Safranbolu ilçesinde sayıları oldukça azalan yemeni ustalarından Erhan Başkaya (47), mesleğini yaşatmak için oğluna öğretiyor.Ahilik sisteminin başarıyla uygulandığı, 1661'de Yemeniciler Loncası kurularak 45 ustanın ordu için yemeni ürettiği Safranbolu'daki bu geleneksel zanaat yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.Yemeniciler Arastası'nda ustası Mustafa Öncül'ün 2007'de 69 yaşındayken vefatının ardından mesleği yaşatma mücadelesinde yalnız kalan Başkaya, işin inceliklerini oğlu Taha'ya öğretiyor.
Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Safranbolu'da tek yemeni ustasının kendisi olduğunu, 34 yıldır yemenicilik yaptığını söyledi.Ustasının yanında çalışırken diğer ustalardan da bazı şeyler öğrendiğini ifade eden Başkaya, "1979'da ilkokulu bitirdikten sonra bir yıl ayakkabı boyacılığı yaptım. Buradaki esnaflar beni sevdil ve 'sen bu işi yapmıyorsun, kunduracının yanına girerek bu mesleği öğreneceksin' dediler. 1980 yılında çırak olarak bu işe başladım. Mesleğimi çok seviyorum. O zamanlarda ustalar saygıyı, sevgiyi, ahlakı, ticareti öğretiyorlardı. Babadan fazla ustadan korkardık" diye konuştu.
Çırak bulamadıklarını, bu nedenle mesleğin son bulmasından endişe ettiklerini belirten Başkaya, şunları kaydetti: "Oğlum da ortaokula başladığından beri yaklaşık 5 yıl oldu, yaz tatili ve diğer boş zamanlarında hep yanımda. Zor bir sanat, sevmesi lazım, sevmezse yapamaz. Dersler boş oldukça yanıma geliyor. Okulla iş zor oluyor ama kendisinde ışık var. Oğluma hep söylüyorum. Malzeme bulmak zor, şartlar ağır ama inşallah yapacak. Eskiden ilkokuldan çıkan insan sanat öğrenirdi. Artık ortaokul ve lise mecburi oldu. Liseden sonra çocuğu tutamıyoruz."
"Safranbolu'da 1661'den bugüne kadar gelen el sanatı yemenicilik güzel bir meslek" diyen Başkaya, "Yemeniciler Arastası'nda 48 dükkan vardı, bunların 47'si bu işi yapıyordu. Burada yapılan yemeniler Kurtuluş Savaşı döneminde orduya gönderiliyordu" ifadesini kullandı.Başkaya, yaptıkları yemenilerden birkaçını bugüne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş gibi birçok isme gönderdiğini sözlerine ekledi.
"Safranbolu'da bu işi sadece babam yapıyor"
Taha Başkaya da Karabük Üniversitesi (KBÜ) Elektrik-Elektronik Bölümünde okuduğunu belirterek, babasını mesleğini öğrenmek istediğini kaydetti.Tatillerde ve boş zamanlarında babasının yanına gelerek mesleği öğrenmeye çalıştığını anlatan Başkaya, "Asıl hedefim okumak, ama bu mesleği de mutlaka öğreneceğim. Bunu da ileri de inşallah hobi olarak yapacağım. İş zevkli ama zor. Safranbolu'da bu işi sadece babam yapıyor. Okulla birlikte zor oluyor ama şu anda hazırlık okuduğum için sıkıntı olmuyor" dedi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Karabük'teki Yemenici, Mesleğini Oğluna Miras Bırakacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?