Bilkent Kültür Girişimi (BKG), Osmanlı'nın ilk parfümü "Buhur Suyu"nu, Alldesign 2014 Yaratıcı Endüstriler Fuarı'nda sergiledi.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, kültürel mirasın yeniden keşfedilmesi amacıyla çeşitli projeler hayata geçiren BKG, 21-22 Şubat tarihlerinde düzenlenen Alldesign 2014 Yaratıcı Endüstriler Fuarı'nda kültürel tasarımlarıyla yer aldı.
Yüzyıllar öncesinden kalan eserleri bugüne uyarlayan BKG'nin hediyelik eşyaları ve tasarım ürünleri, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.
Fuardaki standında Latis-i Harem koleksiyonu, devekuşu top askı, Fatih Sultan Mehmet'in kılıcı, mini metal objeler, miğferler, alemler ile yayınlarını tasarımcı ve katılımcıların beğenisine sunan BKG, kültürel mirasın yeniden keşfedilmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.
BKG, ayrıca Osmanlı'nın bilinen ilk parfümü olan Buhur Suyu'nu 500 yıl önce yazılmış reçetesine uygun bir şekilde Latis-i Harem koleksiyonunda parfüm ve oda kokusu şeklinde tarihseverlerle buluşturdu.
Minyatür objelerin de bulunduğu koleksiyonda, Anadolu medeniyetleri, Ayasofya, Göreme, Mevlana, Samsun ve Topkapı Sarayı müzelerinde sergilenen bazı eserlerin minyatürleri yer aldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen BKG Müze Projeleri ve Kurumsal İletişim Koordinatörü Barış Üstünkaya, Osmanlı'nın bilinen ilk parfümü Buhur Suyu'nun tarifinin 500 yıl öncesine dayandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu hikayeler, bizi geçmişimizi araştırmak ve gün yüzüne çıkarmak için daha çok heyecanlandırıyor. Latis-i Harem koleksiyonu bu hevesle hayata geçirdiğimiz koleksiyonlardan yalnızca biri. Amacımız, tarihi zenginliklerimizi modern tasarımlarda buluşturup, kültürel mirasın keşfine katkı sağlamak."
Buhur Suyu
İsmi gibi ilginç bir hikayeye sahip olan bu mistik kokuya ilişkin tarihteki bilgiler, 1593'te İngiltere Krallığı'nın Osmanlı İmparatorluğu nezdindeki ikinci elçisi Sir Edward Burton'ın Kraliçe Elizabeth'e sunduğu bir raporda ortaya çıkıyor. Sir Burton, raporunda, İstanbul'da şerefine düzenlenen ziyafet sonrasında, ellerini içinde öd ağacı, misk, sandal ağacı ve çiçek suyu bulunan çok güzel kokulu bir suyla yıkadıklarını belirtiyor.
BKG tarafından yeniden hayat kazanan Buhur Suyu'nun hazırlanışına dair ilk belge ise Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi'nde bulunan Çamaşırcıbaşı Yusuf Ağa'nın 1708 tarihli defterinde yer alıyor. Bu belgede buhur suyunun mucidinin Ankaralı Mustafa Ağa olduğu anlaşılıyor.
Tanzimat döneminden önce Topkapı Sarayı'nda her yıl ramazan ayının on beşinci gününden sonra padişaha takdim edilen Buhur Suyu, Enderun'un Seferli Odası'nda imal ediliyordu. Buhur suyu padişahın yanı sıra saray mensuplarına, vükelaya, hareme, ulemaya zarif billur şişeler içerisinde dağıtılıyordu. Buhur Suyu, aynı zamanda verilen şahsın Hırka-i Şerif alanına davet edilmesi anlamına da geliyordu. - İstanbul
Son Dakika › Kültür Sanat › Osmanlı'nın İlk Parfümü 'Buhur Suyu' Alldesign 2014'te Sergilendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?