BÜLENT YALÇIN/ SEYHAN KIRICI - Balıkesir'in Sındırgı ilçesine bağlı Umurlar Mahallesi'nde yaşayan Rasim ve Ganime Tan çifti, babalarından öğrendikleri nalbantlığı yaklaşık 40 yıldır birlikte sürdürüyor.
Tan çifti, at ve eşeklerin toynak ölçülerinin çıkarılması, 2-3 milimetre kalınlığındaki sacın kesilerek nal formunu alması, deliklerin açılması ve nalın çakılması işlemlerinin tamamını yardımlaşarak yapıyor.
Eşi Ganime Tan (56) ile birlikte nal çakan Rasim Tan (61), babasından öğrendiği mesleğini, evlendikten sonra eşiyle sürdürdüğünü söyledi. Rasim Tan, kayınpederiyle babasının hem komşu hem de meslektaş olduğunu belirterek, eşiyle beraber bu mesleği, yaşayarak tüm ayrıntılarıyla öğrendiklerini dile getirdi.
Babası öldükten sonra nalbantlık malzemelerinin kendisine kaldığını anlatan Rasim Tan, şöyle konuştu:
"Ben de baba mesleğini yaşatmaya çalışıyorum. 61 yaşındayım ve bu mesleği yaklaşık 40 yıldır yapıyorum. Nal çakma işini bölgede bizden başka yapan yok. Zaten köylerde merkep ve at kalmadı. Kalanlara da eşimle birlikte ben nal çakıyorum. Eşim de sac keserken nalı hazırlarken çekiç vuruyor. Zaten tek başıma yapamam, birinin yardım etmesi gerekiyor."
Tan, hayvanlara çaktığı nalları kendisinin ürettiğine de değinerek, "Atın ayağındaki nalı söküp ölçüsünü alıyoruz. Daha sonra ölçüye göre sacı kesiyoruz. Kendimiz yapıyoruz bunu. Ayrıca her hayvana nal çakmak kolay değil. Bazısını yatırıyoruz, bazısına köstek çakıyoruz yani işin zorluğuna göre de biraz fiyat değişiyor." ifadesini kullandı.
Eşek nalının 25, at nalının ise 80-100 lira arasında olduğunu kaydeden Tan, atlara açık ve kapalı olmak üzere iki çeşit nal çakıldığını belirtti.
"Babam da bu mesleği yapıyordu"
Ganime Tan de evlenmeden önce nal çakma işinde babasına yardım ettiğini, bu nedenle mesleğe uzak olmadığını ifade etti.
Küçük yaşlardan itibaren nalbantlık yaptığı için hayvanlardan korkmadığını anlatan Tan, şunları kaydetti:
"Eşime tarlada ve buradaki nalbantlık işinde yardım ediyorum. Mesela nal çakarken hayvanın ayağını tutmak gerekiyor. Bunu ben yapıyorum. Benim babam da bu mesleği yapıyordu oradan biraz biliyordum zaten. Evlendim yine aynı meslek. Babamın hayvanları vardı onların tırnaklarını kesiyordu, ben de yardım ediyordum. Babam nal keserken çekiç vurduruyordu, evlendim eşim de çekiç vurduruyor."
"Rasim amcadan da eşinden de memnunuz"
Eşeğine nal çaktırmak için atölyeye gelen Ramazan Çırak ise yılda iki kez hayvanların nallarını değiştirdiklerini belirterek, "Toplam 50 liraya 1 yıllık nal ihtiyacı giderilmiş oluyor. Rasim amcadan ve eşinden memnunuz." diye konuştu.
Son Dakika › Kültür Sanat › Karı Koca 40 Yıldır Nalbantlık Yapıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?