GÜÇ GÖNEL - Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Bozbel, işletme sahiplerine 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında lisanslama sözleşmesi imzalamadan iş yerlerinde radyo ve televizyondan müzik dinledikleri için ceza verilemeyeceğini belirterek, "İşletmelere tüyo verme anlamında söylüyorum. Meslek birliklerinin radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili herhangi bir takip yetkisi yok" dedi.
Prof. Dr. Bozbel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında lisanslama sözleşmesi imzalamadan iş yerlerinde radyo ve televizyondan müzik dinledikleri için çok sayıda işletme sahibi hakkında işlem yapıldığını hatırlattı.
Müzik meslek birliklerinin polis ve bilirkişi nezaretinde işletmelere baskın yaparak radyo ve televizyon ile CD'lerden müzik dinlenip dinlenmediğini tespit ettiğini anlatan Bozbel, esnafın, işletmelerinin büyüklüklerine göre yıllık 2 bin 500 liradan başlayan rakamlarla sözleşme imzalamak zorunda bırakıldıklarını ifade etti.
Kına gecesine baskın düzenlediler
Kuaför salonu, kafeterya, pastane gibi ticari alanlarda müzik, video yayınlanabilmesi için işletme sahiplerine lisans ücreti zorunluluğu getirildiğini dile getiren Bozbel, son olarak İstanbul'da kına gecesi düzenlenen bir düğün salonuna baskın yapıldığını anlattı.
Polis nezaretindeki baskında bilirkişi aracılığıyla tespit yapıldığını belirten Bozbel, "Tespitte 'Şu düğün salonunda kına gecesi yapıldığı ihbarını aldık. Buradaki tespitte şu parçanın çalındığını gördük. Bu parçayla ilgili dava ve takip yetki belgesi elimizde. Bununla ligili sizden talepte bulunuyoruz ya da size ceza davası açacağız' deniliyor" diye konuştu.
Yetki RATEM'in
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre işletmelerde radyo ve televizyon yayını aracılığıyla müzik dinletilmesi ile ilgili meslek birliklerinin herhangi bir dava veya takip yetkisi bulunmadığını vurgulayan Bozbel, "Burada dava ve takip yetkisi yayıncı kuruluşun kendisi ya da yetki verdiği meslek birliğidir ki o da ancak Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) olabilir" diye konuştu.
Bozbel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yoksa ne Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin (MESAM) ne Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliğinin (MÜ-YAP) ne Müzik Yorumcuları Meslek Birliğinin (MÜYORBİR) ne de Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliğinin (MSG) bir radyo televizyon yayınının umuma açık mahallerde gösterilmesi, dinletilmesi, izlettirilmesi nedeniyle herhangi bir dava veya takip yetkisi bulunmaktadır ama siz bir CD'yi umuma açık bir mahalde dinletirseniz, bu meslek birliğinin dava ve takip yetkisine girer. Diğer türlü girmesi mümkün değil."
Şu andaki Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu sisteminde bu imkanın meslek birliklerine tanınmadığını bildiren Bozbel, şunları kaydetti:
"İşletmelerin bunu bilmesinde fayda var. Böylece birçok gereksiz davanın önüne geçilmiş olur. işletmelere tüyo verme anlamında söylüyorum. Meslek birliklerinin radyo ve televizyon yayınlarıyla ilgili herhangi bir takip yetkisi yok. İşi bilmeyen bir bilirkişiye giderlerse mahkemeler aleyhlerine hükmedebilir ama Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde radyo, televizyon yayını dinletiyorsanız sorun yok. CD'leri umumi mahallerde dinlemeyin, eserleri icra etmeyin." - Antalya
Son Dakika › Kültür Sanat › 'Kuaförde Radyo Televizyon Yayınında Sorun Yok' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?