NAİM BOŞKUT - İnönü Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezinde çömlek ve seramik ustası olarak çalışan, işitme engelli Nihat Tekin'in yaptığı birbirinden farklı eserler, görenlerin dikkatini çekiyor.
Yaptığı çömlekleri ve seramik süslemeleri iş yerindeki bir odada sergileyen Tekin (35), işaret dilinden anlayan iş arkadaşlarının aracılığıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 yaşında geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle işitme ve konuşma yetisini kaybettiğini belirtti.
İlkokul yıllarında resme ilgi duyduğunu kaydeden Tekin, resme olan ilgisi dolayısıyla seramik süsleme sanatına ve çömlekçiliğe yöneldiğini aktardı. İnönü Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezinde 1999 yılından bu yana çalıştığını belirten Tekin, sanatla uğraşmaktan hoşlandığını söyledi.
Evli ve 3 çocuk babası Tekin, kendini, duygularını sanatla ifade ettiğini belirterek, "Çalışarak, çamura şekil vererek kendimi ifade ediyorum. Çalışmadığım zaman mutsuz oluyorum. Kendimi daha önce hareketlerle ifade etmeye çalışıyordum ama şimdi çamurla, yaptığım eserlerle, tasarımlarımdaki renklerle iç dünyamı yansıtıyorum" diye konuştu.
Renkli eserler yapmaktan haz aldığını belirten Tekin, eserlerinde genellikle kırmızı, mavi ve yeşil renkleri tercih ettiğini ifade ederek, "Bu renkler, benim için mutluluğu ifade ediyor. Karamsar şeyleri pek sevmiyorum. O yüzden bu işi çok seviyorum" dedi.
Tekin, engellilerin kendilerine bir uğraşı bulması gerektiğine dikkati çekerek, "Hayat çok güzel. Bu hayatı boş geçirmektense yeni bir şeyler üretmek, bir şeyler yapmak gerekiyor" ifadesini kullandı.
Nihat Tekin, eserlerini sanatseverlerle buluşturmak için sergi açmayı planladığını belirtti.
İnönü Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Necmi Karkın ise merkezde mozaik, elyaf ve çini çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Daha çok geleneksel Anadolu kültürünün, geleneksel Selçuklu kültürünün devamını bir ölçüde sağlamaya çalışıyoruz" dedi.
Malatya Organize Sanayi Bölgesinde bir fabrikada seramik ve çömlek ustası olarak çalışan Tekin'e yıllar önce iş teklifinde bulunduğunu anlatan Karkın, Tekin'in başvurusunun kabul edilmesinin ardından üniversitede işe alındığını söyledi.
Tekin'in 1999 yılından itibaren kendileriyle çalışmaya başladığını belirten Karkın, "El becerisi oldukça gelişmiş bir arkadaşımız. Tabii işitme ve konuşma engeli olan bir arkadaşımız ama kendisiyle çok rahat iletişim kurabiliyoruz. Görevinde de oldukça başarılı ve çalışmalarına sadık. Tamamen çalışma yanlısı bir arkadaşımız ve performansından da oldukça memnunuz" dedi.
İnönü Üniversitesinin, Tekin'e çalışmalarında gereken desteği sunduğunu ifade eden Karkın, "Onun duygu ve düşüncelerini yaptığı eserlerle anlayabiliyoruz. Bunları bize yansıtmada da birebir başarılı diyebiliriz. Sanatsal işler, el işleri bir yandan insanlara kendilerini ifade etme kazanımları sağlarken, aynı zamanda da rahatlama, iletişim kurma ve üretime dahil olma açısından çok önemli. O yüzden bu tür arkadaşlarımızın yeteneklerinin mutlaka görülüp değerlendirilmesi gerekir" diye konuştu.
"Bir şey gördüğü zaman birebir aynısını yapabiliyor"
Merkezde görevli seramik uzmanı Ayşe Denizli de Tekin'in daha önce sadece işaret diliyle kendini ifade edebildiğini belirterek, "Daha sonra, çamurla yaptığı eserlerle iç dünyasını ifade etmeye başlamış. O yüzden de işini çok seviyor. Tekin, bizim her şeyimiz, bütün işlerimizi yapar ve yeni şeyler öğrenmekten çok hoşlanır. Çalışmadan duramaz. Yeni fikirler ve projeler uygulamaktan hoşlanıyor. Bir şey gördüğü zaman birebir aynısını yapabiliyor. Kendisiyle yurt içinde ve yurt dışında önemli sergilerde çalıştık" şeklinde konuştu.
Denizli, Tekin'in dudak okumayı bildiğini ifade ederek, "Konuştuğumuz kelimeleri dudak okuma yöntemiyle anlıyor" dedi. - Malatya
Son Dakika › Kültür Sanat › İşitme Engelli Çömlekçiden Usta İşi Eserler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?