" Balkanlar'da Kültürel Mirasın Yeniden İhyası" projesi kapsamında, Türkiye'den gelen uzmanlar, Bosna Hersek'in ardından Osmanlı dönemine ait en çok el yazması eserin bulunduğu Makedonya'da, bu eserleri dijital ortama aktarıyor.
Gazi Üniversitesi Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Müdürü Prof. Dr. Yaşar Aydemir, projeyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmanın Merkez Bankası'nın desteğiyle Yunus Emre Enstitüsü'nün yürüttüğü bir proje olduğunu söyledi.
El yazması eserlerin dijital ortama aktarılmasına yönelik çalışmalara Bosna Hersek'te başladıklarını belirten Prof. Dr. Aydemir, ayrıca Sırbistan, Arnavutluk ve şimdi de Makedonya'daki el yazması eserleri dijital ortama aktardıklarını kaydetti.
Aydemir, Başkent Üsküp'teki "Aziz Klimet Ohridski" Makedonya Milli Üniversite Kütüphanesi bünyesinde korunan Arapça yazılmış dini eserlerin yanı sıra tıp, hukuk ve tarım alanlarında yazılmış 3 bin 743 eserin yanı sıra, Makedonya Arşivi ve İslam Birliği İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi'ndeki eserlerin de dijital ortama aktarıldığını bildirdi.
"Aziz Klimet Ohridski" Makedonya Milli Üniversite Kütüphanesi Müdürü Mile Boşeski de bu projenin kendi kütüphanelerinde uygulanmasından dolayı memnuniyet duyduklarını belirterek, söz konusu el yazması eserleri, 50 yıllık bir çalışmanın sonucunda farklı kurum ve kişilerden topladıklarını kaydetti.
El yazması eserlerin kayıt işlemlerinin yapılmasının ve katalog çıkarılmasının ardından dijital ortama aktarma ve bunları saklama çalışmaları yapılacak. Bu süreçte, zarar gördüğü tespit edilen el yazması eserler de onarılacak.
Gazi Üniversitesi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cihan Okuyucu, eski Süleymaniye Kütüphanesi Müdürü Dr. Nevzat Kaya ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Ceviz'in yönettiği projenin, 18 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor. - Üsküp
Son Dakika › Kültür Sanat › Makedonya'daki El Yazması Eserler Dijital Ortama Aktarılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?