Milli Saraylar Resim Müzesi Tanıtıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Milli Saraylar Resim Müzesi Tanıtıldı

Milli Saraylar Resim Müzesi Tanıtıldı

Milli Saraylar Resim Müzesi'nin tanıtımına katılan Cemil Çiçek: 'Tarihimizle övünen ama tarihi değerlerimizi korumaya geldiği zaman aynı hassasieti göstermeyen bir toplum olduk.' dedi.

19.12.2014 20:18  Güncelleme: 10:48

Dolmabahçe Sarayı'ndaki Milli Saraylar Resim Müzesi'nin tanıtımında konuşan Cemil Çiçek, müzenin açılışının daha önce yapıldığını, şimdi ise tanıtımını yaptıklarını söyledi.

'BURANIN ESKİ HALİNİ BİLENLER BİLİYOR'

İnsanların farkında olmadığı zaman bu tür zenginliklerin çok fazla bir şey ifade etmediğini belirten Çiçek, "O yüzden istedik ki dostlarımızın da katkısıyla, İstanbullular, sanatseverler böyle bir güzelliğin farkında olsun. Ayrıca buna teşvik etmiş olalım. Türkiye'yi ziyaret edenler bakımından burası önemli bir mekan oldu" diye konuştu. Çiçek, Meclis Başkanlığı'na ilk seçildiği zaman, müzenin bulunduğu alanla ilgili kendisine bilgiler verildiğini dile getirerek, şunları aktardı: "Buranın eski halini bilenler biliyor. Nasıl burayı öylesine perişan hale getirebildiğimizin doğrusu izahını yapamadım. Tartışmaya açık bir şey ama biz tarihimizle övünen ama tarihi değerlerimizi korumaya geldiği zaman aynı hassasiyeti göstermeyen bir toplum olduk. Bizim çok fazla saraylarımız, Dolmabahçemiz yok. İşte İstanbul'a ayrı bir güzellik katan bu eserleri korumamız, gerekli hassasiyeti göstermemiz gerekiyor."

"YENİ, ÖZEL MÜZELER KURULSUN"

Müzedeki eserleri depolardan çıkardıklarını anlatan Çiçek, "İnanıyorum ki Meclis'in sorumluluğunda olmayan başka yerlerdeki depolarda da olanlar var. İstiyoruz ki bunları gün yüzüne çıkaralım, yeni müzeler kurulsun. Biz bunun hepsine varız. Özel müzeler kurulsun. Ülkenin gerçekten buna ihtiyacı var. Çağdaş bir toplum olacaksak ki dilimizden bunu düşürmüyoruz, bunu yapmalıyız. Sanat, kültür yoksa, bu alanlara ilgi yoksa, bir maç kalabalığı gibi oluruz ama çağdaş bir toplum olamayız" şeklinde konuştu.

İLBER ORTAYLI'DA KATILDI

Çiçek, bu anlayışla müzeyi oluşturduklarını ve perişanlıktan kurtardıklarını aktararak, "Hatta mümkün olsaydı, arkadaşlar size eskiden burası ne haldeydi göstersinler, o hale nasıl getirdik ona da bir baksınlar ve kimi eleştireceksek onları da eleştirelim. Halen müzenin envanterinden oraya buraya gönderilmiş, vermemek için de direnen bir kısım kuruluşlarımız var. ya toplumun istifadesine sunsunlar ya da bizden aldıklarını bir an önce versinler. Vermedikleri takdirde bu işin sorumluluğu kendilerine ait olacak. Onun gereğini de yapmak için uğraşıyoruz" ifadelerini kullandı. Çiçek, konuşmasının ardından müzeyi gezerek, eserler hakkında bilgi aldı. Açılışa, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, sanatçı İzzet Günay ve davetliler katıldı.

