Trakya'nın "Kasketli, Köstekli" Delikanlıları - Son Dakika
Kültür Sanat

Trakya'nın "Kasketli, Köstekli" Delikanlıları

Trakya\'nın "Kasketli, Köstekli" Delikanlıları

Edirne'de yaşları 50 ile 70 arasında değişen Lalacık Halk Oyunları Ekibinin oyuncuları ilerleyen yaşlarına rağmen gençlere taş çıkartıyor.

15.10.2016 11:38

CİHAN DEMİRCİ - Edirne'de yaşları 50 ile 70 arasında değişen Lalacık Halk Oyunları Ekibinin oyuncuları ilerleyen yaşlarına rağmen gençlere taş çıkartıyor.

1924'te kurulduktan sonra ekip üyeleri yıllara göre değişse de Trakya ve Balkan havalarını yurtiçi ve yurtdışı programlarda sergileyen halk oyunları ekibi, çarık, aba yelek, pantolon, köstekli saat, kasket ve işlemeli gömlekleriyle dikkati çekiyor.

Festival, davet, düğün ve özel günlerin aranılan ekibinin üyeleri, ilerleyen yaşlarına aldırış etmeden gittikleri davetlerde davul zurna eşliğinde hünerlerini sergiliyor.

Lalacık Halk Oyunları ekip başı 51 yaşındaki Mustafa Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekibin sergilediği oyunların 1870'lere dayanan bir tarihi olduğunu anlattı.

Geleneksel halk oyunlarını kuşaktan kuşağa aktardıklarını belirten Bostancı, şunları kaydetti:

"Bu oyunlar dedelerimizden, babalarımıza, babalarımızdan ise bize miras kaldı. Bizler de çocuklarımıza ve torunlarımıza bu oyunları öğretiyoruz. Gelecek nesillere de geleneksel halk oyunları kültürümüzü aktarıyoruz. Dedelerimiz Selanik göçmeni. Cumhuriyetin kuruluşuyla halk oyunları ekibini kurmuşlar. O günden bu güne devam ediyor. Cumhuriyetle yaşıt bir gelenek bu. Ekibimiz 6 kişi şu an. 4 de müzisyenimiz var, toplamda 10 kişiyiz. Zigoş, Debreli Hasan, Gayda oyunlarını davul zurna ezgileriyle sergiliyoruz. Bu oyunlar 1870'lerden bu yana süregelen oyunlardır. Daha çok Balkanlar ve Trakya'da oynanır."

Davet edildikleri festival ve şenliklere katıldıklarını anlatan Bostancı, "Birçok ülkeye gittik. Kültürümüzü hem anlatıyor hem de sergiliyoruz. Ekibin yaş ortalaması büyük olduğu için insanlar ilk gördüklerinde şaşırıyor. Bu nedenle olumlu dönüşler alıyoruz. Bizden sonra bu kültürü çocuklarımız ve torunlarımız devam ettirecek" ifadelerini kullandı.

Bostancı, katıldıkları ulusal ve uluslararası yarışmalarda çeşitli ödüller ve birincilikler elde ettiklerini de vurguladı.

"Çiftçilikten vakit kalınca prova yapıyoruz"

Halk oyunları ekibinden 67 yaşındaki İbrahim Akkın ise oyunlarını izleyen vatandaşların ekibe "İhtiyar delikanlılar halk oyunu ekibi" dediğini söyledi.

Lalacık köyünde çiftçilik ve hayvancılık yaptıklarını dile getiren Akkın, "Biz bu işi severek yapıyoruz. Tüm ekip aynı köyde yaşıyor. Çiftçilikten vakit kalınca prova yapıyoruz. Kimi zaman halk eğitim merkezinde kimi zamansa köy meydanında provalarımızı sürdürüyoruz. Kültürümüzü devam ettirmeye kararlıyız, o nedenle çocuklarımıza da öğretiyoruz." dedi.

Yunanistan ve Bulgaristan'da birçok kez sahne aldıklarını anlatan Akkın, vatandaşların ekibi yaşlarından dolayı şaşkınlıkla ve beğeniyle izlediğini belirtti.

67 yaşındaki Ramazan Yılmaz ise oyun havaları ve giydikleri kıyafetlerle kültürü tam anlamıyla yaşattıklarını dile getirdi. Ekibin 1924'den bu yana üç kuşaktır sahne aldığını söyleyen Yılmaz, "Bize bir davet geldiğinde günler öncesinden hazırlıklarımıza başlıyoruz. Önemli olan burada ekip arkadaşlarımızla uyumumuz. Davul zurna eşliğinde provalarımızı yaptıktan sonra kıyafetlerimizi özenli şekilde hazırlıyoruz ve davetli olduğumuz festival ya da etkinlikte halk oyunlarını sunuyoruz." dedi.

Keşan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Turgut Yıldız da ekibin yurtdışındaki programlarda Türkiye'yi temsil ettiğini belirtti. Amaçlarının kültürü gençlere öğretmek olduğunu söyleyen Yıldız, ilerleyen yaşlarına rağmen halk oyunu ekibinin ilgi topladığını kaydetti.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Trakya'nın 'Kasketli, Köstekli' Delikanlıları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement