Selçuk Üniversitesi (SÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Boran, savaşlarda en çok yer değiştiren eserlerin taşınabilen müzelerdeki eserler olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Boran, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesinin İl Halk Kütüphanesi'nde düzenlediği, " Suriye'de Savaşa Direnen Kültür Varlıkları" konulu toplantıda, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam ile 2002-2003, 2008-2009 ve 2010 yıllarında 6 ay kadar bir sürede 465 eserin bizzat incelemesini ve fotoğraflamasını yaptıklarını söyledi.
Sadece Halep'te ve Şam'da bin 500-2 bin eser olduğunu belirten Boran, "Anadou Selçuklu sanatını besleyen iki temel kaynaktan biri Suriye'dir. Özelliklle Zengi dönemi Anadolu için son derece önemlidir. Alaaddin Keykubat, taht mücadelesi döneminde hem Halep'te hem Şam'da kalmıştır" dedi.
Özellikle Alaaddain Keykubat'ın altın çağının yaşandığı Anadolu Selçuklu döneminde Suriye'nin ayrı bir yeri olduğuna dikkati çeken Boran, Anadolu'yu Anadolu yapan yerin burası olduğunu dile getirdi.
"Sanat tarihinde 'doğu etkisi' dediğimiz yer burasıdır" diyen Boran, şunları kaydetti:
"Savaşlarda en çok yer değiştiren eserler, taşınabilen müzelerdeki eserlerdir. Gündüz savaşan insanların gece eser avcısı olduğunu, binlerce dolarlık eserlerin çok ucuz fiyatlarla el değiştirdiğini duyduk. Biz bu filmi Irak'ta gördük. Irak'ta bize şunu gösterdiler. Bağdatlı fakir bir çocuk müzeden aldığı bir masayı götürüyor. Bize dediler ki Iraklı fakirler müzeleri yağmaladılar. Öyle bir yağma yok. Anadolu'da 1915-1920 yılları arasında biz bunu gördük. Konya'dan Beyhekim Mescidi mihrabı, Mevlana Müzesi'nin çinileri bu dönemde taşındı. Bu tür karışıklıklarda en çok götürülen eseler müzelerdendir."
TYB Konya Şubesi Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu da savaşlarda insanlar kadar tabii ve tarihi eserlerin de yok edildiğini vurguladı. - Konya
Son Dakika › Kültür Sanat › Suriye'de Savaşa Direnen Kültür Varlıkları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?