Tarihçi Zafer Bilgi, İstanbul'un tarihi semt isimlerinin hikayelerini anlattı - Son Dakika
Kültür Sanat

Tarihçi Zafer Bilgi, İstanbul'un tarihi semt isimlerinin hikayelerini anlattı

Tarihçi Zafer Bilgi, İstanbul'un tarihi semt isimlerinin hikayelerini anlattı İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi tarihçi Zafer Bilgi, Tarihi semtlerin isimlerinin hikayelerini anlattı.

12.11.2023 11:47  Güncelleme: 12:08

Tarihçi Zafer Bilgi, İstanbul'un tarihi semt isimlerinin hikayelerini anlattı

İSTANBUL - İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi tarihçi Zafer Bilgi, Tarihi semtlerin isimlerinin hikayelerini anlattı. Osmanlı dönemin ulemalarından Fındık Mustafa Efendi'nin boyunun kısa olması nedeniyle halk arasında fındık lakabıyla anıldığını, oğlu ünlü hattat İbrahim Efendi'ye ise 'fındığın oğlu' anlamına gelen "Fındıkzade" lakabıyla tanındığını söyleyen Bilgi, böylece semtin tarihe "Fındıkzade" olarak geçtiğini söyledi. Şehremini semtinin ismini Fatih Sultan Mehmed tarafından atanan "şehrin emini" anlamına kadı Hızır Çelebi'den adını aldığını aktaran Tarihçi Bilgi, Haseki semtinin ise Hürrem Sultan'ın bölgeye, Mimar Sinan'a ilk kadın hastanesini inşa ettirmesiyle bu ismi aldığını vurguladı.

İstanbul yüzyıllar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapan yerleşim yeri oldu. Günümüzde tarihin izlerine sıklıkla rastlanılan Fatih ilçesindeki tramvay yolu Osmanlı döneminde padişahlar tarafından divan yolu olarak kullanıldı. Sefere çıkılan ve zaferle dönülen Millet Caddesi'ndeki tramvay yolu, Roma İmparatorluğu'na da şahitlik etti. Şehrin en kalabalık noktalarından biri olan bu yolda Fındıkzade, Şehremini ve Haseki semtleri yer alıyor. Hem yaşayanların hem de ziyaretçilerin semt isimlerin nereden geldiğini merak etmesi üzerine İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zafer Bilgi, konu hakkında bilgi verdi.

Tarihte dönemin ulemalarından Fındık Mustafa Efendi'nin boyunun kısa olması nedeniyle halk arasında fındık lakabıyla anıldığı söyleyen Bilgi, oğlu İbrahim Efendi'nin ünlü bir hattat olduğunu ifade etti. Kızılelma Caddesi'nde konağı bulunan İbrahim Efendi'ye halk 'fındığın oğlu' anlamına gelen fındıkzade ismini verince semt tarihe Fındıkzade olarak geçti. Fatih Sultan Mehmed'in, İstanbul'u fethettikten sonra 'şehrin emini' anlamına gelen Şehremini semtine atadığı dönemin kadısı Hızır Çelebi'den adını aldığını aktaran Tarihçi Bilgi, Haseki semtinin adının da Hürrem Sultan'ın bölgeye, Mimar Sinan'a ilk kadın hastanesini inşa ettirmesiyle verildiğini söyledi.

"Orada yaşanmışlıklar semte isim veriyor"

