SALİH EREN - Yün ya da pamuğu kabartma işi hallaçlık mesleği, makineli sisteme geçilmesi, yün ve pamuk yerine silikon, elyaf gibi malzemelerin kullanılmasıyla unutulmaya yüz tutan meslekler arasına girdi.
Hallaçlık mesleğini sürdüren sayılı ustalar, makineli sistemin verdiği zararlara dikkati çekiyor, sağlıklı olan yün ve pamuk kullanımından vazgeçilmemesini öneriyor.
Manisa'da 52 yıldır hallaçlık yapan 74 yaşındaki Şerafettin Obalılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte bu mesleği kendisinden başka yapanın kalmadığını söyledi.
Mahalle arkadaşları sayesinde mesleğe başladığını anlatan Obalılar, artık unutulmaya başlayan mesleğinde çırak bulamadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Bu mesleğe arkadaşlarımın tavsiyesi ile 4-5 kişi aynı yerde çalışarak başladık. 52 yıldır bütün köylere pamuk atmaya gidiyor, işten başımızı alamıyorduk. Bu meslek günümüzde bitmek üzere, yanıma yetiştirecek çırak bulamıyorum. Tozlu meslek olduğundan çırak yetiştirmekte zorluklar yaşanıyor. Manisa'da eskiden 16-17 kişi hallaçlık yapıyordu, şimdi ise mesleği sürdüren sadece ben kaldım."
"Teknolojiye yenik düştük"
Teknolojinin gelişmesiyle makineli sistemin yaygınlaştığını dile getiren Obalı, makineli sistemin hallacın verdiği kaliteyi veremediğini ileri sürerek, makinenin pamukları kopardığına dikkati çekti.
Obalılar, "Pamuk atma makinesi dişler vasıtasıyla dönüyor kesiliyor. Makinede olanlar kesildiği için kullanırken çabuk yatışıyor. Elde atılan hiçbir zaman yıpranmaz değerli olur, kullanmak bakımından her şeyden güzel olur. Şimdi pamuk yerine silikon ve elyaf da çıktı. Onları kullananlar sıkıntı yaşıyor, pamuk gibisi yok" dedi.
Hallaç ustalığı sayesinde Manisa'nın bütün köylerini gezdiğine işaret eden Obalı, Manisa'da bu mesleği ayakta tutmaya çalışan tek kişi olduğunu sözlerine ekledi. - Manisa
Son Dakika › Kültür Sanat › Hallaçlık Teknolojiye Yenik Düştü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?