Milli mücadelenin bir kadın kahramanı daha gün yüzüne çıktı
Kurtuluş Savaşının kadın kahramanlarına Kara Fatma, Gördesli Makbule, Elif Ana'dan sonra Alaşehirli kadın efe Ruhiye Hanım da eklendi
Manisa'nın Alaşehir ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu özel bir sergiyle kutlandı
Sergide ilk kez gün yüzüne çıkarılan kurtuluş savaşının kadın kahramanlarından biri olan Alaşehirli Ruhiye Hanım'ın öyküsü anlatıldı
5 Ekim'e kadar açık kalacak olan sergide Yunanistan ve Türkiye'deki sergilerde olmayan 100'e yakın taşınır kültür varlığı sergileniyor
MANİSA - Kurtuluş Savaşındaki kadın kahramanlardan biri daha gün yüzüne çıktı. Bir gazetede yayınlanan mektuptan yola çıkan sanat tarihçiler yaptıkları araştırmalardan sonra savaşta iki çocuğunu kaybettiğini düşünerek Kuva-i Milliye saflarına katılan ve birçok kahramanlığa imza atan Alaşehirli Ruhiye Hanım'ın öyküsünü Alaşehir'in kurtuluş gününde düzenlenen özel bir sergiyle anlattı.
Kurtuluş Savaşında işgal edilen Anadolu topraklarını düşmanın elinden kurtulmak için Kuva-i Milliye saflarına katılan Kara Fatma, Gördesli Makbule, Elif Ana gibi kadın kahramanlara bir yenisi daha eklendi. Kadın Efe lakaplı Alaşehirli Ruhiye Hanım'ın öyküsü Alaşehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılında açılan özel bir sergide yer aldı. Türkiye ve Yunanistan'daki sergilerde bile olmayan 100'e yakın nadide eserden oluşan sergi 5 Ekim'e kadar Alaşehir Fethi Sekin Gençlik Merkezinde ziyaretçilerine açık olacak. Yunan ve Türk askerlerine ait ekipmanlar, kıyafetler, mektuplar, tarihi vesikalar, el yapımı bayrakların yer aldığı sergi yoğun bir katılımla açıldı. Sergide yer alan parçaların büyük bir kısmının İzmir Antikacılar Derneği Başkanı Cem Üsküp'e ait olduğu öğrenildi. Alaşehir Fethi Sekin Gençlik Merkezindeki serginin açılışı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün katılımıyla açıldı.
Duygulandıran sergi
Alaşehir'in Yunan işgalinden kurtuluşunu farklı bir şekilde kutlamak istediklerini anlatan Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Gökhan Karaçoban, "5 Eylül Alaşehir'in düşman işgalinden kurtuluş günü. Bizim için çok anlamlı. Milli duygularımızı ve o günleri anlatan, o günleri yaşatan, o gün o insanların ne çektiğiyle ilgili olarak en azından küçük birer bukle insanların içine koyabilmek anlamında böyle bir sergiyi akademik kariyerli ve bu konuda hakikaten çalışma yapmış kişilerle de irtibata geçerek Alaşehir'e kazandırmayı amaçladık. Bu koleksiyonun sahibi olan beyefendinin de katkılarıyla hazırlandı kendisine çok teşekkür ediyoruz. Sergimizde orijinal asker mektupları, savaşta bir fiil meydanda kullanılmış birkaç parça eşya beni çok duygulandırdı. İnsanımızın bizleri bugünlere getirirken neler çektiğiyle ilgili ve nelerini feda ettiğini ortaya koymak anlamında da çok duygusal bir zemin hazırladığını düşünüyorum kendi adıma." dedi.
Mektupla gün yüzüne çıktı
Serginin hazırlanmasında görevli Uzman tarihçi Ayşegül Güngören ise serginin en büyük özelliğinin literatürde de pek bilinmeyen kadın savaşçı Alaşehirli Ruhiye Hanım'ın ön plana çıkarılması olduğunu belirterek şunları söyledi: "Alaşehir'in tarihi ve kurtuluş süreciyle ilgili araştırmalara başlandı. Bunlardan bir tanesi çok ilginçti çünkü bir mektup bulduk. Bu mektup gazetede daha önce yayınlanmış fakat mektubu yazan kişi daha önce Alaşehir'de Kuva-i Milliye'ye katılmış olan Efe Kadın Ruhiye Hanıma ait, onun hikayesini anlatıyordu. Baktık ki bu Alaşehir'de de çok fazla tanınmıyor, literatürde de çok fazla tanınmıyor. Bu oldukça ilginç bir buluşmaydı. Dolayısıyla açılışımızda onun mektubunu yayınlıyoruz. Ruhiye Hanım önce iki çocuğunu kaybettiğini düşünüyor savaş sırasında. Bu hınç ve acıyla Kuva-i Milliye'ye dahil oluyor. Özellikle Alaşehir cephesinin güçlenmesi için büyük bir mücadele veriyor. Kararlı bir tutumu var ve onun kahramanlıkları var. Kara Fatma'yı bilirsiniz, Gördesli Makbule'yi bilirsiniz, Elif Ana'yı biliriz bu mektupla birlikte de Ruhiye Hanım böylece gün yüzüne çıkmış olacak."
Sergide olmayan birçok parça bu sergide
Sergide 100'e yakın taşınır kültür varlığının yer aldığını dile getiren serginin hazırlayıcısı Prof. Dr. Engin Berber, "Sergide 100'e yakın taşınır kültür varlığı var. Bu kültür varlıkları arasında henüz Türkiye'de ve Yunanistan'da sergide olmayan parçalar var, özellikleri olan bir sergi. Bu sergi birçok ilke de aracılık ediyor Alaşehir açısından. Örneğin Kurtuluş Savaşının hepsini toplasanız iki elin parmaklarını geçmeyecek kadın savaşçılarından bir tanesi Alaşehirli Ruhiye Hanım. Alaşehirli Ruhiye Efe'yi biz Alaşehirli tarih ve kültür dostlarına bu sergi aracılığıyla geniş bir şekilde tanıtmayı umuyoruz." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Milli Mücadelenin Bir Kadın Kahramanı Daha Gün Yüzüne Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?