Ömer Kokal
ile
İstanbul' u Dinliyoruz
Üç İstanbul
İstanbul'u, İstanbul yapan üç uygarlık,
üç lider, üç inanç ve üç isim üzerinden kentin geçmişine yolculuk...
Paganizm Hıristiyanlık İslamiyet,
Byzas Konstantin Fatih,
Bizantion Konstantinopolis İstanbul...
Günümüzden yaklaşık olarak 2700 yıl önce kurulan İstanbul, ilk olarak "Bizantion" adını almış. Kahinlerin önerisi
ile Körler Ülkesi'nin karşı kıyısına kurulan bu Yunan kenti, Romalı komutan Septimus Severus tarafından yerle bir
edilene kadar sürdürmüş varlığını. Ardından bir Doğu Roma kenti olarak küllerinden doğmuş. Bu sefer adı
"Konstantinopolis" olmuş. Bin yıldan fazla bu isimle anılmış. Ta ki hayalleri süsleyen bu kenti Osmanlılar alıp,
ona "İstanbul" adını verene kadar.
program:
1. Hafta: BİZANTİON – KONSTANTİNOPOLİS - İSTANBUL
2.Hafta: BYZAS – KONSTANTİN – FATİH
tılsımlar, gizemler, sırlar
(sarnıçlar ve dikilitaşlar)
İstanbul'un yeraltına gizlenmiş onlarca Bizans sarnıcı görenleri şaşırtıyor. Yerebatan ya da Binbirdirek Sarnıçları gibi çok bilinenlerin dışında kentin kuytularında gizlenen sarnıçlar ve hikayeleri bizleri bekliyor. Yer altında sır dolu sarnıçları saklayan İstanbul, yer üstünde çoğumuzun bildiği dikilitaşlarla donanmış. Peki bu taşlardan bazılarının İstanbul'u afetlerden, haşerattan koruyan tılsımlar olduklarını biliyor muyuz? Söz konusu sütunlar hakkında anlatılan efsaneler ise birbirinden ilginç. Örneğin bu taşlardan biri, önünden geçen bayanların bakire olup olmadıklarını fısıldamasıyla ün kazanmış.
program:
3.Hafta: SARNIÇLAR
4.Hafta: DİKİLİTAŞLAR
Takvim: Her Cuma: 19: 00-21: 00
Süre: 4 Hafta
?
Atölye Gezisi: İSTANBUL'UN KALBİ; SULTANAHMET VE ÇEVRESİ
Gezi 5. Hafta/ Pazar
Her 4 haftalık seminer bitiminden sonraki hafta, eğitmen Ömer Kokal ile bir seminer konularına dair bir gezi yapılacaktır.
Detaylı Bilgi ve Rezarvasyon İçin;
05324244904
05323976587
ÖMER KOKAL
80'li yılların başında otostopla başlayan yol tutkusu, 90'lı yıllarda fotoğraf tutkusuyla birleşti. 1991 yılında o yılların iki önemli fotograf kurumunda konuyla ilgili dersler aldı ve çeşitli çalışmalara katıldı. Anadolu Üniversitesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Bölümü'nü bitirdi.
1996 yılında Balkanlara yaptığı fotograf yolculuğu sonrası çalışmaları Yapı Dergisi tarafından yayınlandı. Ağırlıklı olarak günlük yaşamla, geleneksel mimarinin harmanlandığı karelerden oluşan Balkan fotografları Yapı Dergisi'nin üç ayrı sayısında Makedonya, Arnavutluk ve Bulgaristan başlıklarıyla yayınlandı.
Bu çalışmayla birlikte mimari fotograflara ağırlık verdi. Önceleri daha yoğun olmakla birlikte hala pek çok mimar için bu tür çalışmalarına devam ediyor. Ancak, gezi fotografçılığı her zaman en yoğun yaptığı fotograf tarzı olarak öne çıkıyor.