MİLLİ SARAYLAR RESMİ MÜZESİ

Milli Saraylar Resim Müzesi, Sultan Abdülmecid'in Balyan Ailesi'ne yaptırdığı Dolmabahçe Sarayı yapılar topluluğu içindeki Veliaht Dairesi'nde yer alıyor. Dış görünüş ve planlanmasıyla Dolmabahçe Sarayı'nın benzeri olan, ayrı giriş ve bahçelere sahip Veliaht Dairesi üç kat üzerine kurulu olup, 11 bin metrekare kapalı alana sahip bulunuyor. İnşa edildiği Sultan Abdülmecid döneminde tahta çıkmaya aday veliahtların ikametine ayrılan daire, Tanzimatla birlikte, şehzadelerin dışa kapalı sürdürdükleri hayatın sona ermesinin ve serbest yaşama geçişlerinin mimari simgesi durumunda. Sultan Abdülaziz, Sultan V. Murad, Sultan II. Abdülhamid, Sultan V. Mehmed Reşad, Kemalettin Efendi, Yusuf İzzettin Efendi, Sultan VI. Mehmed ve son Halife Abdülmecid Efendi veliahtlık dönemlerinde bu daireyi kullandı.

RESTORASYON 2 YILDA TAMAMLANDI

Müze olarak kullanılan bölümün restorasyonu, kendi alanında uzman restoratörlerin gayreti ve Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu'nun yönlendirmesiyle uluslararası restorasyon normlarına uygun şekilde yaklaşık 2 yılda tamamlandı. Yapının ikinci kısmının restorasyonu ise halen devam ediyor. Milli Saraylar Resim Müzesi, Türkiye'nin, son dönem Osmanlı Sarayı'nın resim beğenisini ve Batılı anlamda oluşturulan ilk tablo koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve yerli yabancı izleyicinin erişimine sunan tek müzesi durumunda. Yerli ve yabancı ressamların eserlerinden oluşan 201 tablonun sergilendiği müze, yaklaşık 3 bin metrekare sergileme alanına sahip. Yapının ikinci bölümünün restorasyonunun tamamlanması ile sergileme alanı 4 bin 500 metrekareye ulaşacak.

MÜZE 11 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Müze, tematik bütünlük içinde, "Sultan Abdülmecid/Sultan Abdülaziz Salonu", "Osmanlı'da Batılılaşma", "Abdülmecid Efendi/İstanbul Görünümleri", "Goupil Galerisi'nden Saraya Satın Alınan Tablolar", "İvan Konstantinoviç Ayvazovski Salonu", "Saray Ressamları", "Oryantalist Ressamlar: Doğu'nun Cazibesi", "Yaver Ressamlar", "Türk Ressamları (1870-1890)", "Portreler ve Tarihi Konulu Kompozisyonlar/Osmanlı Sarayında Manzara" "Türk Ressamları (1890-1930)" olarak adlandırılan 11 bölümden oluşuyor.

MÜZEDE YERLİ VE YABANCI BİR ÇOK RESSAMIN ESERİ BULUNUYOR

Müzede, Türk ressamlarından Şeker Ahmed Paşa, Süleyman Seyyid Bey, Osman Hamdi Bey, Hüseyin Zekai Paşa, Halil Paşa, Hoca Ali Rıza, Abdülmecid Efendi, Şevket Dağ, Mehmed Ali Laga, İbrahim Çallı ile çoğunluğu Fransız ve İtalyan oryantalist sanatçılardan François Dubois, Pierre Desire Guillemet, Fausto Zonaro, Jean Leon Gerome, Gustave Boulanger, Eugene Fromentin, Fabius Germain Brest, Salvatore Valeri, Hippolite Berteauks, Jean Antonie Theodore de Gudin, Charles François Daubigny, Stanislaw Chlebowski, İvan Konstantinovic Ayvazosvki, Joseph Manas, Emilio Della Sudda gibi ressamların eserleri sergileniyor. Pazartesi ve perşembe günleri ziyarete kapalı olan müze, diğer günler 09.00 ila 16.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Milli Saraylar Resim Müzesi Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement