Dünya tiyatrosunun önde gelen topluluklarından Studio Oyuncuları, 25. yılını kutladığı 2013 sezonunda Şahika Tekand'ın yazıp yönettiği ve oynadığı, daha önce oynandığında yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi görmüş olan Karanlık Korkusu'nu yeniden sahneliyor.
İlk kez 16. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde sahnelenen, yurtdışında sahnelendiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da büyük ilgi gören, 2010 yılında İKSV Salon'da gerçekleştirilmiş ilk tiyatro gösterisi olan Karanlık Korkusu 2010 sezonundan sonra yeniden Studio Oyuncuları sahnesinde.
25. yaşını kutladığı 2013 sezonu boyunca içinde yeni projelerin de bulunduğu bir dizi etkinlik gerçekleştirecek olan Studio Oyuncuları , Şahika Tekand'ın geliştirdiği Performatif Sahneleme ve Oyunculuk Yöntemi açısından büyük önem taşıyan Karanlık Korkusu'nu yeniden kendi sahnesinde sahneliyor....
2013 sezonunda 19 Şubat'ta Enka Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında sahnelenen Karanlık Korkusu sezon boyunca her Pazartesi 21.00'de Studio Oyuncuları sahnesinde izlenebilir.
Karanlık Korkusu'nda çağdaş kentli insan, sistemde var olmaya çalışan beş rol kişisinin tek bir karakterin monologunu oluşturan konuşma örgüsü ve en doğal insan hareketlerinden en soyut sonuca ulaşmayı hedefleyen bir sahneleme düzeni içinde anlatılıyor.
2009'da 0090 Festivali kapsamında sahnelendiği Brüksel, Antwerp ve Rotterdam'da büyük ilgi gören Karanlık Korkusu, daha sonra da İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile Cultures France`in ortaklaşa yürüttükleri "Fransa`da Türk Mevsimi" kapsamında Paris'te Théâtre du Gymnase'de sahnelenmişti.
KARANLIK KORKUSU
STUDIO OYUNCULARI
Yazan/Yöneten: Şahika Tekand
Dekor ve Kostüm Tasarımı: Esat Tekand
Işık Konsepti ve Tasarımı: Şahika Tekand
Ses Konsepti ve Tasarımı: Şahika Tekand
Oyunda kullanılan müzik örnekleri Zeynep Gedizlioğlu bestelerinden alınmıştır.
Yönetmen Yardımcıları: Verda Habif, Ayşe Draz
Oyuncular: Şahika Tekand, Ahmet Sarıcan, Ridade Tuncel Sarıcan, Arda Kurşunoğlu, Tuluğ Ülgen, Naci Adıgüzel
Müzik-Işık-Sinyal: Nilgün Kurtar, Özgür Özcan, Selen Kartay
Oyun 21.00'de başlar, yaklaşık 1 saat sürer ve tek perdeliktir.
Bilet fiyatları: Tam 45 TL, indirimli 25 TL
Bilgi için: (0212) 246 77 25, 0534 012 60 01 www.studiooyunculari.com, www.biletix.com
STUDIO OYUNCULARI
Valikonağı Cad. Akkirmanlı Sok. 30/38 Nişantaşı - İstanbul
KARANLIK KORKUSU'NA DAIR
- Karanlıktan kaçarken ışığın içinde kör oluş...
- Her reddediş çabasının itaat edilmesi gereken bir komuta dönüşmesi...
- Her atılan adımın hemen ardından bunun sistem tarafından, sistemi işleten kurallardan biri haline getirilmesi...
- Olup biteni şimdiki zamanda (ve gerçek zamanda) yöneten ve giderek tanıdık olan ve bir süre sonra da onlarsız hareket dahi edilemeyen komutlar, kodlar, simgeler...
- Sistemin dili...
- Maruz kalış... öğreniş... dönüşüm...
YAZAR VE YÖNETMENIN NOTLARINDAN
- "Karanlık Korkusu" çağdaş insanın, sistemi işleten bir oyun taşına dönüşmesini, oyuncuların gerçek zamanda maruz kaldıkları "oyun" kuralları ile şekillenen eğlenceli ama bir o kadar da zorlayıcı bir sahne aksiyonu içinde var olma mücadelesi verdikleri ve oyun alanının adeta bir simülasyon odasına dönüştüğü bir sahneleme düzeni içinde ifade eder.
- Oynanan oyunun ve kurallarının, gerçek zamanda öğrenilmesi süreci hem oyuncu hem de seyirci için eş zamanlı bir deneyim gerçekleştirir.
- Oyunun müziği, sahne aksiyonunun oluşum sürecine bağlı olarak kompoze edilmiş olmasına karşın, performans sırasında sahne aksiyonunu manipüle eder ve sahne aksiyonunun bizatihi kendisinin şimdiki zamandaki en temel varlık koşullarından biri haline gelir.
- Beş rol kişisi, aynı koşullarda farklı tepkiler vererek var olmaya çalışırlar.
- Beş oyun kişisinin monologları belli bir matris düzeninde iç içe geçer.
- Bu beş monologu hem simultane hem de süperpoze (hem yan yana hem de üst üste) var edecek şekilde örülmüş konuşma örgüsü, sistem içindeki çağdaş kentli insanı ifade eden bir tek ana karakterin monologunu oluşturur.
- Şahika Tekand'ın kendi yöntemine de ironik bir yaklaşım sergilediği Karanlık Korkusu, en doğal insan hareket ve tepkilerinden en soyut sonuca varmayı hedefleyen bir sahneleme düzeni içinde gerçekleşir.
STUDIO OYUNCULARI
Şahika Tekand ve Esat Tekand, oyunculuk sanatında çağdaş olanın araştırılması ve uygulanması ilkesinden yola çıkarak 1988'de Studio Oyuncuları'nı kurdu. Topluluk bugüne kadar Samuel Beckett'in "Beş Kısa Oyun", "Oyun Sonu" ve "Mutlu Günler"i, Harold Pinter'in "Git Gel Dolap"ı ile Şahika Tekand'ın yazıp yönettiği "Gergedanlaşma", "(OYUN)CU"; Sofokles üçlemesi "Oidipus Nerede?", "Oidipus Sürgünde", "Evridike'nin Çığlığı", "Karanlık Korkusu" ve "10 Adımda Unutmak (Anti-Prometheus)" oyunlarını sahneye koydu. Studio Oyuncuları Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, MOT Uluslararası Tiyatro Festivali, Balkan Young Theatre Festival, Mladi Levi International Theatre Festival, Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali, Uluslararası Antik Yunan Draması Buluşması, Japonya Shizuoka Tiyatro Festivali,Belçika 0090 Kunstfestival ve Atina-Hellenic Festival, Ruhr 2010 Avrupa Kültür Başkenti, Istanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ortaklığında gerçekleştirilen PROMETHIADE projesi gibi pek çok önemli organizasyona katıldı. Studio Oyuncuları, 4. Tiyatro Olimpiyatları kapanış oyunu olan "Evridike'nin Çığlığı" DANI Magazin'in Cesur Yeni Dünya ödülünü aldı. Şahika Tekand'ın yazıp yönettiği Karanlık Korkusu, Şubat 2009'da 0090 Festivali kapsamında Antwerp, Brüksel ve Rotterdam'da, Aralık 2009'da İstanbul Kültür Sanat Vakfı ile Cultures France`in ortaklaşa yürüttükleri "Fransa`da Türk Mevsimi" kapsamında Paris'te Théâtre du Gymnase'de ve 2010 sezonunda hem IKSV Salon'da hem de Studio Oyuncularının kendi sahnesinde sahnelendi. Karanlık Korkusu 2013 sezonunda Enka Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında sahnelendikten sonra Mart ayı itibariyle her Pazartesi Studio Oyuncuları'nın kendi sahnesinde izlenebilir.
Son Dakika › Kültür Sanat › Karanlık Korkusu Yeniden Sahnede - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?