Denizli'nin Tavas ilçesindeki Herakleia Hieronu'nda kazı çalışması başladı. Ovaya hakim tepe üzerindeki 7-8 metre yüksekliğindeki anıt mezarın kısa sürede ayağa kaldırılarak turizme açılması hedefleniyor.
Tavas'a bağlı Kızılcabölük mahallesinin 1 kilometre kuzeyinde, milattan sonra 40 yılında yapıldığı tahmin edilen, antik çağ anıt mezar yapısı Herakleia Hieronu'ndaki kazı çalışmalarına Denizli Müze Müdürlüğü'nce başlandı.
Denizli Valisi Abdülkadir Demir, kazıların başlaması dolayısıyla Herakleia Hieronu'nda incelemelerde bulundu.
Herakleia Hieronu'nun, 1995-1996 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından temizlik çalışmaları yapılarak ortaya çıkartıldığını belirten Demir, şöyle konuştu:
"Şimdiye kadar burada istenilen bir çalışma yapılamamıştı. Ziyarette yapıların çok önemli olduğunu gördük. Arkeoloji bölüm başkanımız ile burada ne yapabiliriz diye konuştuk. Hazırlık çalışmaları 2 yıl sürdü. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan geçen hafta kazı için izinleri aldık ve çalışmalar başladı. 30-40 kilometre ileriden bakıldığında bu alanı görebiliyorsunuz. Bu anıtsal yapı, bilim adamlarımızın tahminlerine göre en az 7-8 metre yüksekliğinde ve aşağı yukarı bütün alanlardan görülebilecek."
Herakleia Hieronu'nun Afrodisyas yolu üzerinde olmasının turizm açısında büyük bir potansiyel oluşturduğuna dikkati çeken Abdulkadir Demir, alanın tam olarak ortaya çıkarılmasıyla Denizli turizmine önemli katkısının olacağına inandığını ifade etti. Demir, çalışmayla anıtsal yapının etrafındaki eserlerin de gün yüzüne çıkarılacağını, çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanmasının ön görüldüğünü belirtti.
- "Burada çok özel bir mezar var"
Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ise Herakleia Hieronu'nun zengin tarihi yapılar barındırdığını söyledi.
Şimşek, şu bilgileri verdi:
"Burada Heracleia Salbace Antik Kenti var. Onun yanında ören sırtında Herakleia Hieronu, yani tapınak mezarın bulunduğu yerdeyiz. Burada çok özel bir mezar var ve gerçekten çok güzel işçilik gösteriyor. Artemis, Apollon, Dionysos ve Herakles ile ilgili mitolojik sahneler işlenmiş. Tapınak şeklinde, bu bölgedeki çok ileri düzeydeki bir yöneticiye ait olduğunu tahmin ediyoruz. İşçilik bakımından da Afrodisyaslı ustalar tarafından yapıldığını gösteriyor. Yılın belirli günlerinde buradaki törenler için oturma birimleri, seremoni alanları yapılmış. Şu anda kuzeydeki blokların da bir kısmı kazıldıktan sonra alanın tam sınırları ve hangi yapıları içinde barındırdığıyla ilgili daha net bilgiye ulaşılabilecek" diye konuştu.
-Denizli Valisi Abdülkadir Demir
-Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek
Son Dakika › Kültür Sanat › Denizli'de Herakleia Hieronu'nda Kazı Çalışması Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?