Üç Silahşörler balesinde görev alan 24 balet, kadın ‘Sahne estrimi’ hocası Özüm Arkan Ayıtkan’dan ders alarak rollarıne hazırlanıyor. Bale sanataçıları eserin prömiyerinin gerçekleştirileceği 27 Mart’a kadar birer kılıç ustası olacak.
HEPİMİZ birimiz, birimiz hepimiz için sözüyle birbirine sadakatle bağlı olan dört gözüpek şövalyenin öyküsünü anlatan “Üç Silahşörler”, Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB) tarafından 12 yıl aradan sonra yeniden sahneye getirilecek. Eserdeki kıyasıya dövüş sahnelerinde başarıyla görev almak için rollerine hazırlanmaya başlayan 24 balet, kadın “sahne eskrimi” hocası Özüm Arkan Ayıtkan’dan eskrim dersi almaya başladı.
27 Mart’ta izleyiciyle buluşacak
Alexander Dumas’nın aynı adlı eserinden bale sahnesine aktarılan “Üç Silahşörler”, Guiseppe Verdi’nin müzikleriyle süsleniyor. İzleyiciyle 27 Martta buluşacak olan eserin müzik düzenlemesini Bujor Hoinic yaptı. Orkestrayı da Hoinic’in yöneteceği yapıtın dekoru Nihat Kahraman’ın, kostümleri Nursun Ünlü’nün imzasını taşıyor. Senaryo ve koreografisini ADOB Başkoreografı Armağan Davran ile bale başöğretmeni Volkan Ersoy’un üstlendiği yapıtın ışık düzeni Fuat Gök’ün imzasını taşıyor.
Kadronun büyük çoğunluğu erkek
ESERİN mizahi ögeler de taşıdığını dile getiren Ersoy, 16. yüzyıl Fransa’sında geçen eserin dövüş sahneleriyle de meşhur olduğunu söyledi. Bu dövüş sahnelerin yapıtın bel kemiğini oluşturduğunu dile getiren Volkan Ersoy, kadrosunun büyük çoğunluğunu erkeklerin oluşturduğu eserde dövüş ve kılıç sahnelerinin en iyi biçimde sahneye taşınması için Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarında “sahne eskrimi” dersleri veren Özüm Arkan Ayıtkan ile çalışmaya başladıklarını belirtti. Ersoy, Ayıtkan’ın verdiği derslerde bale sanatçılarına kılıç tutmadan en ileri dövüş tekniklerine kadar pek çok şey öğretildiğini söyledi.
Bale sanatçıları hemen öğreniyor
ESKRİM hocası Özüm Arkan Ayıtkan da kısa süre önce başlayan derslere devam eden baletlerin teknikleri hemen öğrendiklerini ve derslerinde ilerleme gösterdiklerini belirtti. Ayıtkan, “Bu eserin geçtiği 16. yüzyılda kişiler ölmemek ve rakiplerini alt etmek için kılıç kullanmak zorundaydı. Bugün eskrim, çok zevkli, zarafet ve estetiği bünyesinde barındıran bir spora dönüştü” diye konuştu. Ayıtkan, derslerde kılıç tutmaktan dövüş tekniklerine kadar eskrimin pek çok yönünü bale sanatçılarına anlattığını söyledi. Ayıtkan, “Dövüş sahnelerini gerçeğe en uygun biçimde sahneye getirmenin yanı sıra, dönemin özelliklerinin sahneye hatasız getirilmesi için vuruş, tutuş ve karşılıklı mücadele tekniklerini öğretiyoruz” sözleriyle derslerdeki temel çalışmalarını aktardı.
Eserde rolleri kimler paylaşıyor
YAPITTA Dartagnan’ı Cankat Özer, Serhat Güdül, Burak Kayıhan ve Emre Güler dönüşümlü olarak canlandırırken, Athos rolünde Burak Kayıhan, Kadir Okurer ve Cankat Özer, Porthos rolünde Oliver Spence, Eren Keleş ve Cansın Alpan, Aramis rolünde Emre Güler, Kuzey Kıyıcan ve Kadir Okurer görev alıyor.
İşte sanatçılar
Eserde başlıca rollerde Sanem Ergüler, Özge Başaran, Ayşem Sunal, Almula Ersoy, Selin Sezer, Elif Aktar, Mine İzgi Örsçekiş, Hakan Odabaşı, Ertuğrul Bolat, Mert Kocaay, Serhat Elifer, Aykut Levent Özer, Burak Burçak, Tarkan Serengül, Mert Türkoğlu, Ayşegül Aydemir, Sanem Subaygil, Müge Göktan, Ezgi Korkmaz, Meltem Ayar, Özge Al, Bleda Özlem, Günay Güllü, Cansın Alpan, Cem Şenoğlu ve Atilla Çoban yer alıyor.
Dartagnan, bu kez yönetmen koltuğunda
ADOB Bale Başöğretmeni Volkan Ersoy, eserle ilgili bilgi verirken, yapıtın 8 Ocak 1998 tarihinde ilk kez bale sahnesinde Ankara seyircisiyle buluştuğunu söyledi. Yapıtın o dönemde büyük bir ilgiyle izlendiğini ve kapalı gişe oynadığını anlatan Ersoy, 12 yıl aradan sonra bale başyapıtının yeniden sahneye getirildiğini ifade etti.
Esere ilişkin bilgi verdi
O dönemde kendisinin de “Dartagnan” rolünde seyirciyle buluştuğunu anlatan sanatçı, “O dönemde ben Üç Silahşörler’in arasına yeni katılan Dartagnan’ı, Başkoreograf Armağan Davran da Lord Buckingham’ı canlandırmıştı. Şimdi başrolünü üstlendiğimiz eserin senaryosunu yazdık ve sahneye getirdik” dedi. Ersoy, Alexander Dumas’ın aynı adlı yapıtından bir öyküyü senaryolaştırarak bale sahnesine taşıdıklarını belirtti. Volkan Ersoy, “Orkestra şefimiz Bujor Hoinic de Verdi’nin müziklerine yaptığı düzenlemenin yanında, kendi bestelerini de yapıta kattı” sözleriyle esere ilişkin bilgi verdi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Kılıç Tutmayı Öğreniyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?