EFSUN YILMAZ - Anadolu'nun tarihi en eskiye dayanan kazı alanlarından ve araştırmalar kapsamında 5 bin yıllık DNA örneğine rastlanan İzmir'deki Yeşilova Höyüğü'ndeki çalışmaların bir bölümü, arazi sahibi şirketten izin alınamadığı için durduruldu.
Yeşilova Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 2005 yılından bu yana kazı çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
İzmir'in ilk yerleşim alanı sayılan alanda 8 bin 500 yıl öncesine tarihlenen özgür ve barışçıl bir kültürün temelini araştırdıklarını vurgulayan Derin, arkeolojik çalışmaları hem insan DNA'sı, iskeletleri hem de bitki faunası ve hayvan kemikleri üzerinde sürdürdüklerini aktardı.
Derin, kazı alanındaki buluntuların Avrupa ve Ege dünyasının kültürel gelişimi açısından önem taşıdığına işaret etti.
Kazıda bulunan 5 bin yıllık şakak kemiğinde DNA örneğine rastlandığını hatırlatan Derin, "DNA'nın incelenmesi sonucu Anadolu'nun tarihine ilişkin önemli bilgilere ulaşılması bekleniyor. Yeni buluntuların 5 bin yıl önce bölgede yaşayanların kimliğini, ırkını ortaya koyacak ancak ABD'deki araştırmacılara yeni bilgi sağlayacak kazı çalışmalarının bir bölümünü ise izin sorunu nedeniyle durdurmak zorunda kaldık." dedi.
Resmi kurumların desteğiyle tüm yıl çalıştıklarının altını çizen Derin, geçen yıl 500'e yakın eser çıkarıp teslim ettiklerini vurguladı.
"Taleplerimiz geri çevrildi"
Bir kısım arazilerinde çalışma yürüttükleri bir çimento fabrikasının kendilerine alanda kazı yapmalarına izin vermediğini belirten Derin, şöyle konuştu:
"Bu adeta 'yeni bir şey çıkmasın ya da bu alanlarda bizi rahatsız edecek herhangi bir yapılaşmayla ilgili rahatsız edecek bir şey olmasın' dercesine oldu. Bu konudaki bütün taleplerimizi geri çevrildi. Bu konuda üzgünüz çünkü İzmir'in tarihini, geçmişini buradan öğreniyoruz. Bunun da üzerinin toprak tabakalarıyla kapatılmasını istemiyoruz. Neolitik döneme ait mimari kalıntılar onların sahip olduğu arazilerden çıkıyor. Bugüne kadar bize son derece kolaylık gösteriyorlardı. İlk kez izin vermediler. Bizi desteklemek mi yoksa durdurmak mı istiyorlar onu anlamaya çalışıyoruz."
Derin, çimento fabrikasına konuyla ilgili resmi yazılar gönderdiklerini ancak herhangi bir cevap alamadıklarını sözlerine ekledi.
Öte yandan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Yeşilova Höyüğü kazı alanının yaklaşık 10 bin metrekaresinin bir çimento fabrikasına ait arazi içinde kaldığını açıkladı.
Şirketin bugüne kadar kazı için izin verdiğini ancak son dönemde konuyla ilgili sıkıntılar yaşandığını aktaran yetkililer, sorunu çözmeye çalıştıkları bilgisini de verdi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Tarihi Kazıya 'Izin' Engeli - Izmir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?