Yaklaşık 15 yıl içinde ülkemizin seçkin pek çok dergisi için 300'ün üzerinde fotograf ve yazıdan oluşan seyahat dosyası hazırladı. Voyager, The Gate, Cfmag, Younique, Skylife, Maison Marie Claire, Yapı Dergisi, Tasarım, Mimarlık Dekorasyon, Maison Françiese, Ulusoy Travel, Sealife, Artdecor, Bp Magazine, Swissper, Onair, Caretta, Regnum, Anchor, Mutfak Rehberi, E-Style, Harper's Bazaar çalışmalarının yayınlandığı dergilerden ilk akla gelenler.
Mental Klinik sanat grubunun 2001 yılında hazırladığı "Uyku" konulu çalışma içinde yer aldı. Söz konusu çalışmayla aynı adı taşıyan "Uyku" kitabı onun fotograflarıyla hazırlandı.
Yapı Endüstri Merkezi tarafından yayınlanan Doğan Kuban'ın "İstanbul Yazıları" adlı kitabına fotograf desteğinde bulundu. Taç Vakfı tarafından yayınlanan "Geçmişten Günümüze Beyoğlu" adlı iki ciltlik kitaba "Geçmişten Bakan Yüzler" konusuyla katkıda bulundu.
İçinde İlber Ortaylı, Günseli Renda, Nurhan Atasoy gibi seçkin isimlerin yazılarının bulunduğu 5 kitaptan oluşan "Anadolu'da Tarih ve Kültür" isimli yayının görsel çalışmalarını üstlendi. Yine Yapı Endüstri Merkezi tarafından yayınlanan "Osmanlı Başkenti İstanbul'da Çeşmeler" adlı kitapta yer alan tüm çeşmeleri görüntüledi.
Voyager Dergisi tarafından 2005 yılında yayınlanan " Türkiye'nin En Güzel Tatil Yöreleri" adlı kitabın tüm yazı ve fotograflarını Akgün Akova ile birlikte hazırladı.
Türkiye'nin neredeyse tamamını birkaç kez gezmiş olmasının yanı sıra, Fas, Yemen, Küba, Ürdün, Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Suriye, Malta gibi birçok ülkeye kişisel fotograf yolculukları yaptı.
2005 yılının Aralık ayında davet üzerine Alman Turizm Merkezi'nin Berlin ve Frankfurt'u kapsayan tanıtım gezisine katıldı. Bu yolculuk sonrasında çeşitli dergilerde yayınladığı çalışmaları Alman Turizm Merkezi tarafından beğenilerek ülkeye ikinci kez davet edildi. 2006 yılının Mayıs ayında gerçekleşen bu ikinci Almanya davetinde ülkenin en önemli turizm alanı olan "Romantik Yol"u fotografladı.
2006 yılının Mart ayında Tunus Konsolosluğu'nun daveti üzerine 8 gün boyunca Tunus'un çeşitli yerlerini fotografladı.
2007 yılı Şubat ayında Hong Kong Turizm Bölümü tarafından Çin Yeni Yılı kutlamalarını görüntülemek üzere Hong Kong'a davet edildi, aynı yılın Mart ayında ise Malezya Turizm Bakanlığı tarafından Kuala Lumpur ve Langkawi Adası'nı görüntülemek üzere bu ülkeye davet edildi. Tüm bu çalışmalar sonrası ortaya çıkan pek çok seyahat konusu farklı bir çok dergi de çeşitli dönemlerde yayınlandı.
20 yıllık fotograf geçmişinde edindiği bilgi birikimini küçük gruplara ve çeşitli firmaların çalışanlarına özel fotograf eğitimleri vererek değerlendirmekte.
Seyahat yazarlığı ve fotografçılığının yanısıra 1993 yılından beri pek çok turizm firması ile çalıştıktan sonra 2002 yılından beri Arnika Turizm için seyahat danışmanlığı da yapıyor.
2003 yılından beri Voyager Dergisi turizm danışmanlığının yanında, TRT Türk kanalında yayınlanan "Zor Yollar" adlı macera ve seyahat programının da danışmanlığı ve sunuculuğunu yapmakta.
Kış aylarını İstanbul yaz aylarını ise Assos'ta geçiren Ömer Kokal fırsat buldukça çeşitli turizm firmaları için Yemen, Suriye ve Ürdün turlarında tur liderliği de yapıyor.
Son Dakika › Kültür Sanat › Ömer Kokal ile İstanbul' U Dinliyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?