Hem de 16 yaşında...
Doğunun Yedi Muhafızı Faruk Kanber’in ilk kitabı. Henüz lise 2 öğrencisi olan Faruk Kanber 488 sayfa tutarındaki ilk kitabının devamını da yazıyor. Kayıp Diyar ismiyle serileşecek olan çalışmanın ilki olan Doğunun Yedi Muhafızı kitapçılarda yerini aldı.
Başlık çok mu iddialı oldu dersiniz? Evet, biraz iddialı olduğunun farkındayız. JRR Tolkien kült fantastik roman “Yüzüklerin Efendisi” serisinin yazarı. Bir dil profesörü ve kitabı bu alanı domine etmiş durumda. Fantastik romanda çok önemli bir kilometre taşı kabul edilir.
Bugün Türk edebiyatı da benzer bir doğuma şahitlik ediyor. Fantastik roman gibi son derece az üretimin olduğu Türkiye’de şaşırtıcı bir kitap vitrinleri süsledi. Kitabın özelliği tamamen orjinal tanımlamalar, orjinal bir dünya, fantastik klişelerini göz ardı etmeden muazzam bir içerik üretmesi ile öne çıkarılabilir.
Tıpkı Yüzüklerin Efendisi serisi gibi çok kalabalık bir karakter karmaşasını, kuyruklarının birbirine değdirmeden kurgulayabilen, müthiş bir genel hikayeyi küçük yan hikayeler ile destekleyebilen 500 sayfalık ve serinin ilki olarak açıklanan bir roman ile karşı karşıyayız. 100’ün üstünde zengin karakterlerini yerli yerinde kullanıp en küçük bir kafa karışıklığı bile oluşturmadan anlatan kitabın en ilginç özelliklerinden birisi de yazarı.
Evet, tüm bu hikayeyi yazan, kurguyu dizen, isim, yer, ırk ve coğrafi bilgileri üreten yazar sadece 16 yaşında. Üstelik “Doğunun Yedi Muhafızı” yazılmaya başlandığında 14, bittiğinde ise sadece 15 yaşında olan bir yazar. Birinci kitaptan elde ettiği deneyim ile 16 yaşında serinin ikinci kitabını da bitirmek üzere olan bir yazar.
İsmi Faruk Kanber. Özellikle fantastik meraklılarına buradan şimdiden duyurmak isteriz ki, bu ismi daha çok duyacaksınız.
Doğunun Yedi Muhafızını okuyan ve yazarın kişisel sitesine yorum yapan bir okurunun yorumunu burada aktarmak istiyoruz.
Yorum şöyle; “Kitabı kaç gündür elimden bırakamıyorum. Biraz da bitmesin diye özellikle hazmede hazmede okuduğumu farkettim. Kurgu, kendi dünyasındaki inandırıcılığı sağlıyorsa eğer, gerçek dünyaya nispeten olağanüstülükleri göze batmaz, akla yaklaştırır. Bu konuda çok başarılı. Diyebilirim ki, fantastik türün en başat örnekleri olan JRR Tolkien, Rowling’in kurguladığı dünyadan eksiği yok. Sürükleyici, merak uyandırıcı, aksiyon dolu ve yüzlerce karakterden oluşan Kayıp Diyar’da kaybolmadan, Relenler, Drangoslar, Duklar arasında olağanüstü bir maceraya kapılıyorsunuz..Tebrikler Faruk…”
Yorumun önemi şu, yazarın yaşının küçüklüğü ilk kulağa çalındığında tebrik etme duygusu uyandırsa da, fantastik roman gibi iddialı bir alanda 500 sayfalık bir kitabı yazabilme yeterliliği sorgulanıyor. Biz kesinlikle yazarın yaşına takılmadan bu romanın okunması ve değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Kitaptaki içerik zenginliği, müthiş kurguyla akan olaylar örgüsü, karakter fazlalığı ve neredeyse sıfıra yakın mantık hatası okurları derinden etkileyeceğe benziyor.
Kitap ile ilgili en önemli detay da isminde gizli. “Doğunun Yedi Muhafızı” ismi, klasik fantastik edebiyat ürünlerindeki yaygın anlayışı teryüz ediyor. Batı kaynaklı fantastik türdeki tüm eserlerde Batı iyiliği, dürüstlüğü, cesaret ve yardımlaşmayı sembolize ederken, Doğu’nun payına hainlik, korkaklık, vahşilik ve katillik düşmekte. “Doğunun Yedi Muhafızı” ise bu klişeyi yerle bir ediyor. Kötük Batıdan yükselirken, barış ve dayanışma içinde yaşayan ırklar Kayıp Diyar Ehernal’in doğu ve güney topraklarında yaşamaktadırlar.
Kısacası, Hollywood yapımcılarının bile ilgisini çekebilecek zenginlikte bir hikaye, kurgu ve akış ile karşı karşıyayız.
Peki hiç mi kusuru yok?
Var elbette. Yazarının yaşından kaynaklanan kelime bilgisi eksikliği bazen tekrarlarda kendini gösteriyor. Akışta bazen vurucu cümle kurmak yerine uzatmayı tercih eden bir kalem var.
Ancak, en bilinen yazarlarda bile benzeri eksikliklerin olduğunu düşünürsek, bu kadar hata kadı kızında da olur diyerek Faruk Kanber’i kesinlikle mazur görebiliriz.
Zaten, kitabın kurgusu ve olayların akışı sizi öylesine kendine bağlıyor ki, eğer çok titiz bir dil sevdalısı değilseniz bu bahsettiğimiz küçük detaylar dikkatinizi çekmeyecek bile.
Kitabın künyesi:
İsmi: Doğunun Yedi Muhafızı
Yazarı: Faruk Kanber
Sayfa sayısı: 488
Yayınevi: Hayat Yayınları
Son Dakika › Kültür Sanat › Müthiş Bir Fantastik Roman; 'Doğunun Yedi Muhafızı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?