Uğur Okulları, "Anadolu Rüyası" Kültür Projesi - Son Dakika
Kültür Sanat

Uğur Okulları, "Anadolu Rüyası" Kültür Projesi

Uğur Okulları, "Anadolu Rüyası" Kültür Projesi İle Kaybolan İzlere Işık TuttuİSTANBUL - İSTANBUL(İHA)Bu yıl ikincisi düzenlenen ve eğitim kurumları içerisinde geniş planlamaya sahip geleneksel halk kültürü projelerinden biri olan "Anadolu Rüyası" Kaybolan İzler gösterisi büyük bir...

16.05.2017 11:09

Uğur Okulları, "Anadolu Rüyası" Kültür Projesi

İle Kaybolan İzlere Işık Tuttu

İSTANBUL - İSTANBUL(İHA)Bu yıl ikincisi düzenlenen ve eğitim kurumları içerisinde geniş planlamaya sahip geleneksel halk kültürü projelerinden biri olan "Anadolu Rüyası" Kaybolan İzler gösterisi büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Kültürel mirasın nesilden nesile aktarılmasını ve değerlerin korunmasını hedefleyen "Anadolu Rüyası", Türkiye'nin kültürel zenginliklerini coşkulu bir gösteri ile sahneye taşıdı.

Geçtiğimiz yıl Uğur Okulları ve Bahçeşehir Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu Gençlik Spor Kulübü Derneği proje ortaklığı ile düzenlenen bir halk kültürü ve sosyal sorumluluk projesi olan "Anadolu Rüyası" seyircisiyle buluştu. Her yıl farklı bir tema ile geleneksel kostüm, müzik, dans ve yaşam tarzını doğru şekilde öğretebilmeyi amaçlayan ve bu yılki teması "Kaybolan İzler" olan projenin büyük gösterisi Türker İnanoğlu Maslak Show Center' da gerçekleştirildi.

"7 Farklı İlden 200 Öğrenci Kaybolan İzlerin Peşinden Gitti"

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Ordu, Giresun ve Yalova illerinde, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm kademelerde öğrenim gören 200'den fazla öğrencinin emeklerini ortaya koydukları "Anadolu Rüyası"nda, Milli Mücadele Dönemi'nin "Kaybolan Tarih Kahramanları" gün yüzüne çıkarıldı. Genel Sanat Yönetmenliğini Okan Gürbüz'ün üstlendiği gösterinin ilk perdesinde, Milli Mücadele yıllarında Mustafa Kemal Paşa'nın daveti ya da kendi vatanseverliği ile yurt müdafaası için görev alan Ege'den Yörük Ali Efe, Karadeniz'den Topal Osman Ağa, Balkanlar'dan Yahya Kaptan, Gaziantep'ten Karayılan ve Bursa'dan Erzurumlu Kara Fatma'nın hikayeleri sahneye taşındı.

Milli Mücadele Zaferi'nin kazanılması ve Cumhuriyet'in Kuruluşu canlandırmaları ile devam eden gösteri, Anadolu Rüyası ekibine ve projede emeği geçen kişi ve kurumlara plaket takdim edilmesinin ardından sonlandı.

BAU Global Başkanı Enver Yücel, Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu, okul akademik kadrosu ve yöneticileri, veli ve öğrencilerin izleyici olarak yer aldığı geceye, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Başkanlığı ve birçok farklı üniversitenin halk oyunları duayenleri katılımlarıyla destek verdi.

"Yarım asırdır hiç yolumuzdan sapmadan ilerledik, gelecek bizimdir"

Anadolu Rüyası projesinin hayata geçmesine öncülük eden BAU Global Başkanı Enver Yücel, Türkiye'nin kültürel zenginliğine değinerek projenin milli değerleri koruma ve yaşatmasındaki öneminden bahsetti ve sözlerine şu şekilde devam etti; "Bu büyük gösterimizde, topraklarımızın üzerindeki kır çiçekleri gibi rengarenk güzellikleri yaşadık. Kültürel farklılıklarımızın bizim için nasıl bir değere dönüştüğünü seyrettik. Bu güzel ülkemizin ve gençlerimizin medeniyet ve kültürleriyle korunarak, bilimin ışığında ilerleyeceklerine hiç şüphem yok. Bu ışıkla evrenselleşecek, dünyayla rekabet edecek çocuklar yetiştiriyoruz. Yarım asırdır hiç yolumuzdan sapmadan ilerledik, gelecek bizimdir. Bu vesile ile ülkemizin dört bir yanından bugün gösterimize katılan tüm misafirlerimize ve bu akşamki coşkuyu yaşatan herkese çok teşekkür ediyorum, tüm annelerimizin Anneler Günü'nü kutluyorum. "

"Anadolu'da kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizi göreneklerimizi hatırlatmak istiyoruz"

Bu gösteri için 250'ye yakın öğrencinin 8 aydır bu program için emek harcadığını çalışmalara Bahçeşehir Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu ' nun teknik destek verdiğini ifade eden Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu sözlerine devam ederek ; "Bu çalışmanın temel amaçları öğrencilerimize Anadolu'da kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerimizi göreneklerimizi hatırlatmak. Anadolu'daki kahramanlık destanlarını öğrencilerimizin kendilerinin araştırmasını, bulmasını sağlamak ve öğrencilerimize değerlerini hatırlatmak, kaybolan değerleri yeniden kazandırmak, ulusal ve evrensel çerçevede bu değerleri sunmalarına olanak sağlamayı hedefliyoruz. Öğrencilerimize okullarımızda akademik eğitim veriyoruz, akademik eğitimin yanında değerler eğitimi vermek, sosyal sorumluluk bilinci aşılamak ve sahip oldukları hazineyi hatırlatmak istedik. Ayrıca bu çalışma ile tüm bu kazanımları 21. YY becerileriyle birleştirmelerini sağlıyoruz. Aslında bu performansın ortaya konmasına vesile olarak öğrencilerimize ekiple çalışma, sosyal sorumluluk gibi alışkanlıkları da kazandırmış oluyoruz" dedi

"Emek verdik, zor olanı başardık"

Gösterinin hazırlığından ve öğrencilerin gönülden katılımından bahseden Uğur Okulları Anadolu Rüyası Gösteri'sinin proje sahibi ve sanat danışmanı Okan Gürbüz; Türkiye'de böyle bir projeyi yapmak çok zor. 250'ye yakın öğrencimiz aynı kompozisyon için çalışmalar yaptı. Bunları bir araya getirmek, aynı gecede bir kompozisyon olarak sunmak çok zor bir iş ancak biz bunu başardık. Bu sene 'Kaybolan İzler' teması altında bir konsept belirledik. Bu tema altında yörelerde Ege'de Yörük Ali, Giresunlu Topal Osman gibi kaybolan şahsiyetler üzerinden bir kurgu yaptık. Projenin farklı kılan hem geleneksel halk dansları hem de kültür sanat projesi olması. Yani geleneksel formlara sahip çıkan ve sadık kalan bir proje. Bu nedenle bütün müziklerin, kostümlerin, sahnelemelerin, mizansenlerin hepsi geleneklere ait. Öğrencilerimizden beklemediğimiz şekilde dönüşler alıyoruz. Bu işi sahipleniyorlar, o karakteri sahipleniyorlar hatta o karaktere bürünen öğrencilerimiz var. Güzel tarafı hem öğrencilerimiz hem de velilerimiz bu karaktere bürünüyorlar. Bence kültür sanat adına, halk dansları ve halk kültürü adına çok önemli bir işe imza atıyoruz" şeklinde konuştu.

Uğur Okulları, "Anadolu Rüyası" Kültür Projesi
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Uğur Okulları, 'Anadolu Rüyası' Kültür Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement