DOB Genel Müdürü: Türkiye Dünyanın Zihnine Sanatla Girecek - Son Dakika
Kültür Sanat

DOB Genel Müdürü: Türkiye Dünyanın Zihnine Sanatla Girecek

DOB Genel Müdürü: Türkiye Dünyanın Zihnine Sanatla Girecek

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Türkiye'nin opera ve balede geldiği noktayı değerlendirdi.

26.07.2013 11:18  Güncelleme: 20:42

TUĞBA ÖZGÜR DURMAZ - Bölgesinde ve dünyada lider ülke olmayı hedefleyen Türkiye, büyüyen sanayi ve ekonomisi, gelişen turizmi ve siyasi etkinliğinin yanı sıra kültür sanatta da "ben de varım" diyor.

Yurt içinde tarihi mekanlarda opera ve bale sahneleyerek yabancı turistlerin ilgisini çeken Devlet Opera ve Balesi (DOB), yurt dışında Avrupa'dan Orta Asya'ya, Afrika'dan Çin'e, dünyanın pek çok ülkesindeki performanslarıyla turizmi sanat yoluyla arttırmayı ve çeşitli kanallarda yayınlanan etkinlikleriyle Türkiye'nin bir kültür sanat ülkesi algısı oluşturmayı amaçlıyor.

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen, AA muhabirine Türkiye'nin opera ve balede geldiği noktayı değerlendirerek, "DOB, son yıllarda Türkiye'yi sanat yoluyla dünyadaki bütün ülkelerin, toplumların zihinlerine kazıma hamlesi başlattı" dedi.

Opera ve balenin hiçbir dil barajına çarpmadan, dünyanın her kesiminden ve her ülkesinden belli bir kültür olgunluğuna erişmiş insanlara bir şeyler ifade ettiğini söyleyen Gökmen, bu sanatın Türkiye'yi dünyaya açabilmek için en önemli araçlardan biri olduğunu belirtti.

Gökmen, "Türkiye'nin dünyaya açılan yüzü olarak opera ve baleyle gurur duyduğunu" vurguladı. Gökmen, öncelikle yurt içindeki turistleri gösterilere çekerek, ardından da yurt dışında yapılacak tanıtımlar ve sahne temsilleriyle "Türkiye'nin bir kültür sanat ülkesi" olduğu algısını yerleştirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

-Yabancı turist, opera ve baleyle cezbedilecek

Bu kapsamda, Aspendos Opera ve Bale ve İstanbul Opera Festivalleri'nin tanıtım filmleri ve reklamlarının uluslararası klasik müzik kanalı Metro'da büyük etki yarattığını söyleyen Gökmen, "Sanat kanallarında Türkiye'yi, turistleri geleneksel misafirperverlik çerçevesinde sanat ve kültürle ağırlamaya hazır bir ülke olarak tanıtmaya katkıda bulunmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl bu ağı daha da genişleterek Türkiye'nin yurt dışı tanıtımına ağırlık vermeye çalışacağız" dedi.

Gökmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünün de Türkiye'nin yurt dışındaki tanıtım filmlerinde opera bale gösterileriyle festival görüntülerini talep ettiklerini ve önümüzdeki yıllarda sanatsal içeriklerin de Türkiye'nin imajına katkıda bulunmak için reklam görsellerinde yer alacağını bildirdi.

Opera ve bale eserlerini Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Aya İrini Müzesi gibi tarihi mekanlarda sahnelenmesine önem verdiklerini ve turistlerin de tarihi mekanlara daha çok ilgi gösterdiklerini ifade eden Gökmen, şunları dile getirdi:

"DOB, son yıllarda Türkiye'yi sanat yoluyla dünyadaki bütün ülkelerin, toplumların zihinlerine kazıma hamlesi başlattı. Biz özellikle değişik tarihi mekanları kullanmaya çalıştık ki bu mekanları kültür ve sanat yoluyla tanıtalım. Örneğin Topkapı Sarayı'nın Babüssaade kapısının temsil sırasında görüntülenmesi ve bunun uluslararası kanallarda yayınlanması Türkiye'ye ilgiyi arttırıyor. Önümüzdeki yıllarda bunların sayısını arttırarak, Denizli'deki Hieropolis, Side, Facelis Antik Tiyatrolarda da gösteriler gerçekleştireceğiz."

-"Opera ve balesi olan kentler olimpiyatları alır"

Türkiye'nin bir çok alanda iyiye doğru gitmekle birlikte, en çok ilgi çeken sporda bile hayal edilen düzeye ulaşamadığını ileri süren Gökmen, olimpiyatlar için aday olan İstanbul'u anımsatarak ancak opera ve balesi olan ülkelerin olimpiyat düzenleyebileceğini savundu.

Gökmen, "Organizasyon kabiliyeti olan ülkeler opera ve bale yaparlar, opera ve balesi olan ülkeler ancak olimpiyat organize edebilir. Ne ilgisi var demeyin, yaptığımız iş büyük bir organizasyon meselesidir. Bir operanın baştan sona ortaya çıkış serüvenini şöyle bir göz önüne getirdiğiniz zaman bunun büyük bir planlama işi olduğunu görürsünüz, olimpiyat gibi. Bugüne kadar baktığınızda, belki de öyle denk gelmiştir ama olimpiyatlar hep opera ve balesi olan kentlerdedir. Biz de opera ve balede gösterdiğimiz gelişme ve başarılarımızla bu umudu taşıyabileceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.

-"Opera ve balede ödül ve ceza sistemi olmalı"

Türkiye'de opera ve balenin yüksek bir seviyeye geldiğini ve özellikle bu yıl önemli bir sıçrama yaptığını kaydeden Gökmen,  "Operadaki çalışma sistemini bir kariyer ve rekabet haline dönüştürebilirsek, kurumsal ödüllendirme ve cezalandırma sistemini biraz yenileyebilirsek, Türk opera balesinin önündeki büyük engeller ortadan kalkacaktır" dedi.

Gökmen, Türkiye'de opera bale bilet fiyatlarının dünya ölçeğiyle kıyaslandığında düşük olduğunu bildirerek, şunları söyledi:  "Kültür pahalıdır ama bu bedeli ödemekten kaçınan ülkeler, daha büyük bedeller ödemek zorunda kalıyorlar. O bakımdan devletin sanat kurumları olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat DOB Genel Müdürü: Türkiye Dünyanın Zihnine Sanatla Girecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement