Trakya Kahvaltılarının Tatlı Lezzeti: Bulama - Son Dakika
Kültür Sanat

Trakya Kahvaltılarının Tatlı Lezzeti: Bulama

Trakya Kahvaltılarının Tatlı Lezzeti: Bulama

Bağcılıkla uğraşan üreticilerin, tatlı üzüm şırasını çöğen suyuyla karıştırarak yaptığı katı pekmez bulama, yörenin vazgeçilmez tatları arasında yer alıyor Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Gülcü, bulamanın İçeriğinde zengin miktarda demir bulunduğunu söyledi.

28.01.2015 12:03  Güncelleme: 17:37

Trakya'da, üzüm üreticilerinin evlerinde ürettiği katı pekmez bulama, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bağcılıkla uğraşan çiftçi ailelerin ürettiği bulama, evlerde tüketiliyor ve yörede kurulan mahalli pazarlarda satılıyor.

Rengi açık sarıdan açık kahverengiye kadar değişen katı pekmez bulama, en çok tercih edilen edilen kahvaltılık ürünler arasında bulunuyor.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya yöresinin, gerek bağ alanlarının genişliği, gerekse üzüm üretimi ve işlenmesi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Bölgede bağ alanlarının yaklaşık yüzde 69'unun Tekirdağ'da bulunduğunu belirten Gülcü, bulamanın yapılışına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sıvı pekmez yapımında olduğu gibi yine hammaddemiz üzüm. Yöredeki bulama üreticileri üzümün şırasını çıkartırlar. Daha sonra şıra kestirilip tatlı şıra elde edilir. Bunun akabinde ise çöğen otu kökleri kaynatılarak elde edilen su ve köpük şırayla ocak üstünde karıştırılır. Pekmezin ağır ağır katılaşması sağlanır. Çöğen suyu ve köpüğü, pekmezin katılaşmasını ve renginin açılmasını sağlar. Halk arasında helvacıkökü, sabunotu gibi isimleri de vardır."



"Demir oranı yüksek"



Gülcü, bulamanın besin değerinin de bulunduğunu söyledi.

"İçeriğinde zengin miktarda demir bulunuyor. Yine potasyum, kalsiyum gibi mineral maddeleri de ihtiva ediyor" diyen Gülcü, bulamanın henüz endüstriyel üretiminin yapılmadığını dile getirdi.

Gülcü, zamanla bulamanın ticari amaçla üretiminin de başlayabileceğini, bu konuda girişimde bulunmak isteyen üreticileri bilgi almak için kurumlarına beklediklerini vurguladı.

Son yıllarda insanların geleneksel ürünlere olan ilgisinin arttığını aktaran Gülcü, "Üretim tekniğinin hijyenik koşullarda yapılması, uygun ambalaj ve raf ömrü çalışmalarının ardından bulama endüstriyel şekilde üretilebilir" diye konuştu. - Tekirdağ

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Trakya Kahvaltılarının Tatlı Lezzeti: Bulama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement