MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde mozaik kursuna katılan kadınlar, küçük mermer taşlarını bir araya getirerek tarihi mozaikleri tablolara işliyor.
Halfeti Halk Eğitim Merkezinde kadınlara yönelik mozaik kursuna katılan kursiyerler, kerpetenlerle kırdıkları mermer parçalarıyla adeta sanat eserleri ortaya koyuyor.
Kursiyer kadınlar, küçük parçalar haline getirdikleri farklı renklerdeki mermerlerle başta "Çingene Kızı" olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ortaya çıkarılan mozaiklerin tablolarını yapıyor.
Büyük emeklerle tamamlanan tablolar, Halfeti'ye gelen turistlere satılıyor.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Eşref Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mozaik sanatının unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından biri olduğunu söyledi.
Bu sanatı yeni nesillere aktarmak amacıyla kurs açtıklarını ve 12 kadına eğitim vermeye başladıklarını anlatan Arıkan, "Burada Türkiye'de ilk kez yaptığımız çalışmayla tüm kursiyerlerimizin malzemelerini kurum olarak tedarik ediyoruz. Burada tamamladıkları çalışmaları satarak elde ettiğimiz gelirin yarısıyla aile bütçelerine katkı sağlıyorlar. Kadınlarımız bu kursumuzda hem meslek öğreniyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor." dedi.
Kadınların eserlerini, kurumlarına bağlı teşhir ve satış alanında turistlerin beğenisine sunduklarını aktaran Arıkan, turistlerin mozaik eserlere yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.
Tarihi mozaikleri tablolara işliyorlar
Arıkan, bölgenin tarihi açıdan mozaik konusunda zengin olduğunu, bundan dolayı kursiyerlerin eserlerine tarihi mozaikleri işlediğini ifade etti.
Özellikle Şanlıurfa, Gaziantep ve Hatay'da çok sayıda mozaik kalıntısının ortaya çıktığına işaret eden Arıkan, "Biz de bunu bilerek bu 3 bölgenin motiflerini birebir işleyerek tablolara dönüştürüyoruz hatta modern mozaik çalışmalarıyla Çingene Kızı, Şahmaran gibi eserlerin mozaik tablolarını turistlere ve halkımıza sunuyoruz." diye konuştu.
"Kursiyerlere terapi oluyor"
Usta öğretici Habibe Babacan da kursiyerlerin tamamının ev hanımı olduğunu, kurs sayesinde günlük yaşamın yoğunluğundan uzaklaşarak rahatladıklarını dile getirdi.
Kursiyerlere hem maddi hem de manevi yönden destek sağladıklarını aktaran Babacan, "Mozaik sanatı manevi anlamda kadın kursiyerlerimize terapi olarak güzel duygular katıyor. Özellikle ailevi sorunları olan hanımlarımızı gerçekten çok güzel bir şekilde rahatlatıyor. İnsan mozaik yapınca bambaşka dünyalara gidiyor. Mozaik her şeyi unutturuyor, öyle bir sanat. Kursiyerlerimizin bu sanata ilgisi de çok güzel. Zaten bu sanat insanları kendine bağlıyor." şeklinde konuştu.
Eserler ortaya çıkınca mutlu oluyorlar
Kursiyerlerden Ebru Çelik, eğitimin başında çok zorlandığını hatta mermerleri kırdıkları kerpetenle kendini yaraladığını ancak devam ettikçe sanatı öğrendiğini anlattı.
Ev kadınlarına bu sanatı öğrenme tavsiyesinde bulunan Çelik, "Bu sanat sayesinde hem maddi hem de manevi anlamda çok iyi destek aldık. Psikolojik olarak da rahatlıyoruz." dedi.
Ayfer Akçay ise kursa başlamadan önce çok zor olduğunu düşündüğünü ancak öğrendiği teknikler sayesinde güzel eserler ortaya koyduklarını belirterek, emeklerinin ortaya çıkmasıyla mutlu olduklarını dile getirdi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Tarihi Mozaikleri Tablolara Yansıtıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?