Güler Duman'ın hayatı: Halk müziğinin başarılı sanatçısı, söz yazarı ve besteci - Son Dakika
Kültür Sanat

Güler Duman'ın hayatı: Halk müziğinin başarılı sanatçısı, söz yazarı ve besteci

Güler Duman\'ın hayatı: Halk müziğinin başarılı sanatçısı, söz yazarı ve besteci

Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni Güler Duman, 1967 doğumlu ve aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katılan Duman, ilk albümünü 1980 yılında çocuk yaşlarda çıkarmıştır. 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ses eğitimi bölümüne giren Duman, 1992 yılında mezun olmuştur. Güler Duman kimdir? Güler Duman kaç yaşında, evli mi, kaç çocuğu var?

13.10.2023 08:33  Güncelleme: 09:14

Güler Duman kimdir? Güler Duman kaç yaşında, evli mi, kaç çocuğu var? 2008 yılında Almanya Kültür Bakanlığı tarafından kültür elçisi seçilmiştir. Ayrıca, dünyanın birçok ülkesinde Türk halk müziği, Türk ritimleri ve dünya ritimleri üzerine seminerler vermiştir.Güler Duman, Türkiye ve Avrupa'da 10 milyona yakın albüm satışıyla Türk halk müziğinin en çok satan isimlerinden birisi olmuştur.

GÜLER DUMAN KİMDİR?

Halk müziğinin başarılı ismi Güler Duma, 30 Haziran 1967 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Türk halk müziği sanatçısı, söz yazarı, besteci, sunucu ve müzik öğretmeni. 1980'li yılların başından itibaren sık sık çıkardığı albümlerle Türk halk müziğinin başarılı sanatçılarından biri oldu.

Aslen Erzurum, Aşkale'lidir. İlkokul eğitimi döneminde Ruhi Su dostlar korosuna katıldı. Koroda bulunan sanatçının sesini keşfeden Mustafa Budan, Erden Kıral'ın yönettiği ve başrolünde Genco Erkal'ın yer aldığı Hakkâri'de Bir Mevsim filminde seslendirdiği uzun hava ile sanat dünyasında ismini duyurmuştur. İlk albümünü 1980 yılında çocuk yaşlarda Dost Garip ile yapmıştır. Bu albüm 3 milyon 800 bin satış rakamına ulaşarak büyük bir satış yaptı.

1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı ses eğitimi bölümüne girer ve bitirme tezi olarak Pir Sultan Abdal mahlasında yazan, sekiz şairin aynı mahlası kullandığını açıklayan tez çalışması ile 1992 yılında mezun oldu. Üniversite tezi 2004 yılında kitap olarak yayınlandı. 2008 yılında Almanya Kültür Bakanlığı tarafından kültür elçisi seçildi. Ayrıca, dünyanın birçok ülkesinde Türk halk müziği, Türk ritimleri ve dünya ritimleri üzerine seminerler verdi. 1995 yılında Almanya, Hannover'de bir müzik okulu açarak binlerce öğrenciye eğitim vererek Almanya ve Avrupa'nın birçok ülkesine bu konuda öncülük yapmıştır. 2001 yılının sonunda müzik okulunu danışmanlarına bırakarak müzikal kariyerine tekrar ağırlık verdi.

Güler Duman O Leyli Leyli (1982), Nazlı Yara Küskünüm (1987), Güler Duman '94 (1994), Bu Devran (1995), Öl Deseydin Ölmez miydim? (1997), Türküler Dile Geldi (2009) ve Yüreğimden Yüreğinize (2012) gibi albümler başta olmak üzere birçok albüm yayınlamıştır. Albümlerinde Aşık Veysel, Mahzuni Şerif, Karacaoğlan, Musa Eroğlu, Pir Sultan ve Muhlis Akarsu gibi ozanların eserlerine yer veren Güler Duman, Türkiye ve Avrupa'da 10 milyona yakın albüm satışıyla Türk halk müziğinin en çok satan isimlerinden birisi olmuştur.

GÜLER DUMAN'IN ETKİLEDİĞİ VE ETKİLENDİĞİ İSİMLER

Güler Duman, kariyeri şekillenirken çocukken çeşitli sanatçıların özelliklerinden etkilenmiştir. 4-5 yaşlarında bağlama çalmaya başladı ve bu dönemde radyo ve televizyondan izleyip, kasetten dinlediği bazı sanatçılardan etkilendi. Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Karacaoğlan, Âşık Veysel ve Pir Sultan Abdal gibi büyük ozanların eserlerini dinledi ve bu kişilerden etkilendi. Aynı zamanda çocukken Davut Sulari, Mahzuni Şerif, Feyzullah Çınar, Aşık Sümmani, Aşık Reyhani, Muhlis Akarsu, Arif Sağ ve Musa Eroğlu gibi dönemin halk ozanlarından da etkilendi. Ruhi Su'nun dostlar korosunda eğitim aldığı dönemde birçok sanatçıyla burada tanışma fırsatı buldu. Ayrıca ilerleyen dönemlerde bu sanatçıların birçoğu ile birlikte aynı festival ve konserlerde yer aldı.[66] Birçok sanatçı ile ortak projelerde, albüm kayıt çalışmalarında ve aynı etkinliklerde yer alan Güler Duman, Türk halk müziğinin usta isimleri arasına girdi.

1980'li yıllardan itibaren başarılı albümlere imza atan Güler Duman, seslendirdiği parçalarla ve sahne performansıyla dönemin etkili isimleri arasına girdi. 1990'lı yılların ortasında Güler Duman '94 (1994) ve Bu Devran (1995) albümleri Türk halk müziğinde yılın en çok satan albümleri oldu. Kariyerinde yükselişe geçtiği bu dönemde Almanya, Hannover'de açtığı müzik kursuyla binlerce öğrenci yetiştirmiştir. Sevcan Orhan, Ender Balkır, Özcan Türe, Erdal Beyazgül, Tülay Maciran, Gürkan Çapkan, Kenan Coşkun ve Gülten Benli gibi birçok sanatçı seslendirdiği parçalardan ve yayınladığı albümlerden etkilenmiştir. Aynı zamanda bu sanatçılar ile birlikte ortak proje albümlerde ve sahnelerde de yer aldı.

SUNUCULUK KARİYERİ

Güler Duman, 2006 yılında Kanal Avrupa'da Güler Duman ile Telden Dile adlı bir televizyon programı hazırladı. Çeşitli sanatçıları konuk aldığı program ayrıca sunuculuğa adım attığı ilk işidir.[71] 2008 yılında kısa bir süre Türkülerin Gülen Yüzü adlı programı sundu. 5 Eylül 2013 tarihinde TRT Müzik kanalında yayınlanmaya başladı. Program adını Güler Duman'ın 2009 yılında çıkardığı Türküler Dile Geldi albümünden almıştır. Programın jenerik müziği ise albümde yer alan "Islanmış Kirpiklerin" adlı parçadır. Tarık Can'ın yapımcılığını üstlendiği programa on bölüm sürmüştür. Güler Duman'ın sunduğu programda her bölümde Sevcan Orhan, Yudum, Mustafa Özarslan, Turgay Başyayla ve Gülay gibi sanatçılar konuk olmuştur.

Güler Duman programda kendi eserlerini ve farklı ozanların eserlerini seslendirmiştir. Programa gelen sanatçılar ile de düet yapmıştır. Bazen de konuk gelen sanatçılar kendi eserlerini seslendirmektedir.

GÜLER DUMAN EVLİ Mİ?

Güler Duman'ın özel hayatı hakkında pek fazla bilgi bulunmamakta.

GÜLER DUMAN'IN ŞARKILARI

  • Dost Garip (1980)
  • O Leyli Leyli (1982)
  • Seher Yeli (1984)
  • Mevlayı Seversen (1985)
  • Misafir Geldim (1987)
  • Nazlı Yara Küskünüm (1987)
  • Kulluk Benim Olsun Sultanlık Senin (1988)
  • Ya Dost (1988)
  • Buldular Beni (1990)
  • Duygu Pınarı (Vezrana) (1991)
  • Gül Yüzlü Sevdiğim (1992)
  • Dost Dost Diye (1993)
  • Güler Duman '94 (1994)
  • Bu Devran (1995)
  • Öl Deseydin Ölmez miydim? (1997)
  • Yolcuyum Bu Dağlarda (2002)
  • Türküler Dile Geldi (2009)
  • Yüreğimden Yüreğinize (2012)
  • Yüreğimden Yüreğinize Sazım (2017)

Turneleri

Sazımızla Sözümüzle (2019-2022) - Musa Eroğlu ile birlikte

TV Programları

2006: Güler Duman ile Telden Dile (Kanal Avrupa)

2008: Türkülerin Güler Yüzü

2013-14: Türküler Dile Geldi (TRT Müzik)

Son Dakika Kültür Sanat Güler Duman'ın hayatı: Halk müziğinin başarılı sanatçısı, söz yazarı ve besteci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement