Mükrimin Halil Yinanç Anılıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Mükrimin Halil Yinanç Anılıyor

Mükrimin Halil Yinanç Anılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir programla anılacak.

21.02.2012 11:39

Ülkemizin dünya çapında yetiştirdiği birkaç büyük tarihçiden birisi olan ve ilk Selçuklu tarihi uzmanı Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç vefatının 50. yılı dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir programla anılacak

Program 25 Şubat Cumartesi günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde saat 13.30'da kokteyl ile başlayacak. Açılış konuşması ve Mükrimin Halil Yinanç'ın hayatını anlatan kısa bir sinevizyon gösterisinin ardından oturma geçilecek

Oturum başkanlığını Prof. Dr. İsmail Kara'nın yapacağı programın konuşmacılar ve konuları şöyle: Prof. Dr. Refet Yinanç- Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç'ın yeni yayına sunulmuş eserleri, Prof. Dr. Fahameddin Başar- Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç Hayatı ve Eserleri, Doç. Dr. İlyas Gökhan- Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç Kütüphanesi, Mehmet Niyazi Özdemir- Marmara sohbetleri ve Küllük Sohbetleri, Dursun Gürlek- Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç Anekdotları.

Ord. Prof. Mükrimin Halil Yinanç

Ülkemizin dünya çapında yetiştirdiği büyük tarihçilerden birisi olan Mükrimin Halil Yinanç, 1 Temmuz 1900'de Maraş'ın Elbistan kazasında dünyaya geldi. Babası Kadı Halil Kâmil Efendidir. İlk eğitimini bizzat baba ocağında alan Yinanç Elbistan'da rüştiyeye başlar. Rüştiyenin bir yılını idâdi (Lise)yi babasının görev yerleri olan Malatya, Mardin ve Diyarbakır'da ve son iki yılını İstanbul'da Gelenbevî Sultanîsi'nde okuyarak 1916'da lise eğitimini tamamlar.

Henüz lise son sınıftayken, 15 yaşında yazı hayatına atılır. 1916'da öğretmenliğe ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne başlar. 1919'da Edebiyat Fakültesi'ni, 1921'de mülkiyeyi bitirir. Okulda ve evde aldığı özel derslerle Arapça ve Farsça'yı çok iyi öğrenmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu hareketine destek verir. Babası Adana'nın Saimbeyli (Haçin) ilçesinde kadı iken, 1920'de annesiyle birlikte Ermeni isyancıları tarafından katledilmiştir. Mülkiyeden sonra, bir yandan Nişantaşı ve Davutpaşa Ortaokullarında tarih hocalığı, diğer yandan da Tarih-i Osmanî Encümeni'nde kütüphane memurluğu yapar. 1924 yılında, arkadaşları ile Anadolu Mecmuası'nı çıkarır. 1925'te Encümen tarafından, İstanbul kütüphanelerinde bulunmayan nadir eserleri kopya etmek üzere Paris'e gönderilir. Encümen'de kütüphane memurluğunun yanı sıra Kabataş ve Galatasaray Liseleri'nde tarih hocalığını da yürütür.

1931'de Türk Tarih Kurumu'nun kurucu üyeleri arasında yer alır. 1930'lu ve 40'lı yıllardaki Türk Tarihi Kongrelerine katılır. 1933'te yapılan üniversite reformunda, doçent unvanıyla İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne intisap eder. 1941 yılında profesörlüğe yükseltilir; 1949'da, Ankara İlâhiyat Fakültesi'nin kurucu heyeti içerisinde yer alır. 1957'de Ortaçağ Ordinaryüs Profesörlüğü payesini kazanır. Mükrimin Halil Bey, 28 yıl bilfiil çalıştığı Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde ders verirken geçirdiği bir kriz sonucunda hastalanır; 22 Aralık 1961 Cuma günü dünyaya gözlerini yumar; 23 Aralık Cumartesi günü de İstanbul Merkezefendi mezarlığına defnedilir.

Eserleri:

Sağlığında yayımladığı irili-ufaklı 9 kitap ve risale; çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış, bazıları birer kitap niteliğinde 50 civarında ilmî makale; İslâm Ansiklopedisi'nde – yine bazıları birer kitap hacminde - 30 civarında madde; yaklaşık 1000 sayfalık – Türkiye Tarihi/Selçuklular Devri ve nihayet, ciltler dolusu notlar ile fevkalâde özgün ve zengin bir kütüphane bırakmıştır.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement