Medusa'nın Mozaiği Restore Ediliyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Medusa'nın Mozaiği Restore Ediliyor

Medusa\'nın Mozaiği Restore Ediliyor

"Gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan" Medusa'nın, Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan mozaiği restore edilerek üst bölümü kapatılacak.

22.10.2014 11:32  Güncelleme: 12:10

GÖKMEN YÜCE - Yunan mitolojisinde "Gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi mitolojik varlık" Medusa'nın Burdur'daki antik kentte bulunan mozaiği restore ediliyor.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Araştırma Görevlisi ve kazı ekibinde görevli Düzgün Tarkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte bulunan 3 bin 600 kişilik odeion yapısının orkestra zeminini kaplayan Medusa mozaiğinin, 2009 yılındaki kazılarda ortaya çıkarıldığını söyledi.

Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığının uzman görevlilerinin önerileri doğrultusunda mozaiğin üzerinin kapatıldığını anlatan Tarkan, "Çünkü mozaiği kış şartlarından korumamız gerekiyordu. Bu yıl Bakanlıktan gerekli ödeneği sağladıktan sonra koruma çalışmalarının yapılmasına karar verdik. Çünkü daha fazla vakit kaybetmememiz gerekiyordu" dedi.

Tarkan, İstanbul'dan bir firmanın yaklaşık 2 aydır Medusa mozaiğinin onarım işlerini yürüttüğünü, çalışmaların 1 ay içerisinde tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.

- Antik çağdaki yangında zarar gördü

Mozaiğin antik çağda çok büyük bir yangın geçirdiğinin tahmin edildiğini anlatan Tarkan, "Çünkü orijinalinde üzeri ahşap bir çatıyla kapalı. Bu nedenle yangın sırasında çöken kalasların mozaiğin üzerinde günlerce yandığını tahmin ediyoruz. Medusa mozaiğini oluşturan mermer parçalar oldukça küçük parçalara ayrılmış durumda. Şimdi bunların tümlemesi yapılıyor ve zeminden kopan parçalar da yerlerine yapıştırılıyor. Bu şekilde bir sağlamlaştırma çalışması gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

Tarkan, Medusa'nın, antik çağda kendisiyle göz göze geleni taşa çevirdiğine inanıldığını dile getirdi.

Bu durumun antik çağda mozaiklerdeki kabartma resimlerinde sıkça karşılaşılan bir betimleme olduğunu anlatan Tarkan, şöyle konuştu:

"Bunun nedeni de koruma. Biraz korkutucu bir özelliği olduğu için bu tür yapılarda sıkça karşımıza çıkan bir betim ancak ilk kez Kibyra'da mermer kaplama plakalarıyla yapılmış bir örneğine rastladık. Bu yönüyle tekil. Mozaiğin yapım tekniği bakımından henüz dünyada herhangi bir örneğine rastlamadık. Bir diğer özelliği de orijinal yerinde sergileniyor olması. Mozaik döşemeler yerinde çok az korunmuştur. Genelde birkaç parça halinde korunmuştur. Kibyra'daki Medusa'nın orijinal yerinde sergileniyor olmasıyla ülkemiz arkeolojisi ve kültürü için oldukça önem taşıyor."

Tarkan, 11 metre çapındaki Medusa mozaiğinin en geniş yerinin 4 metre 35 santim olduğunu bildirerek, odeion yapısının restorasyonundan sonra üzerinin camla kaplanacağını ve ziyaretçiler için sergileneceğini kaydetti. - Burdur

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Medusa'nın Mozaiği Restore Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement