Karatepe "Öksüz" Kaldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Karatepe "Öksüz" Kaldı

Karatepe "Öksüz" Kaldı

Türk arkeolojisinin duayen isimlerinden ve aynı zamanda olimiyatlara katılan ilk Türk kadın sporculardan olan Halet Çambel, vefatıyla, ömrünün 62 yılını geçirdiği Osmaniye'deki Karatepe ve Kızyusuflu köylerini ''öksüz'' bıraktı.

15.01.2014 13:00

Türk arkeolojisinin duayen isimlerinden ve aynı zamanda olimpiyatlara katılan ilk Türk kadın sporculardan olan Prof. Dr. Halet Çambel, ömrünün 62 yılını geçirdiği Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi ile kooperatif kurarak gelişmesine katkıda bulunduğu çevre köyleri "öksüz" bıraktı.

98 yaşında yaşamını yitiren Prof. Dr. Halet Çambel, Birinci Dünya Savaşı sonrasında anne ve babasıyla bir süre İsviçre ve Avusturya'da yaşadıktan sonra 8 yaşında geldiği Türkiye'de, 1946 yılında arkeolog olarak ömrünün yarıdan fazlasını Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Kızyusuflu ve Karatepe köyünde yaşayan insanlarla geçirdi.

Yöredeki Karatepe-Aslantaş Açıkhava Müzesi ve daha sonra milli park olan tarihi kalıntıların ortaya çıkarıldığı alanda 60 yıldan fazla kazı çalışmaları yürüten Çambel, zamanla çevredeki köylülerle aile gibi olmakla kalmayıp, su, elektrik ve yol gibi önemli hizmetlerin köye gelmesinde de etkili oldu.

Karatepe ve Kocayusuflu köylerinin kalkınması için kooperatif kurulmasına öncülük eden ve eğitime katkıda bulunan Çambel, bu hizmetleriyle yöre halkının gönlünde taht kurdu.

Çambel'in, İstanbul'daki evinde vefat ettiği haberi ise ailesi, yakınları ve arkeoloji dünyasının yanı sıra yörede yaşayanları da derinden üzdü. Köylülerden Abdurrahman Savrun (60), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halet Çambel'in köylerine çok büyük ve önemli hizmetleri olduğunu söyledi.

Savrun, "Köyümüzün hem anası, hem babası oldu" diye nitelendirdiği Prof. Dr. Halet Çambel ile ilgili  "Halet hanım, köyümüzün elektriğini, suyunu ve her şeyini yaptı. Bir evlat babaya ve anaya nasıl bakıyorsa, biz de Halet hanıma öyle baktık.Vefatı bizi derinden üzdü. Allah rahmet eylesin" ifadelerini kullandı.

Zeynep Türkmenoğlu, köy halkı olarak Çambel'in vefatına çok üzüldüklerini dile getirdi.

Köy halkı olarak Çambel'i "iyilik meleği" gibi gördüklerini ve hiç unutmayacaklarını anlatan Türkmenoğlu, "Vefatı köy sakinleri olarak bizleri üzdü. Köyümüze katkısı çok oldu. Çok iyiliği oldu. Halet abla gibi birisi daha gelmez. Bir defa geldi geçti. Köyümüz öksüz kaldı. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun" dedi.

Rahime Tarımcı da çocukluğunun Çambel'in yanında geçtiğini belirterek çok üzüldüğünü kaydetti.

Yöreyi dünyaya tanıttı

Kızyusuflu köyünde yaşayan Fatma Türkmenoğlu ise hayatının yarıdan fazlasını Karatepe-Aslantaş Müzesi'nde geçiren Çambel'in köylerini sadece Türkiye değil dünyaya tanıttığını aktardı.

Çambel'in 1946 yılında Kızyusuflu köyüne gelerek kazı çalışmalarına başladığını ve 5 yıl taştan yapılan evde yaşadığını anlatan Türkmenoğlu şöyle konuştu:

"Halet hanım, köyümüzde yaptırdığı kazı sonrası kurulan müze ile köyümüzün adını Türkiye'ye değil dünyaya tanıtarak buraya ciddi katkılar sağladı. Kendisini unutmayacağız. Allah'tan rahmet diliyoruz. Onun gibi birisi buraya zor gelir." - Osmaniye

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Karatepe 'Öksüz' Kaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement