Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Kafka'yı saygıyla anarken, Kamuran Şipal'i ayrıca anmamız gerekiyor. Öyle zannediyorum ki Kafka'yı Almanca dışında 'Kafkaca'ya en yakın okuyan bir kuşak olduk Kamuran Şipal sayesinde." dedi.
Avcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Maltepe Üniversitesi, İstanbul Marmara Eğitim Vakfı, Marmara Eğitim Kurumları ve Roman Kahramanları Dergisi tarafından düzenlenen "Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali"ne sadece bir protokol zorunluluğu olduğu için değil, bilerek, isteyerek katıldığını ifade etti.
Festivalin temasının "Kafka" olduğuna işaret eden Avcı, "Bizim kuşak Kafka ile çok meşgul oldu. Görüyorum ki şimdi artık Kafka'yı sadece Kafka olarak okuma günlerine gelmişiz. Özellikle bizim kuşak açısından Kafka'yı saygıyla anarken, Kamuran Şipal'i ayrıca anmamız gerekiyor. Öyle zannediyorum ki Kafka'yı Almanca dışında 'Kafkaca'ya en yakın okuyan bir kuşak olduk Kamuran Şipal sayesinde." diye konuştu.
Avcı, öğrencilere, Kamuran Şipal'in çevirdiği Max Brod'un "Kafka'da İnanç ve Umutsuzluk" ve Gustav Janouch'un "Kafka ile Konuşmalar" kitaplarını önerdi.
Peyami Safa'nın "Bizde roman kahramanı diye vukuat çıkaran adama derler" dediğini aktaran Avcı, "Bu sadece roman kahramanları için de değil. Eskişehir'de Ticaret ve Sanayi Müzesi'nin açılışını yaptık. Orada da gördüm, kahraman denilince sadece savaş meydanlarının kahramanları aklımıza geliyor ama o müzede de ürünlerini gördüğümüz bazı başka sessiz kahramanlar var. Romanda da böyle. Vukuat çıkarmayanlardan da kahraman olur." değerlendirmesinde bulundu.
Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar ve Doğan Hızlan'ın açılışında bulunduğu etkinlikte, "Kafka ve Kahramanları", "Tanpınar ve Kahramanları", "Romanda Kahraman Yaratmak" başlıklı oturumlar yapılacak.
Son Dakika › Kültür Sanat › Roman Kahramanları Istanbul Edebiyat Festivali' - Istanbul - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?