Kapının üzerindeki motiflerin anlatımı 1 buçuk saat sürüyor
Sivas'ta bulunan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda bulunan Cennet kapısında ki binlerce motifin anlatımı 1 buçuk saat sürüyor, motiflerin manalarını öğrenenler gözyaşlarını hakim olamıyor
SİVAS - Sivas'ta bulunan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nda bulunan Cennet kapısında ki binlerce motifin anlatımı 1 buçuk saat sürüyor, motiflerin manalarını öğrenenler göz yaşlarını hakim olamıyor.
Sivas'ın Divriği ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçukluları zamanında Selçuklulara bağlı Mengücekli beyliği döneminde Mengücek şahı Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifasının dünyada eşi benzeri bulunmuyor. 'Anadolu'nun Elhamrası' olarak bilinen ve aynı zamanda UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesindeki Tarihi Ulu Cami ve Darüşşifası taş işçiliğinin en nadide ve ince örneklerini yansıtan motifleriyle de ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor. Bilinen simetrik motiflerin aksine asimetrik yapılan ve hiç birinin birbirine benzemediği 10 binin üzerinde motif bulunan Ulu Cami ve Darüşşifasında her bir motif farklı anlamlar taşıyor. Divriği Ulucami ve Darüşşifasında 10 yıldır gönüllü olarak mihmandarlık yapan Mustafa Yıldırım, caminin kuzey tarafında bulunan cennet kapısında ki binlerce motif ve detayları gelen ziyaretçilere 1 buçuk saatte anlatabildiğini söyledi.
"On binlerce asimetrik motif bulunuyor, hiç birinin tekrarı yok"
Gönüllü olarak caminin mihmandarlığını yapan Mustafa Yıldırım, caminin yüzeyinde işli 10 binlerce asimetrik motifin tekrarının olmadığını söyleyerek, "Ulu Camiyle ilgili hediyelik eşya işi yapıyorum ve caminin anlatımına yardımcı oluyorum. Bu eser bay ve bayanın bitişik yaptırdığı tek eser özelliğini taşıyor. Mimarı Ahlatlı Hürrem Şah'ın ilk ve tek eseridir. Darüşşifa kısmında o dönemlerde Avrupalılar akıl hastalarını yakarken ecdadımız burada kuranı kerim, su sesi ve tasavvuf musikisiyle akıl hastalarını tedavi etmiştir. Bu eserin en büyük özelliklerinden bir tanesi de, yüzeyinde işli on binlerce motif bulunuyor. Hiç birinin tekrarı yok. Bu yönüyle Allah'ın birliğine vurgu yapılmıştır" şeklinde konuştu.
"Cennet kapısını anlatmak 1 buçuk saat sürüyor"
Yıldırım, Cennet kapısının anlatımının 1 buçuk saat sürdüğünü belirterek, "Diğer kapıları ayrı ayrı incelersek onlarda güzel fakat cennet kapısı taş işçiliğinin zirve yaptığı bir kapıdır. Bütün enlerin bir araya toplandığı bir kapıdır. Sadece bu kapının motiflerinin anlatılması 1 buçuk saat sürüyor. Bu kapıda binlerce motif var. Her bir motif değişik anlam ve mesajlar barındırıyor. Ben 10 senedir burada gönüllü olarak anlatım yapıyorum. Buraya bir kişide gelse bin kişide gelse anlatım yapıyorum" ifadelerini kullandı.
"Bu eser karşısında yüzlerce ağlayan insana rastladık"
Yıldırım, eseri ilk kez görüp, motiflerin anlamını öğrenen yüzlerce kişinin ağladığına şahitlik ettiğini belirterek, "Bazı insanlar telaşla gelip fotoğraf çekilip geri gidiyorlar. Bende gelenlere neden hemen gittiklerini sorduğumda 'gezdik geri dönüyoruz' diyorlar. Bende onlara sizin yaptığınız Ulu Cami'den bahseden olunca biz oraya gittik işte fotoğrafımız diyerek fotoğrafı göstermek, fakat böyle olmaz diyorum. Avrupalılar gelip bu kapıyı en az 2 saat inceliyorlar. Hiç olmazsa bizim Türkler yarım saat incelesin. Ecdadımızı tanıyıp bu havayı teneffüs etsinler, burada ki aşkı, sevgiyi, azmi ve imanı görsünler istiyorum. Burayı gezmeye bir grup gelmişti. İçlerinden birisi doktormuş, anlatım sırasında secdeye yatıp hüngür hüngür ağladı. Ecdadımızın yaptığı bu eser karşısında yüzlerce ağlayan insana rastladık" diye konuştu.
"Cami Allah ve Resulü aşkına yapılmış"
Yıldırım, kapı üzerinde bulunan kitabede yer alan gül ve bülbül motifinin Allah ve Resulü aşkına yapıldığını belirterek, "Kitabenin ilk başlangıcında iki elif ortasında gül, bitiminde ise bülbül var. Eserin mimarı tarafından, 'Biz bu camiyi bülbül ile güle olan aşkımızdan yaptık. Bize camiyi yaptıran bülbül ile güle olan aşktır' mesajı veriliyor. Gül, peygamber efendimizin simgesi, bülbül ise ilahi aşkın simgesidir. Bu camiyi Allah ve Resulü aşkına yaptık denilmek isteniyor. Muhittin Arabi'nin 'Arifler duygularını anlatamaz, sembollerle belirtir' diye bir sözü var. Tamda burası gül ve bülbül ile anlatılmış" dedi.
Son Dakika › Kültür Sanat › Kapının üzerindeki motiflerin anlatımı 1 buçuk saat sürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?