Köln Belediyesi'nin desteğinde Türkiye- Almanya Kültür Forumu'nun girişimi olan ve İstanbul'da yaşayan gazeteciler Sabine Küper-Büsch ve Thomas Büsch'ün çabalarıyla bir araya getirilen 62 karikatürün yer aldığı serginin açılışını, Belediye Meclisi Üyesi Dr.Ralp Elster ve Türkiye-Almanya Kültür Forumu Yönetim Kurulu Sözcüsü Osman Okkan yaptı. Açılışta Sabine Küper-Büsch ve Thomas Büsch'ün yanı sıra, karikatürist Burkhard Fritsche ile eski Federal Milletvekili Lale Akgün'ün de katıldığı, Türk ve Alman mizahının karşılaştırıldığı bir panel düzenlendi.
TÜRK KARİKATÜR KÜLTÜRÜ TANITILIYOR
Açılışta konuşan Osman Okkan, ilk olarak Türkiye'nin onur konuğu olduğu 2008 Frankfurt Kitap Fuarı'nda açılan serginin Türkiye'de hicvin ne kadar köklü gelenekleri olduğunu Avrupa kamuoyuna göstermeyi amaçladığını belirtti. Sergideki karikatürleri bir araya getiren ve gazeteci Nigar Rona ile birlikte aynı isimde bir karikatür albümü de hazırlayan Sabine Küper-Büsch ise, 2006'da Danimarka'daki Hz.Muhammed karikatürleri olayının ardından kendisinde böyle fikrin oluştuğunu belirtti. Türk mizahını tanıtmak ve Türk ve Alman mizah kültürlerinin tanışmasını sağlamayı amaçladığını belirten Küper-Büsch, iki ülkenin mizah kültürleri ve sergiyle ilgili görüşlerini mikrofonumuza aktardı.
ÜCRETSİZ GEZİLEBİLECEK
Köln Belediyesi Spanischer Bau'daki sergide Türk mizah tarihinin ilk ustalarından Ramiz Gökçe, Cemal Nadir Güler'den Turhan Selçuk, Oğuz Aral'a ve sonrasında günümüze kadar gelen bir çok karikatür sanatçısına ait eserler yer alıyor. Türk karikatür dergilerinin ilk örnekleri arasında yer alan Kalem ve Akbaba'dan Gırgır'a, ardından günümüzdeki Leman, Penguen ve Uykusuz'a bir çok dergi örneğinin de görülebileceği sergi, 22 Ekim tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Tolga GÜRSOY/ KÖLN-DHA
Son Dakika › Kültür Sanat › Türk Karikatürlerine Büyük İlgi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?