Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2009'da UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne de aldığı kültürümüzün en önemli parçalarından "aşıklık geleneğini" yaşatacak okuma yazma bilen aşıklar arıyor.
Güzel Sanatlar Genel Müdür Vekili Murat Salim Tokaç, AA muhabirine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu bünyesinde "Aşıklık Geleneğini Yaşatma Kursu" açılacağını bildirdi.
Kursiyer olmak isteyenlerin bir koro eşliğinde çalıştırılacağını belirten Tokaç, bu geleneğin halkın sözlü hafızasından oluştuğunu, geçmişinin Dede Korkut'a kadar gittiğini vurguladı.
Sözlü hafızanın ise toplumsal sanat açısından en önemli taşınma yollarından biri olduğunu ifade eden Tokaç, "Kültürümüzün en önemli hazinelerinden olan ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde yüzyıllardır icra edilen aşıklık geleneğinin bize sunduğu ritim, söz ve ezgilerle toplumsal yaşayış, algılar, duygular, halkın estetik görüşü, müzikal ve edebi tercihleri gibi çıkarımları yarınlara taşıma imkanı sağlanacak. Üzerine görev düşen kurumlar olarak bu çalışmayla değerlerimizi ortaya çıkarma ve altını çizerek daha fazla insana duyurma çabasındayız" diye konuştu.
ANKARALI ŞARKICILAR
"İsimlerinin önüne 'Ankaralı' ünvanını ekleyen yerel şarkıcıların aşıklık geleneğinin temsilcileri olarak kabul edilip edilemeyeceği" sorusunu Tokaç, şöyle yanıtladı:
"Toplum içinde kabul gören böyle olguları, 'ben beğenmiyorum, kabul etmiyorum' diyerek topluca reddetmek doğru değil ancak zaten bütün tarihsel süreç içinde olduğu gibi zamanla kültürel mirasımız ve değerimiz olarak, halkın eleğinin üzerinde kalanlar kabul görüyor. Toplum tarafından benimsenmeyenler elekten elenip geçmişte kalıyor. Toplumsal değerlere zarar vermediği sürece önyargıyla yaklaşmamak gerekir."
YETERLİ MÜZİKAL İŞİTME VE SESE SAHİPLİK İSTENİYOR
Aşıklık geleneğini öğrenmek ve icra etmek isteyenlerin Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğüne bizzat başvurmaları gerektiğini dile getirdi.
Tokaç, kayıt ve başvuru için okur yazarlık, yeterli müzikal işitme ve sese sahiplik ve enstrümanı belirli bir düzeyde icra ediyor olma gibi şartlar arandığını belirterek, kayıt için başvuru formu, nüfus cüzdanının aslı veya fotokopisi, 2 vesikalık fotoğraf ve öğrenim durumunu bildiren belge istendiğini söyledi.
KORO HAFTADA 2 GÜN ÇALIŞACAK
Kayıtların devam ettiğini bildiren Tokaç, koroya katılmak isteyenlerin 25 Ekim Cuma günü mesai bitimine kadar Atatürk Kültür Merkezi, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğüne başvurabileceğini ifade etti.
Adayların yeterliliklerinin 2 6 Ekim'de yine Atatürk Kültür Merkezi, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu Müdürlüğü salonunda test edileceğini anlatan Tokaç, "Yeterlilikleri uygun olan adaylardan kesin kayıt esnasında ikametgah ve savcılık belgesi istenecek. Koroyla yürütülecek çalışmaların iş ve okul saatleri dışında, haftada iki gün yapılması planlanıyor. Kursiyerlere bu çalışmalar karşılığında herhangi bir ücret ödenmeyecek" ifadelerini kullandı.
Şiiri, müziği ve hikaye anlatımını içeren çok yönlü bir sanat olan aşıklık geleneğinin bilinen en önemli temsilcileri arasında Karacaoğlan, Köroğlu, Kazak Abdal, Pir Sultan Abdal, Ercişli Emrah, Gevheri, Aşık Ömer, Levni, Kul Himmet, Dadaloğlu, Dertli, Ruhsati, Bayburtlu Zihni, Aşık Şenlik, Aşık Sümmani, Aşık Mahsuni Şerif, Aşık Veysel, Davut Sulari, Aşık Murat Çobanoğlu ve Aşık Yaşar Reyhani geliyor.
Son Dakika › Kültür Sanat › Bakanlık, Aşıklık Geleneğini Yaşatacak 'Aşık'lar Arıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?