ŞENAY ÜNAL - Samsun Olgunlaşma Enstitüsü öğretmen ve öğrencilerinin köy köy, ilçe ilçe gezerek yok olmaktan kurtardığı, motiflerini ilmek ilmek işledikleri geçmişin kültür mirası kaftanlar, giysiler, gelinlikler ve yöreye özgü ele emeği ürünler Ankara'da sergilenecek.
AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1960'dan beri faaliyet gösteren Samsun Olgunlaşma Enstitüsü'nün, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatları yeniden kazanma yönünde duyarlı bir çalışma yürüttüğünü ve bu kapsamda bir koleksiyon hazırladıklarını söyledi.
Başta Samsun olmak üzere Amasya, Tokat ve Sinop il ve ilçelerinin Enstitünün çalışma sahası içinde yer aldığını anlatan Bakır, "Araştırmalar çerçevesinde bir çok yerel giysi enstitü stilistleri tarafından modernize edildi. Ağırlıklı olarak yerel dokumaların kullanıldığı giysiler, Türk nakış teknikleri arasında yer alan "Maraş işi", "hesap işi", "Türk işi", "Suzeni" gibi tekniklerle işlendi" dedi.
Samsun'un ve çevresindeki illerin çok zengin bir kültüre sahip olduğuna işaret eden Bakır, "Samsun Olgunlaşma Enstitüsü hazırladığı yaklaşık 40 giysiyi 15 Kasım'da EPDK Sergi Salonun'da, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin katılımı ve himayelerinde bir sergi ve defileyle beğenilere sunacak. Burada sergilenecek eserler arasında 1'i saray kıyafeti olmak üzere 3 de kaftan bulunuyor. Ayrıca defilede bir asırlık 3 gelinlik, 'Fadime', 'Yarenler', 'Kırçiçeğim', 'Sıla', 'Sevda Çiçeği', 'Köyümün Güzeli', 'Sarı Kız Nereden Gelirsin', 'Yörükte Yaylasına Yaylayamadım', 'Karanfilli Yar', 'Tokat Yolları Taşlı', Çilli Yarim', 'Kınalı Gelin', 'Cilveli' ve ' Ninemin Çeyizinden' isimlerinin verildiği yöresel kıyafetler ile yöresel gelinlikler de görülebilecek" diye konuştu.
-Amazon bebekleri de görülebilecek
Enstitünün saha çalışmaları sonucunda derlediği yöresel yağlık ve çevrelerden oluşan "Geçmiş Zaman Koleksiyonu"nun da görülebileceğini dile getiren Bakır, şunları söyledi:
"Koleksiyonda günümüzde çoktan unutulmuş alışkanlıkları, savaş yıllarının acılarını, barış zamanlarının bereketini, mutlulukları, üzüntüleri, ölümleri, düğünleri ve hasretlerini yorgun elleriyle işleyen kadınların öyküleri yer alacak. Sergide aynı zamanda yöreye özgü baş bağlama halleri de var. Bunlarda da saf ipek, pamuklu baskı desenli kozan, iğne oyası, hesap işi gibi nakış tekniklerinin yanında tepelik, yarı değerli metallerden yapılan süslemeler, püsküller ve boncuk kullanıldı.
Sergide Samsun Anadolu Folklor Vakfı çalışmalarından yararlanılarak üretilen Samsun folklorik bebekleri, Terme ilçemizde yaşadıklarına inanılan Amazon kadınlarına ait Amazon kadınları minyatür bebek ve taş bebek çalışmaları, Enstitünün cam ve seramik üretim atölyelerinde üretilen el emeği sanat eserleri de yer alacak."
-Ensitüler 4 yıllık meslek yüksek okulu olsun
Olgunlaşma enstitülerinin sanatsal ve kültürel açıdan çok önemli olduğuna dikkati çeken Bakır, "Çünkü biz geçmişi bilmiyorsak, geçmişten örnek almıyorsak geleceğimizi de çok iyi kuramayız. Bir milletin kültürü ve tarihi ne kadar zenginse halkın birbiriyle olan bağı da o kadar güçlü olacaktır. Olgunlaşma enstitülerinin çalışmaları hem bizim birbirimizle olan bağlılığımızı güçlendiriyor hem de diğer ülkelerle bağlantımızı sağlıyor" ifadesini kullandı.
Söz konusu enstitülerde usta-çırak ilişkisiyle önemli bir hafızanın korunduğunun altını çizen Bakır, Olgunlaşma enstitülerinin geçmişle gelecek arasındaki sanat köprüsünü kurmakta önemli görevler üstlendiğini belirtti.
Bakır, Türkiye'de 15'e yakın olgunlaşma enstitüsü bulunduğuna değinerek, "Olgunlaşma enstitülerinin öğretmenleri ve burada okuyan genç kızlarımız çok özverili ama bana göre şu anda enstitüler hak ettiği yerde değil. Ensitülerin 4 yıllık meslek yüksek okulu olması ve zaman içinde bir üniversite haline gelmesi gerekiyor. Böyle olması halinde enstitüler dünyayla etkileşen modacılara da kaynak teşkil edecek, kültür ve sanat zenginliğimiz tüm dünyaya yayılacaktır" dedi. - Ankara
Son Dakika › Kültür Sanat › Samsun'un Kültür Mirası Ankara'ya Geliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?