Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te " Osmanlı'da Diplomasi ve Ağırlama" sergisi düzenlendi.
Taşkent Büyükelçiliği ile Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Özbekistan Sanat Akademisi işbirliğiyle düzenlenen serginin açılışına, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, Özbekistan Sanat Akademisi Başkanı Prof. Dr. Akmal Nur ve çok sayıda davetli katıldı.
Sergisinin açılışında konuşan Nur, "Osmanlı'da Diplomasi ve Ağırlama" sergisinin çok değerli arşiv kaynaklarını ortaya koyması yönüyle büyük önem taşıdığını kaydederek, serginin Özbekistan'da düzenlenmekte olmasının kendileri için sevindirici olduğunu belirtti.
Yıldız Teknik Üniversitesi Sultan II. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Melek Özyetgin de, "Osmanlı'da Diplomasi ve Ağırlama" sergisi ve aynı adı taşıyan kitabın Osmanlı'nın diplomasi dünyasına bıraktığı mirasının belgelenmesi ve Türkiye'nin diplomatik geleneklerine ışık tutması bakımından kıymetli olduğunu kaydetti.
Sergi ve kitabın Cumhuriyet'in 100. Yılı ve Türk Hariciye Hizmeti'nin de 500. Yılı'nın kutlandığı 2023 yılında hazırlanmasının son derece anlamlı olduğunu ifade eden Özyetgin, sergide Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan 19. Yüzyıla kadar olan diplomatik geleneklerin konu edindiğini, ayrıca o dönemdeki bazı ülkelerin hükümdarları ve hanedan üyelerinin İstanbul'a yaptıkları ziyaretlerin yazılı ve görsel olarak belgelerle sunulduğunu aktardı.
Büyükelçi Bekar, serginin Cumhuriyet'in 100. yılında ve Hariciye Teşkilatı'nın kuruluşunun 500. yılında ortak tarihi paylaştıkları ata yurdu Özbekistan'da ilk defa düzenleniyor olmasının büyük mutluluk verdiğini belirtti.
Daha sonra Büyükelçi Bekar ve Akmal Nur, Prof. Dr. Ayşe Melek Özyetgin ile birlikte sergi salonunu gezerek sergilenen tarihi belgeler hakkında bilgi aldı.
Sergi 4 Kasım'a kadar açık kalacak.???????
Son Dakika › Kültür Sanat › Özbekistan'da Osmanlı Diplomasi ve Ağırlama Sergisi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?