Fatih'teki tramvay yolunda bulunan semtler hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Zafer Bilgi, "Fındıkzade İstanbul'un en kadim semtlerinden bir tanesi. Fındıkzade öncelikle bulunduğu lokasyon olarak Milet Caddesi ve Vatan Caddesi'nin aslında orta noktasında. Kalbi diyebileceğimiz bir noktada diyebiliriz. Şehrin de merkezi noktasında arzı endam eden semtlerinden biri. İsmini ufak tefek, minyon yapılı olduğu için halk arasında Fındık Mustafa Efendi diye anılan oğlu dönemi ünlü hattatı İbrahim Efendi'den alıyor. İbrahim Efendi bugünkü Fındıkzade'nin merkezi noktalarından biri olan Kızıl Elma Caddesi'nde konağı olan bir ünlü hattat. Bundan dolayı halk o muhite Fındıkzade ismini veriyor. Fındığın oğlu manasında. Fındık Mustafa Efendi oğlu da Hattat İbrahim Efendi. Konağı orada olduğu için. Aslında bu gelenek bizde semtlerin isimlerinde güzel bir özellik olarak kendini gösteriyor. Orada yaşanmışlıklar semte isim veriyor. Fındıkzade yalnızca İbrahim Efendiyle tanınmıyor. Hemen yanında Şehremini diye bir semt ismi var. O da 'Şehir Emin'inden geliyor. Şehrin en emini, şehrin kadısı. Kim? Hızır Çelebi. Fatih İstanbul'u fethettiği zaman hocası olarak Hızır Çelebi'ye bilhassa kadı hüviyetiyle buraları Büyükşehir Belediye Başkanı gibi düşünebiliriz. Burayı veriyor ve bu civarlarda kendi konağı olduğu için Şehremini ismi oradan yaşıyor. Bu Hızır Çelebi meşhur bir Çelebi. Aslında köklü bir aile. Nasrettin Hoca'nın soyunun geldiği bir aile olarak tarihte geçiyor. Meşhur Hukuk profesörü Katip Çelebi'ye kadar da devam etmiş. Burası Topkapı ile Aksaray arasında çok işlek bir noktada bir semt. Şöyle düşünebiliriz; Fındıkzade'nin bir tarafı Şehremini'ne bir tarafı da Haseki'ye uzanıyor. Haseki kim? Sarayda hizmet eden anlamına geliyor. Haseki Hürrem Sultan'dan ismini alıyor. Haseki Hürrem Sultan'da Mimar Sinan'a buraya dünyanın ilk kadın hastanesini yaptırıyor. O hastane, ilk kadın hastanelerinden biri olarak hala yaşıyor. Haseki semtinde hastanelerin olduğu kısım o meşhur Haseki Hürrem Sultan isminden geliyor. Yaşanmışlıklar ve yadı cemil olarak hayır amaçlı yapılan o güzel icraatlar, atılan tohumlar bir nevi meyvesini veriyor. Bugün mahsul olarak semt isimlerinden yaşıyor" ifadelerini kullandı.

"Bu cadde ve Fındıkzade semti bir dönem dünyayı yöneten imparatorlar silsilesine şahitlik etmiş bir semt"

Millet Caddesi ve Fındıkzade semtinin Osmanlı ve Roma İmparatorluğu'ndaki önemine değinen Tarihçi Bilgi, "Tarihi konaklar yaklaşık 100 yıllık konaklar. Bu söylediğimiz olayda 100 - 120 yıllı olduğu için bu konaklar çok durmuyor. Hakka adanan yapılar taştan yapılar, kıyamete kadar baki kalıyor. Konaklar ise şahsa ait olduğu için 100 yıllık oluyor. Ahşabın ömrü ortalama 100 gibi oluyor. Bu konaklar 100 yıl da bir her gelen kişi aslında dededen toruna kendi zevkine göre tasarlasın diye özellikle bırakılıyor. Bugün Fındıkzade civarında ünlü Roma dönemine ait su sarnıçları var. Hemen arkasında Cerrah Mehmet Paşa diye bilinen Osmanlı'nın meşhur cerrahı ve mareşali, meşhur bir derdin yansıması olan bir cami ve o caminin etrafında kompleks olarak hastaneler kısmı var. Kocamustafapaşa, Sümbül Efendi yine buranın her yerini Roma döneminde de Osmanlı döneminde de ilmek ilmek dokunulan alanlardan biri olduğunu biliyoruz. Burada Millet Caddesi diye adlandırılan cadde aslında buraya ev sahipliği yapıyor ama o cadde Osmanlı döneminde divan yolu olarak kullanılıyor. Bugün tramvayın geçtiği Aksaray'dan Topkapı'ya gelen cadde de Osmanlı padişahları sefere çıkıyorlar, seferden zaferle dönüyorlar. Edirnekapı veya Topkapı tarafından surlardan içeriye girdikleri ve saraya gittikleri divan yolu olarak anılıyor. Roma İmparatorları da buraya yakın bir noktadan Yedikule tarafından oraya da Romalılar mesa ismini veriyorlar. O mesa caddesinden onlar da sefere çıkarmış. Bu cadde ve Fındıkzade semti bir dönem dünyayı yöneten imparatorlar silsilesine şahitlik etmiş bir semt. İnşallah Rabbim bu semtlerdeki bu isimlere bu tarihi kadim altyapıyı tekrar yaşatmayı bizlere nasip etsin" şeklinde konuştu.

"Doğma büyüme Fındıkzadeliyiz"

Fındıkzade en eski esnaflarından Şeyhmus Goralı, "Doğma büyüme Fındıkzadeliyiz. Yaşım 60. 63 senedir de aynı mekanda hizmet veriyoruz. Genel tarihi hakkında fazla bilgim yok ama çok eski ve nezih bir semt olduğu biliniyor. Çok ünlü ve sanatçıların buradan çıktığı Fatih ilçesinden çıktığı söyleniyor. Semt olarak çok kaliteli bir semt" dedi.

Tarihçi Zafer Bilgi, İstanbul\'un tarihi semt isimlerinin hikayelerini anlattı
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Tarihçi Zafer Bilgi, İstanbul'un tarihi semt isimlerinin hikayelerini anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement