Kore, Fransa, Gabon, Malezya, Trinidad ve Tobago'nun da bulunduğu 30'dan fazla ülkede yaklaşık 80 etkinlik yapılması planlanıyor.

UNESCO, Türkiye Cumhuriyeti ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü; İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali'nin 2013 Uluslararası Caz Günü'nün yerel ortağı olmasından mutluluk duyuyor. İstanbul Caz Festivali, İstanbul'da gerçekleştirilecek "yıldızlar" konserinin yapımı ve koordinasyonunda çok önemli bir rol oynuyor.

Uluslararası Caz Günü'nün hedefleri:

Kültürlerarası paylaşım ve anlayışı teşvik etmek ve bu vesileyle hoşgörüyü artırmak;

Kültürlerarası diyalogu artırmak için uluslararası, bölgesel ve ulusal seviyelerde etkin araçlar sunmak;

UNESCO direktiflerince belirlenen evrensel değerlerin yayılmasında caz müziğinin oynadığı rol hakkında kamuoyu farkındalığını artırmak;

Irksal gerilimlerin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasına yönelik kültürlerarası diyalogu desteklemek ve gençliğin toplumsal değişimde oynadığı rolü güçlendirmek;

Caz müziğini özgürlüğün evrensel bir dili olarak kabul etmek;

Özellikle kalkınmakta olan ülkelerde, yeni teknolojileri ve sosyal ağlar gibi iletişim araçlarını kullanarak, toplumsal gelişimi desteklemek;

Gençlerin eğitimine odaklanmak suretiyle UNESCO'nun kültürlerarasında karşılıklı anlayışı geliştirmeye yönelik girişimlerine katkıda bulunmak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat 'Uluslararası Caz Günü' İstanbul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement