Sanatçı Handan Börüteçene'nin Anadolu ve Trakya'nın kültürel mirasından ilham alarak hazırladığı "Üç İç Denizin Ülkesi" sergisi yarın açılacak.
Garanti BBVA'nın kurduğu Salt Beyoğlu'nda düzenlenen serginin tanıtım toplantısında konuşan Salt Araştırma ve Programlar sorumlusu Amira Akbıyıkoğlu, buradaki eserlerin Börüteçene'nin en kapsamlı sergisi olduğunu belirterek, sergi isminin, sanatçının taşı, toprağı ve mavilikleri kadar kültür mirası ile efsanelerinden ilham aldığı Türkiye coğrafyasına işaret ettiğini kaydetti.
Akbıyıoğlu, 40 yılı aşkın süredir arkeoloji, tarih ve doğayı merkez alan çalışmalara imza atan sanatçının, tutkuları ve üzerinde durduğu konulara dair izlerin her bir eserinde bulunabileceğini belirtti.
Sanatçı Börüteçene ise bu sergide 1985'te yaptığı ödüllü enstalasyonu "Kır/Gör"ün yanı sıra "Sanatçı Mutfak Ordusu" (1984), "Ütücüler" (1985) ve "Kitle İletişimsizlik Araçları" (1987) gibi çalışmalarından seçkilerin yer aldığını aktararak, "Bellek yitimine meydan okuyan bir sanat pratiğinin izini süren sergim, üretimindeki yeni açılımları bütünlüklü şekilde keşfetmeye olanak veriyor." dedi.
Koleksiyonundaki bazı çalışmaların kaybolduğu veya tahrip olduğu bilgisini veren Börüteçene, "Kaydı tutulmamış, gözden ırak kalmış ve kayıp işlere de vurgu yapan Üç İç Denizin Ülkesi, Türkiye'deki kültür mirası ve sanat eserlerine yönelik ihmalkarlıklara da dikkati çekiyor." görüşünü paylaştı.
Ardından Börüteçene, basın mensuplarına sergideki çalışmalarını tanıttı.
Ziyaretçilere yarın kapılarını açacak "Üç İç Denizin Ülkesi", 14 Nisan 2024'e kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.
İstanbul'da 1957'de doğan Handan Börüteçene, İstanbul'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Paris'te Ecole Nationale Superieure Des Beaux-Arts'dan mezun oldu. Sanatçı ayrıca Avrupa'nın birçok ülkesinde 1981'den bu yana çok sayıda sergiye imza attı.
Son Dakika › Kültür Sanat › Handan Börüteçene'nin 'Üç İç Denizin Ülkesi' Sergisi Yarın Açılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?