Türk-Yunan Dostluğuna Yeni Köprü; Gökçeada-Semadirek Seferi - Son Dakika
Kültür Sanat

Türk-Yunan Dostluğuna Yeni Köprü; Gökçeada-Semadirek Seferi

Türk-Yunan Dostluğuna Yeni Köprü; Gökçeada-Semadirek Seferi

Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi ile Yunanistan'ın Semadirek (Samotraki) Adası 12.Defne Türk- Yunan Dostluk Festivali'ne ev sahipliği yaptı.

16.09.2013 11:15

Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi ile Yunanistan'ın Semadirek (Samotraki) Adası 12. Defne Türk- Yunan Dostluk Festivali'ne ev sahipliği yaptı. Defne (Dafni) derneklerinin öncülüğünde düzenlenen etkinlikte deniz yoluyla 172 yolcu Gökçeada'dan Semadirek Adası'na taşınırken, iki ada arasında sınır kapısı ve gümrük idaresi ilk kez açıldı.

İstanbul'daki Defne Derneği ile Atina'da bulunan Dafni Dernekleri, 12'incisi düzenlenen Defne Türk-Yunan Dostluk Festivali'ni bu yıl Gökçeada ile Yunanistan'ın Semadirek(Samotraki) adalarına taşıdı. 13-15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen festivalin konusunu Ege Denizi'ndeki kirlenmeye dikkat çekmek amacıyla 'Deniz Temiz' teması oluşturdu.

İKİ ÜLKE ARASINDA YENİ BİR KÖPRÜ

Festivalin en önemli etkinliği aralarında 9 deniz mili bulunan Gökçeada ve Semadirek adaları arasında düzenlenen deniz seferi oldu. İki ülke arasında yeni bir sınır kapısı ile gümrük idaresinin açılmasını sağlayan etkinlikle 172 kişi yaklaşık 1 saat süren yolculuk sonrasında Semadirek Adası'na ulaştı. İlk seferin yolcuları arasında festival için Gökçeada'ya gelen akademisyen, bilim adamı, sanatçı ve gazetecilerin yanı sıra Gökçeada sakinleri de yer aldı. İki ada arasında yapılan seferden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gökçeada doğumlu Yorgo Tirovolis "İki komşunun birbirini uzaktan görmesi kadar kötü birşey olamaz. Biz komşularımızla berber yaşamak istiyoruz, bu en tabi hakkımız. Onlar gelsin, biz de onlara gidelim. Gökçeada turizm açısından geri kaldı" diye konuştu. Birbirine sadece 1 saat uzaklıkta bulunan ada halklarının birbirini tanımadığını ifade eden Mehmet Yücel ise "Bizi bu feribota getiren komşu adamızı daha yakından tanımak oldu. İki ada birbirine bakıp duruyor fakat hiçbir iletişim yok. Umarım bu vesileyle iletişim ağı kurulur, iki ada arasında gidip gelmeler olur" ifadelerini kullandı.

19 MİL YERİNE 9 MİL

Yolcuları Semadirek Limanı'nda Semadirek Belediye Başkanı Yorgos Hanos ve AKP'li Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay karşıladı. Yunan halk dansları ve müziklerinin sergilendiği törende, belediye başkanları Türkiye ve Yunanistan'ı temsil eden zeytin ve asma fidanları dikti. Yunanistan'ın Semadirek'e geçiş noktası olan Dedeağaç ilçesi ile arasında 19 deniz mili olduğunu hatırlatan emekli büyükelçi Yalım Eralp "Her iki tarafta gümrük kapılarını açtık, deniz otobüs seferi başlattık. İki tane birbirinin burnunda ada. Birbirlerine ulaşmak için 9-10 saat seyahat etmeleri gerekiyordu. Şimdi bir saatte gidip gelirler" diyerek iki ada arasında kısalan mesafeye dikkat çekti. Halkların birbirleriyle olan temasına vurgu yapan Eralp "Siyasilerin belli pozisyonları vardır ancak o pozisyonları yumuşatmak, çözüme zemin hazırlamak ancak halkların dostluklarıyla olur" dedi.

GİDİŞ 1 DÖNÜŞ 5 SAAT

Semadirek Adası'ndaki ziyaretin ardından Gökçeada'ya dönecek yolcular feribotta, gelen yolcu sayısından daha fazla yolcu olduğu gerekçesiyle uzun süre limanda bekletildi. Sayım yapılması için feribottan indirilen yolcularla yetkililer arasında tartışma çıktı. Festival için Gökçeada'ya gelmesi beklenen Dafni Derneği'nin bazı temsilcileri ve Yunan gazetecileri feribota alınmazken dönüş seferi yaklaşık 5 saat sürdü.

Festivalin Gökçeada ayağında, günümüzde sadece birkaç hanenin kaldığı ancak 1900'lü yıllarda yaklaşık 3 binlik nüfusuyla Balkanların en büyük köyü olma özelliği taşıyan Dereköy(Shinudi) ziyaret edildi. Fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar'ın fotoğraflarının sergilendiği etkinlikte, Dereköy'de bulunan tarihi çamaşırhanede temizlik ve dostluk adına beyaz mendiller yıkandı. Gökçeada'da yaklaşık 180-200 Rum'un kaldığını ifade eden Belediye Başkanı Yücel Atalay iki ada arasındaki ilişkilerin bir an önce kurulması gerektiğini söyleyerek "En dezavantajlı bölgelerinizi kucaklaştırıyorsunuz. Uluslararası ölçekte olmasa dahi, buradaki insanların mağduriyetini gidermiş oluyorsunuz. Bu bir dalgadır, bu ilişkilerin bir an önce kurulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

EMEKLİ BÜYÜLELÇİ YALIM ERALP'TEN SİRTAKİ ŞOV

Festival, ana temasını oluşturan 'Temiz Deniz' konulu panelle son buldu. Moderatörlüğünü gazeteci Celal Başlangıç'ın üstlendiği panelde, gazeteci Mehmet Altan, emekli büyükelçi Yalım Eralp, Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Ferda Keskin, Yunan gazeteci Spiros Vretos ve Azınlık Vakıfları Temsilcisi Lakis Vingas yer aldı. Panelin ardından Rum müzikleri ile eğlenen katılımcılara Emekli büyükelçi Yalım Eralp'in bir süprizi vardı. Sirtaki yapan Eralp performansı ile göz doldurdu.

(EÇ) - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Kültür Sanat Türk-Yunan Dostluğuna Yeni Köprü; Gökçeada-Semadirek Seferi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement