EŞBER AYAYDIN - Dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen Göbeklitepe'deki yeni kazı alanına koruma çatısı yapılacak.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl için planladıkları 2. dönem kazı çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Tarihi eserlerin bulunduğu bölgenin korunmasına önem verdiklerini dile getiren Schmidt, şunları kaydetti:
"Çalışma programımızın iki önemli noktası var. Aslında bunlar koruma, restorasyon ve konservasyona yönelik. Birincisi eski kazı açmalarının bulunduğu yerde koruma çatısının inşası ve bunun ilk evresinin çalışma platformunu yapıyoruz. Diğeri de 2009'da başladığımız yeni kazı açmalarının üzerine yapacağımız ikinci koruma çatısının ayaklarını arkeolojik olarak hazırlamak ve taşıyıcıların geleceği yerleri belirlemek. Taşıyıcı noktaların geleceği yerleri araştırırken de bilimsel araştırmalara devam ediyoruz."
Yeni buluntulara da rastlanıyor
Schmidt, kazıda yeni bulgulara rastladıklarını belirterek, çalışmaların yeni koruma çatısının yapılacağı alanda yoğunlaştığını dile getirdi.
Sonbahar dönemi kazılarda insan heykeline ait kırık bir parça bulunduğunu hatırlatan Schmidt, "Parçayı yüzeye çok yakın bir yerde bulduk. Bu yüzden üst kısmı oldukça tahrip edilmiş durumdaydı. Yuvarlanmış bir baş kısmını temsil ediyor. H yapısındaki çalışmalarda da merkezdeki taşlardan birini bulmayı bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Çalışmalara öğrenci ve uzmanlardan oluşan 15 kişilik bilimsel ekibin yanı sıra Örencik köyünden 30 işçinin görev aldığını anımsatan Schmidt, gelecek ayın ilk haftasına kadar Göbeklitepe'de olacaklarını sözlerine ekledi.
Göbeklitepe
Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.
İlk kez 1963'de İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.
Şimdiye kadar bölgede Neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulundu.
Dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı. - Şanlıurfa
Son Dakika › Kültür Sanat › 'Tarihin Sıfır Noktası'Na Çatı Koruması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?