Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu'nda Gülsevim Can ve Erhan Ateşlenmek'in çalışmalarından oluşan "Günce-Rojin" adlı serginin açılışı yapıldı. Sanatçı Gülsevim Can, kavramın ön planda olduğu, melezleşmeyle ve disiplinler ötesi bir yaklaşımla yeniyi yakalamanın ve evreni kavramanın amaçlandığı bir güncel sanat dünyasında yer almakta olduklarını belirtiyor.
Can, böyle bir dünyanın gelişmelerini takip etmenin yanı sıra, samimiyetin ve yaşanmışlıkların kişisel üretimler için önemli olduğunu ve en önemlisi zevk aldığı imgeyi eyleme geçirmenin sanatsal üretimi güçlendirdiğini düşünüyor. Çalışmalarında dönemsel olarak kendi hayatından farklı şeylere değindiğini ifade eden sanatçı, "Çalışmalarımda daha çok, kavramın, sembolik anlatımların resim yüzeyinde oyun oynanır gibi kurgulanmasına yer veriyorum. Biçimsel olarak daha çok gerçeküstücü bir tavırla diyebileceğimiz kompozisyonlarda, illüstratif ve naif etkiler de gözlemlenebilir" diyor.
Sanatsal anlamda farklı süreçlerden geçildiğini anlatan Can, şu sözlerle ifade ediyor: "Çalışmalar, genel olarak, rüyalardan yola çıkarak, anlık eskizlerin ve tutulan günlüklerin resimsel karşılığı olarak, ya da etkilenilen metinlere ve sanatsal çalışmalara göndermeler yapılarak gerçekleştirilmiştir". Bunun yanında, oyuncaklar, şehir betimlemeleri, zaman (gün, gece) nostaljik fotoğraflar, kadının sosyal ve kültürel hayattaki konumu gibi konular üzerine serilerin gerçekleştirildiği sergide, biçimsel kaygıyla beraber anlamla ilgilenilerek resimlere biçimden daha fazlasını katma gayreti bulunuyor.
Kişisel sanat görüşü olarak, sanatçının estetik kaygılarının yanında, farklı üretme ve varoluş kaygıları gütmesi gerektiğini belirten Can, ayrıca kişiselliği ön planda tutarak eseri ortaya koymanın yanı sıra, eserin adı-alt metni, yerleşimi ya da farklı malzemeler gibi katkı sağlayacak anlatım yollarıyla, izleyici algısını yönlendiren ve merak uyandıran göstergelerin var olmasının da önemli olduğunu belirtiyor.
Sanatçı Erhan Ateşlenmek de gerek tuttuğu defterlerde gerekse kendi hayatını anlamlandırma ve yaşadığı duyguları aktarma isteğiyle yola çıktığını belirterek, "Aynaya baktığımda gördüğüm bir ifade, eski fotoğraflarda yakaladığım bir duygu ya da üzerimdeki psikolojik baskı-huzur, birçok şey resme aktarma ihtiyacı hissettiriyor" diyor. Ateşlenmek, biçimsel açıdan çalışmalarında genel olarak daha basite indirgenmiş figür ve mekanların baskın olduğunu, bezeme ve dokuların mekanı oluşturmada etkili olduğunu anlatıyor. Ateşlenmek, "Bu bezeme ve dokuların, anlatıma katkı sağlamanın yanı sıra, hayatımın o anını aktarırken daha masalsı bir üslup kazandırdığını düşünmekteyim. Bunula beraber resimlere, yazılara ekleme yapabiliyor, biçimsel bir katkı olarak ya da günlük gibi samimi ve işlevsel bir araç olarak yazıları kullanabiliyorum" şeklinde ifade ediyor. Sergi 22 Mayıs tarihine kadar açık kalacak.
Son Dakika › Kültür Sanat › 'Günce-Rojin' Sergisi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?